Když hvězdy válčí

Petr Jedlička

Nová reality soutěž americké společnosti NBC opět posunula laťku obecně přijímané zábavy.

Mohla by to být zpráva, ale zato to nestojí. Přesto je dobré o tom vědět: V pondělí 13. srpna začala americká televizní společnost NBC vysílat válečnou reality soutěž Stars Earn Stripes. Kostra pořadu je podobná jako u naší, resp. britské StarDance ...když hvězdy tančí — je zde několik hvězd druhé kategorie jako šampiónka ženského wrestlingu, lyžařských reprezentant USA z Lillehammeru či manžel Sarah Palinové, a ty v doprovodu profesionálů soutěží v tematických disciplínách. Oněmi profesionály však nejsou tanečníci, ale příslušníci Navy Seal, Delta Force či Zelených baretů. A místo tance se — no ano — válčí.

„Ostré náboje, skutečné výbuchy, opravdové nebezpečí,“ slibuje v efektní upoutávce vysloužilý generál a jeden z někdejších velitelů vojsk NATO Wesley Clark, který povýšil na moderátora. Soutěžící plní „klasické i speciální úkoly z armádních výcvikových kempů“: skáčou z helikoptér, střílejí ze všeho a na vše, podminovávají domy, přesouvají se pod kulometnou palbou, dokazují, že umí pečovat o rozličné zbraně a že se nikdy nevzdají. Celkově přesvědčují diváky o vlastní branné zdatnosti.

Závodí se prostě o peníze, výhra má ale prý připadnout armádní charitě. Podle Clarka jde zejména o to „vzdát poctu mužům a ženám sloužících v ozbrojených silách Spojených států“. Podle upoutávky jde „především o jediné: porozumět, co je to skutečná statečnost“.

Na novou reality soutěž již zareagovalo několik držitelů Nobelovy ceny míru, kteří vyzvali stanici, aby pořad stáhla.

„Jsme přesvědčeni, že soutěž nevzdává poctu nikomu a je jen pokračováním, resp. rozšířením neslavné tradice oslavy války a ozbrojených konfliktů (...) Skutečná válka je skrz naskrz špinavá a způsoby, jimž v ní lidé umírají, jakou všechno jiné než zabávné. (Soutěž však) válku představuje jako atletický závod, a tím přikrášluje.“ To píší v otevřeném dopise Desmond Tutu, Jody Williamsová, Mairead Maguirová, Betty Williamsová, José Manuel Ramos-Horta, Adolfo Pérez Esquivel, Rigoberta Menchúová Tumová a Širín Ebadíová.

Podle agentury Reuters neodpovídá management NBC na žádosti o komentář. O budoucnosti pořadu tak nejspíš rozhodne pouze sledovanost. Uvidíme. Jedno je ale už nyní jisté: laťka obecně přijímané zábavy byla opět posunuta o kousek níže.

Další informace:

CMR “Stars Earn Stripes” Brings Military Combat to Reality Television!

The Washington Post Todd Palin among those competing in NBC’s reality series ‘Stars Earn Stripes’

Reuters Nobel laureates call for end to TV's "Stars Earn Stripes"

Webové stránky pořadu

    Diskuse
    August 16, 2012 v 11.07
    Dopnění
    V textu odkazované "tvrďácké" upoutávky (SES: Push Their Limits a SES: Danger) byly 15. srpna staženy z webu. Zůstalo pouze několik klidnějších jako ta zobrazená v úvodu textu
    August 17, 2012 v 9.48
    Domnívám se, že podobné programy v dnešní době budou určitě přitahovat pozornost značné části diváků. Jsou v souladu s kulturou tzv. Divokého Západu, nejdřív střílet a pak se ptát. Filosofie země, ve které je možno zastřelit člověka jen proto, že bez dovolení vstoupil na váš pozemek, kde ochrana osobního vlastnictví je výš, než lidský život, kde vojenská řešení jsou privilegována před diplomatickými, začíná být vzorem už i v Evropě a je celkem v souladu s neoliberálnimi teoriemi. I tohle je vnímáno jako sociální darwinismus, neboť silnější přežije. Pro nekomplikované typy je tohle obvzlášť přitažlivé, neboť zabitím toho, koho pokládají za nepřítele, se dle nich rázem zbaví problému s ním. Kdysi, ve Starém Řecku, se vzorem dokonalosti stal člověk vzdělaný,moudrý a spravedlivý, na bohaté společnost pohlížela s nedůvěrou a zatěžovala je nemalými povinnostmi vůči chudým. Po téměř třech tisíciletích je ideálem primitivní masový vrah stylu Rambo, křížený s podvodným burzovním spekulantem, ne-li přímo s opravdu velkým zlodějem. Dále jsou společností oslavováni a tím jako vzory naším dětem dáváni všelijací podřadní komedianti, jejichž "slávu" zaručí to, že se někde opijejí, svlékají, podváději své partnery, nebo jsou drogově závislí, či duševně nemocní. Zvířeckost vítězí nad lidskostí.