ČSSD: Zrušení tří resortů výrazné úspory nepřinese

Vratislav Dostál

Opoziční sociální demokraté odmítají plán koaličních stran na snížení počtu ministerstev. Podle informací ČTK koaliční lídři uvažují kvůli úsporám v rozpočtu o konci samostatného ministerstva kultury, životního prostředí a místního rozvoje.

ČSSD odmítá úvahy koaličních stran, které se kvůli úsporným opatřením chystají zrušit některá ministerstva. Podle informací ČTK vládní strany počítají s tím, že by se ministerstvo kultury sloučilo se školstvím a resorty pro místní rozvoj a životního prostředí by byly součástí jednoho úřadu spolu s ministerstvem zemědělství. Scénář rušení státních úřadů ale zatím nemá definitivní podobu.

Podle opozičních sociálních demokratů je ale uvažované zrušení tří ministerstev pouhým plácnutím do vody a naivním pokusem odvést pozornost od skutečných příčin rostoucího zadlužování země. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v této souvislosti připomněl, že pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase podsekly po roce 2008 daňové příjmy státu.

„Snížily daně pro bohaté a pro firmy v situaci, kdy jsme si to nemohli dovolit. Způsobily svou neschopností zastavení čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie a chybějící peníze bude muset ČR doplatit ze svého rozpočtu,“ uvedl předseda ČSSD v tiskovém prohlášení s tím, že tyto vážné rozpočtové problémy nemůže vyřešit zrušení několika ministerstev. „To je jen fíkový list, který má zakrýt současnou vládní bezradnost,“ nepochybují sociální demokraté.

ČSSD je podle Sobotky současně přesvědčena, že rušení či slučování ministerstev a centrálních úřadů musí předcházet jasná analýza toho, kam a jak budou převedeny nezbytné agendy a jakým způsobem bude zajišťována činnost prioritních oblastí, pokud některé agendy budou zcela zrušeny.

„Znamená to odpovědět na otázku, kdo a co bude v demokratickém státě v rámci veřejné správy a veřejného sektoru zajišťovat. Aktuální vládní plán hrozí jen dalšími zmatky, podobnými těm, které už v letošním roce zažíváme při divoké privatizaci agend úřadů práce,“ vysvětlil Sobotka.

Podle sociálních demokratů navíc existuje celá řada společenských priorit a cílů, které nejsou rozpočtové či hospodářské povahy, a přes to jsou pro život občanů velmi významné a musí být zohledněny jak v podobě státní správy, tak ve složení vlády. „Ve vládě, která představuje hlavní výkonný nástroj demokratického státu, musí být zastoupeny i jiné, než čistě ekonomické zájmy,“ dodal Sobotka.

Proto má podle nich smysl debata nikoli o zrušení ministerstva životního prostředí a kultury, nýbrž o zlepšení jejich činnosti. Existence samostatného ministerstva životního prostředí po roce 1989 je podle opozice výrazem jasně definované politiky státu, usilující o ochranu přírody a kvalitního prostředí pro život našich občanů a také nezávislou regulaci vlivů, jež by udržitelný rozvoj v naší zemi mohly narušit a poškodit.

„ČSSD je přesvědčena, že je nutné pečovat i o kulturní a národní identitu a rozvíjet kulturní potenciál naší země, včetně ochrany a záchrany historického kulturního dědictví. Nástrojem této péče by měla být široce pojatá kulturní politika státu, realizovaná ministerstvem kultury,“ vysvětlil předseda sociálních demokratů.

ČSSD nicméně připouští debatu o převedení agend ministerstva pro místní rozvoj na jiné státní úřady a jeho zrušení. Tento proces ale podle nich musí následovat až po stabilizaci čerpání peněz z fondů Evropské unie. „Rušit ministerstvo pro místní rozvoj v nejbližších měsících je to samé, jako definitivně podminovat a vyhodit do povětří veškerý tok finančních prostředků z Evropské unie,“ upozornil Sobotka.

