Sociální demokraté vyzvali Ratha k rezignaci na poslanecký mandát

Vratislav Dostál

Vedení sociálních demokratů vyzvalo Davida Ratha, aby rezignoval na mandát poslance. Grémium ČSSD současně navrhne předsednictvu pozastavit členství ve straně dalším aktérům kauzy, Kateřině Pancové a Petru Kottovi.

Sociální demokraté vyzvali exhejtmana Středočeské kraje Davida Ratha, aby rezignoval na mandát poslance. Grémium nejsilnější opoziční strany současně kvůli korupční aféře navrhne předsednictvu pozastavit členství ve straně dalším aktérům kauzy, Kateřině Pancové a Petru Kottovi.

„Vznesená obvinění vůči Davidu Rathovi jsou natolik závažná, že není možné, aby pokračoval ve výkonu veřejné funkce," uvedl na páteční tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Rath už ve středu rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby.

V pátek nicméně prostřednictvím svého advokáta Adama Černého poskytl médiím vyjádření k celé kauze. „Připadám si jako politický vězeň,“ uvedl Rath, který je obviněn z trestného činu přijetí úplatku.

Podle jeho slov na něj orgány činné v trestním řízení uvalily vazbu s omezením komunikace s veřejností i blízkými. „Odůvodnění je přitom absurdní, abych neprchl a abych nezastrašoval pracovníky kraje a firem z pozice hejtmana Středočeského kraje, ze které jsem přitom rezignoval,“ napsal Rath s tím, že jde o stupňování jednostrannosti mediální štvanice proti jeho osobě.

„Byl jsem přitom připraven rezignovat i na poslanecký mandát, ale chtěl jsem tak učinit osobně před Poslaneckou sněmovnou a seznámit ji i celou veřejnost s mojí interpretací celé kauzy. Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík,“ vysvětlil Rath.

Skupina osmi obviněných údajně zmanipulovala zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Podle informací ČT24 Pancová a Kott nechali upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. Rath s tím údajně souhlasil.

Na kauze prý protikorupční policie pracovala přes půl roku, hejtmana a jeho spolupracovníky krom jiné odposlouchávali. Maximální sazba, která Rathovi a dalším obviněným hrozí, je dvanáct let vězení. David Rath byl podle policie zatčen přímo při činu, proto mu nepomohla ani poslanecká imunita.

Další informace:

ČT24.cz Grémium ČSSD vyzvalo Ratha, aby se vzdal místa ve sněmovně

iDnes.cz ČSSD se zbavuje lidí obviněných s Rathem. Žádá ho, ať opustí Sněmovnu

    Diskuse
    PL
    May 18, 2012 v 14.55
    To jsou tedy přátelé. ..
    Já myslím, že by měli především vyzvat novináře aby přestali s tou šílenou a vulgární kampaní. To je prostě nechutné, nikdy jsem nic podobného neviděl, snad jen v protektorátním a komunistickém tisku padesátých let. Celkem inteligentní lidé, vybavení schopností psát, se sníží k takovým svinstvům:
    http://www.mediar.cz/kauza-rath-na-titulnich-stranach-deniku/
    Ptají se Cikrta! Co si myslí o tom, že Rath měl zálusk na nějakou nemocnici do soukromého vlastnictví. Připojí rozhovor s kýmsi, kdo by nějakou možná prodal. S Rathem ovšem zatím! vážné jednání neměl.
    Oznámení podáno v Brně, tedy logicky příslušné do Ústí nad Labem. Předražení spočívalo ve změně projektu. Výši předražení asi odborně zkouknul právě Cikrt s Julínkem, ne? Faktura nebyla proplacena žádná, práce ještě nezačaly ????! To si asi někdo dělá srandu. Rath obviněn z poškozování zájmů EU? To je jako poškozování dobrého jména socialistické republiky v cizině. EU totiž žádnou dotaci na projekt neposkytla. Tendr byl ukončen letos v březnu, ovšem anonymní udání došlo na policii v loňském roce. Na základě anonymního udání pracovalo 100 policistů vybavených špičkovou sledovací technikou na monitorování do té doby bezúhonných lidí, včetně poslance parlamentu ČR. Pouhou shodou okolností opozičního.
    JM
    May 18, 2012 v 19.29
    Pro pana Sobotku
    Okamžitě složte všechny funkce a odejděte z parlamentu.Obvińuji Vás z toho, že jste ve spolupráci s kolegou Mládkem a dalšími způsobil tomuto státu 350 miliardovou škodu tím, že jste podepisoval jako ministr financí převody pohledávek z bývalé IPB.Z tohoto obchodu mohutně profitovala ČSOB na úkor daňových poplatníků.To je bedna, kterou za sebou vláčíte už 10 let. Pokud mluvíte o presumci viny, začněte laskavě u sebe, než na Vás ta Kavánkova bedna spadne.
    May 19, 2012 v 12.42
    CHYBIČKA NEVADÍ, KDYŽ JDE O LOTRA?
    "Předsedkyně sněmovny může rozhodnout o zadržení (může trvat nejdéle dva dny), nikoliv o trestním stíhání. Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. K tomu v případu Davida Ratha Sněmovna souhlas zatím nedala. Nelze ho tedy zatím trestně stíhat, a protože však vazbu lze uvalit jen na osobu, která je trestně stíhána, je postup orgánů činných v trestním řízení v rozporu s Ústavou." (píše Tomáš Popek: http://www.vasevec.cz/blogy/protiustavne-vezneny-rath-v-nepravnim-state)

    O tom se přátelé z ČSSD nikde nezmiňují. Zda to použil obhájce Adam Černý a podal stížnost proti vzetí do vazby, o tom není nic známo.

    Zlé je ovšem, že většina občanů si nad takovouto námitkou, také vlivem oblbující mediokracie, řekne: Co je to za pitomé vykrucování, na tom přece nesejde, každý přece ví, že je to lotr....