Vedení ČSSD může měnit kandidátní listiny pro krajské a senátní volby

Vratislav Dostál

Ústřední výkonný výbor ČSSD zmocnil vedení strany zasahovat do kandidátních listin pro krajské a senátní volby. Dosud přitom o kandidátech mohly rozhodovat pouze kraje a vedení strany mělo minimální možnost do nominačního procesu zasahovat.

Nedělní zasedání Ústředního výkonného výboru nejsilnější opoziční strany přijalo opatření, jež by mělo fungovat jako pojistka v nominačním procesu pro krajské a senátní volby. Zatímco doposud disponovalo vedení strany minimálním vlivem na tvorbu kandidátních listin, od nynějška budou pravomoci krajských organizací omezeny. Vedení ČSSD si totiž vyhrazuje měnit jejich rozhodnutí, a to prakticky kdykoli.

„V případě podezření z korupce a jiných vážných důvodů bude moci vedení ČSSD vyškrtnout kandidáty pro krajské volby. Na krajských konferencích, které rozhodují o vedení regionu a sestavování kandidátek, by také mělo být více delegátů než dosud,“ uvedl pro deník Právo předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Záměr vedení strany, aby mělo posílené pravomoci směrem k senátním a krajským volbám, dnes ústřední výkonný výbor sociální demokracie schválil,“ dodal pro Český rozhlas předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Tejce bude možné i po odevzdání kandidátní listiny vyškrtnout kandidáta, případně provést změnu buď na návrh grémia strany, nebo přímo předsedou se souhlasem nadpoloviční většiny členů grémia. Dosud přitom o změnách kandidátních listin mohly rozhodovat jen kraje a vedení strany mělo minimální možnost je měnit.

Ke změnám kandidátních listin může od nynějska podle Tejce dojít například při závažných podezřeních, přestože nebyla sdělena obvinění, pokud by například někdo svým chováním poškozoval důvěryhodnost ČSSD. Podle Sobotky se totiž ČSSD musí od politiků podezřelých z korupce jasně distancovat, aby stranu před volbami nepoškozovali

A internetový deník Aktuálně.cz již v pátek uvedl, že vedení ČSSD podle nových pravidel nejspíš z kandidátky pro blížící se krajské volby vyškrtne vlivného mosteckého sociálního demokrata Pavla Koudu, který je v současnosti dvojkou tamní kandidátky a vicehejtmanem Ústackého kraje.

„Místo v čele kandidátky mu zajistil jeho vliv na socialisty z Mostecka, a to přes to, že část Severočechů již před ústeckou krajskou konferencí řešila, jak se problematického jména na kandidátce zbavit. Nakonec ale hlasy z Mostu byly potřeba pro schválení celkové kandidátky, a tudíž Kouda svůj post uhájil,“ napsal server Aktuálně.cz.

Další informace:

ČT24.cz Při podezření bude moci vedení ČSSD krajského kandidáta škrtnout

Rozhlas.cz Vedení ČSSD může vyškrtat podezřelé kandidáty z krajských voleb

iDnes.cz Vedení ČSSD nepustí do krajských voleb podezřelé kandidáty

Novinky.cz ČSSD centralizuje moc uvnitř strany, aby se prý neopakovala kauza Rath

Aktuálně.cz Ústředí ČSSD chce pravomoc škrtat "toxické" kandidáty

    Diskuse
    June 18, 2012 v 17.37
    Kouda a Jakubec
    Nemělo by se zapomínat na věrného spojence Pavla Koudy, a to Petra Jakubce, který si platil na špinavou práci rozdmýcháváče etnické nenávisti ve Śluknovském výběžku Lukáše Kohouta a prováděl slučování středních škol tak arogantním způsobem, že se bouřili učitelé, rodiče i studenti nejen v Litoměřicích, ale i v Děčíně, Lovosicích, Roudnici a v Rumburku. Tito lidé už několik let v severních Čechách prokazují ČSSD medvědí službu. Díky nim má soc.dem. stejnou či už horší pověst než ODS, která zde korupční praktiky zavedla.