Jiří Pehe: Referendum? ODS trpí schizofrenií

Vratislav Dostál

Nečasův kabinet navrhne přes nesouhlas TOP 09 referendum o smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Opoziční sociální demokraté vládě toto referendum umožní, avšak pouze v rámci zákona o obecném referendu. To přitom ODS tradičně odmítá.

Vláda navrhne, aby o české podpoře smlouvě o rozpočtové odpovědnosti rozhodli občané v referendu. Informuje o tom ČTK s tím, že TOP 09 byla při středečním jednání kabinetu proti takovému postupu. Zákon o referendu je nutno přijmout jako ústavní, takže se tak jako tak neobejde bez podpory opozice.

Kromě samostatného referenda k této věci je ale také možné, že by se nová pravidla schvalovala až v rámci referenda o vstupu České republiky do eurozóny. Smlouvu o fiskální odpovědnosti by v takovém případě ratifikoval nejprve parlament.

„Nyní se čeká na finální verzi smlouvy, ale vláda navrhne jako proces pro případné přijetí nových pravidel referendum, i když TOP09 byla proti. Proces se tedy bude řešit i v parlamentu, až bude předložen návrh ústavního zákona o referendu," řekl novinářům předseda VV Radek John na tiskové konferenci své strany.

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce vládě sociální demokraté toto referendum umožní, avšak pouze v rámci přijetí zákona o obecném referendu. To přitom dlouhodobě odmítá ODS, která je tradičně proti implementaci prvků přímé demokracie do českého politického systému.

Politologové: ODS je alibistická a schizofrenní

Podle politologa Jiřího Pehe občanští demokraté trpí schizofrenií. „Pokud by existovala psychiatrická léčebna pro politické strany, měla by tam ODS být okamžitě hospitalizována z důvodů těžké schizofrenie. ODS totiž na jedné straně nechce obecné referendum, ale vytáhne kartu referenda, kdykoliv se jít o hodí z politicko-taktických důvodů,“ uvedl Pehe pro Deník Referendum.

Podle něj je ODS stejně schizofrenní, pokud jde o smlouvu o rozpočtové unii. „Ačkoliv cíle této smlouvy jsou velmi podobné plánům ODS na zavedení ústavního dodatku o vyrovnaných rozpočtech, o němž mluví Nečas, odmítá ho ODS jenom proto, že návrh přichází z Bruselu,“ vysvětlil Pehe. „Důvodem je, že by nám prý někdo zvenčí zasahoval do naší suverenity, což je vcelku nelogický argument. Brusel by byl v tomto ohledu spojencem ODS a pravice,“ doplnil politolog.

Taktéž politolog Milan Znoj si myslí, že postoj ODS k referendu je vypočítavý. „Přímou demokracií občanští demokraté pohrdají, ale když se jim hodí nástroje přímé demokracie, aby dosáhli svých cílů, tak neváhají a využijí je bez skrupulí,“ uvedl Znoj pro Deník Referendum.

Podle něj je cílem ODS zabránit tomu, aby se Česká republika stala součástí evropského systému finanční kontroly, a tak se referendum hodí, neboť se lze spolehnout na strach, který v lidech vyvolala finanční krize,“ vysvětlil Znoj.

Podle Jiřího Pehe je to navíc spíše ČSSD, kdo by měl mít důvody smlouvu odmítnout, neboť logika opatření ve smlouvě je podle Jiřího Pehe v podstatě neoliberální. „ČSSD si ale uvědomuje, že záchrana evropského projektu je prioritou. ODS evidentně schopna určovat si priority není,“ uvedl Pehe v rozhovoru pro Deník Referendum.

Podle Znoje může navíc ČSSD návrhu vlády využít k tomu, aby byl konečně přijat všeobecný zákon o referendu. „Stačí trvat na tom, že referendum má být posilou demokracie, a nikoli nástrojem politické vypočítavosti. ČSSD tedy může s referendem souhlasit, pokud to bude referendum na základě obecného zákona,“ vysvětlil Znoj.

A podle informací Deníku Referendum budou sociální demokraté právě tuto pozici hájit. „Máme dlouhodobě v programu přijetí zákona o obecném referendu a není důvod na tom cokoli měnit. A podpoříme lidové hlasování i o smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, avšak pouze v rámci zákona o obecném referendu,“ vysvětlil pro Deník Referendum pozici sociálních demokratů Tejc, podle kterého by jakákoli účelová referenda byla podvodem na voličích.