O snížení počtu ministerstev uvažovala koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných v zápětí po posledních sněmovních volbách. ODS a VV navrhovaly sloučení agend ministerstev životního prostředí, místního rozvoje a zemědělství. TOP 09 s takovým opatřením ale nesouhlasila s tím, že kdo hospodaří, neměl by současně kontrolovat.

Další informace:

Českénoviny.cz Koalice zvažuje zrušení ministerstva kultury, MMR a MŽP

    Diskuse
    April 7, 2012 v 17.28
    Existence MZP - velky obrat v CSSD
    Tak to je fajn, ze CSSD chce podrzet MZP, nebot je to logicke i efektivni. Jeho zrusenim se totiz nic neusetri a jen vznikne chaos.

    Staci se take podivat na Slovensko, kde levicovy Robert Fico (a jeho koalice se SNS a HZDS) v roce 2010 take zrusil slovenske MZP, aby za nekolik mesicu ho pravicova (!) kolaice Radicove zase obnovila.

    A to jeste nezapomenme na dobu neblahe opozicni smlouvy CSSD-ODS v letech 1998-2002, kdy jakysi ministr dopravy Jaromir Schling (CSSD) chtel take zrusit MZP, nebot hodnocenim vlivu planu a staveb na ZP pry zdrzuje smele podnikatelske plany. Nastesti ten hloupy napad neprosel.

    Nicmene Schling se aspon stal Ropakem 2003 a tato skutecno je soucasti i jeho zivotopisu... http://www.ropak.detizeme.cz/ropak/22-ropak-2003.html.
    April 8, 2012 v 5.49
    rušení ministerstev = další centralizace moci
    Plány na rušení ministerstev vnímám především jako kroky k centralizaci moci a podřízení jedné agendy a priorit (třeba ochranu životního prostředí) agendě jiné, diametrálně odlišné (třeba zájmům agrobusinesu).

    Přesto si ale myslím, že jiné rozdělení agend jednotlivých ministerstev je možné, ba dokonce potřebné. Ale rozhodně to nesmí dělat tato vláda, která by to udělala jedině ze zcela zištných zájmů, které vůbec, ale ani náhodou, nesouvisí s nějakým racionálním zvažováním priorit a účelností přerozdělení. Bylo by to jen vnesení dalšího chaosu do už tak nesnesitelně velkého bodrelu a zároveň odvedení zájmu od palčivějších problémů (stejně jako bylo nastolení tématu přímé volby prezidenta).

    Mě přijde docela inspirativní rozdělení ministerských agend v Nizozemsku - http://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_the_Netherlands - je tu tak třeba Ministerstvo infrastruktury a životního prostředí (kam patří i agenda územního rozvoje a správy vodních děl, hrází apod.), Ministerstvo zdraví, blahobytu a sportu, či Ministerstvo školství, kultury a vědy.

    Dosti odlišně, a myslím, že i velice inspirativně jsou pak státní záležitosti uspořádány na Taiwanu (kde právě pobývám) - http://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan#Government - ale to už by bylo na samostatný a nejspíš i dosti dlouhý článek :-).
    SH
    April 10, 2012 v 19.26
    Od vzniku ČR navrhuji.
    Zrušit ministerstvo obrany, protože jsme se stejně nikdy nebránili a teď je to naprostá utopie. Naše vojáky převést přímo pod velení NATO
    Zrušit ministerstvo zahraničí, protože v mezinárodním kontextu jsme naprosto bezvýznamní. Mít pouze správu diplomatických misí, především u mezinárodních institucí.
    Zrušit ministerstvo financí a přeměnit ho pouze na Vrchní účetní úřad, který by neměl právo nařizovat jiným ministerstvům.
    Zrušil bych úřad paní Peake.
    Spojit ministerstvo dopravy, průmyslu s obchodem a zemědělství do jednoho ministerstva hospodářství.
    Spojit ministerstvo regionů s ministerstvem ŽP.