Podle Znoje ale v takovém případě bude muset ČSSD přesvědčit veřejnost, že naše zapojení do Evropy České republice neškodí, nýbrž naopak prospívá.

„Úkol nelehký, ale nezbytný. Bude na to nějaký čas, protože referendum v této věci není na pořadu dne. Pouze přetahování na pravici o to, kdo to myslí s ČR dobře a kdo mu škodí, si zřejmě letos užijeme do sytosti,“ podotýká Znoj. Referendum o smlouvě o rozpočtové odpovědnosti totiž odmítá kromě TOP 09 také prezident Václav Klaus.

Má ODS strach z Klause?

Podle Jiřího Pehe se ve vztahu občanských demokratů ke Klausovi projevuje strach. „Referendum by z Nečase sejmulo odpovědnost udělat rozhodnutí, které jde proti prezidentovi. Navíc, pokud bude smlouva v referendu přijata, nemohl by ji Klaus nepodepsat, popřípadě by jeho podpis nebyl vůbec potřeba,“ vysvětlil Pehe v rozhovoru pro Deník Referendum.

Klaus se totiž minulý týden vložil do sporu mezi TOP 09 a ODS, když v dopise, který zaslal Petru Nečasovi uvedl, že se pod smlouvu za Českou republiku rozhodně nepodepíše. Avšak podle Znoje je v tomto případě postoj prezidenta na rozdíl od ODS ideový.

S Pehem souhlasí politolog Lukáš Jelínek. Podle něj je nápad občanských demokratů na konání referenda o fiskální unii projevem alibismu a zbabělosti. „Petr Nečas zkrátka nemá tu odvahu rozhodnout sám - patrně proto, že nechce působit kontroverzně v Evropě a zároveň se obává reakce proevropských voličů ODS, kterých je velmi mnoho,“ myslí si Jelínek.

„Referendum o ekonomických tématech se vypisovat nemá a referendum o rozpočtové politice státu je špatnost na entou. Ani hluboký odpor k EU jej nepřiměje, aby tento názor změnil a referendum k potření protivníka využil,“ myslí si pak Znoj s tím, že postoj TOP 09 je rovněž ideový, neboť referendum za velkou vymoženost demokracie tato strana nepovažuje a zapojení České republiky do evropských struktur poškozovat nechce.

„Klausovo stanovisko je přímější a odvážnější, byť prezident už nic neriskuje, naopak dává dlouhodobě dohromady společenství izolacionalistů, národovců a soft-nacionalistů,“ doplnil pak Znoje Jelínek. „Jediné, co je na celé kauze zajímavé a prospěšné, je spor české pravice o Evropu, který může pomoci tuzemskou politiku pročistit a možná i částečně restrukturalizovat,“ uzavřel pak Jelínek v rozhovoru pro Deník Referendum.

Ministerstvo zahraničí v podkladech pro vládní diskusi podle informací ČTK navrhovalo stanovisko, že Česká republika bude při jednání o textu smlouvy usilovat o maximální možné vyjasnění problematických pasáží. „Konečné rozhodnutí o tom, zda se ČR stane signatářem smlouvy, se bude odvíjet od výsledného textu smlouvy při zohlednění nesouhlasného stanoviska prezidenta republiky," napsali diplomaté v materiálu.

Smlouva počítá například s ústavním závazkem každé země, že její celkové státní dluhy nepřekročí šedesát procent HDP a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP. Signatářské země by také zasílaly Evropské komisi své státní rozpočty ke kontrole ještě předtím, než je schválí národní parlamenty.

Smlouva má začít platit od začátku příštího roku, pro země mimo eurozónu ale až ve chvíli, kdy přijmou euro.

    Diskuse
    January 18, 2012 v 20.28

    nejvíc jsem osobně pobavil konstatováním politologa Lukáše Jelínka. Naprosto souhlasím s referendem, ale už bude stejně po boji...Celá úsporná, strohostní, drze ústavní koncepce bude už za pár dní naházena na mimořádném summitu EU do koše, jen někteří poradci a politologové si holt nechtějí otevřít ani zahraniční noviny a hrají tu nějaké české šachy....Jediná věta v komentáři Vratislava Dostála je nesmírně, ale nesmírně pravdivá: "Podle Jiřího Pehe je to navíc spíše ČSSD, kdo by měl mít důvody smlouvu odmítnout, neboť logika opatření ve smlouvě je podle Jiřího Pehe v podstatě neoliberální." No, nebál bych se říct dokonce ultraneoliberální. Velký eurofederalista Romano Prodi to nazval dokonce "aliancí stupidity"....To je přesné, asi tak se dívám i na názor ČSSD v této věci...tedy hurá do referenda!!!!!!!!!!
    January 18, 2012 v 20.45
    Jsem pro jakékoliv referendum o drze ústavní, strohostní koncepci Berlína, jsem všemi 10 pro, jsem pro to odmítnout tento výpotek demokraticky deficitního summitu německého bankovního sektoru, tedy stavím se na hlasování a hodím tam jasné NE!
    January 18, 2012 v 20.51
    Evropské vlády podepsaly "sebevražedný pakt" zaváděním úsporných fiskálních opatření, které povedou k zhroucení jejich ekonomik, varoval liberální ekonom Joseph Stiglitz. Impozantní úsporná opatření, která tyto země vedou neodvratně k recesi, jsou zásadně chybnou odpovědí na krizi, uvedl Stiglitz, který získal Nobelovu cenu v roce 2001 za práci o neefektivitě trhů. Pan Stiglitz dále řekl, že „ekonomové už nyní nediskutují o tom, jestli padne euro, ale jak a kdy k tomu dojde“. "Mezi ekonomy se vede diskuze o nejlepším způsobu ukončení eura. Mohla by to být občanská neposlušnost, kdo to ukončí. Nezaměstnanost mladých lidí ve Španělsku je na víc než 40 procentech už od roku 2008. Jak dlouho to ještě budou tolerovat?“

    I když zde sdílím slova ekonoma Josepha Stiglitze, nemohu tak úplně souhlasit, stále nějakou naději vidím, zvláště když se italský premiér rozhodl pro konfrontaci s Berlínem a bude ho následovat i Paříž, Madrid. Také německý průmysl a bankovní sektor totiž pochopily, o co se nyní vlastně hraje, že jednotnou evropskou měnu pro svůj úspěch potřebuj více než ostatní, tedy očekávám od nadcházejícího mimořádného summitu EU nečekaný, ale o to intenzivnější krok k posílení eurozóny směrem k její jednotě, ústup od strohostní koncepce, přistoupení k růstové koncepci investic do infrastruktury, energetiky a obecně pracovních míst, vytvoření konečně férovějšího modelu EU s násobně silnějším společným rozpočtem a z něj očekávám přímé podpůrné investiční operace jižním směr a obecně na periferii, tedy i do střední Evropy. Jestli se to skokově nevyřeší do konce ledna, bezesporu bude platit scénář Josepha Stiglitze a bude to mít nedozírné následky.
    January 18, 2012 v 22.12

    Tak už ta německá koncepce tupých škrtů, kterou Berlín summitově ordinuje okolním zemím a periferii EU, dohání logicky i samotný Berlín. V roce 2011 ještě německá ekonomika rostla o 3%. V říjnu 2011 už byla prognóza na rok 2012 snížena z 1,8% na 1% a dnes už dokonce na 0,7%. "There can be no talk of recession," říká hrdě německý ministr financí Philipp Roesler pro BBC. Jasně, nemůže být ani řeč o recesi....To si povíme. "Česko coby ekonomický přívěsek Německa musí ustrnout z novoročních slov Angely Merkelové. Její země má prý „důvod k důvěře“ (jistě, růst 2012 bude nanejvýš jednoprocentní). Neboť německá ekonomika – tak to řekla – je silnější, než jsou (a kdy budou?) ekonomiky sousedních států. Ta dáma prostě stále nepochopila, že budeli její vlast potápět ve svém okolí záchranné čluny, záměrně perforované politikami úspor, potopí se nakonec sama, a to již bez možnosti úniku," psal Martin Hekrdla v Právu už 2.1.2012.
    January 19, 2012 v 17.43
    Toto foto
    A kdo dělal tu ilustrativní fotku? To je na žalobu :)
    Sadistický Otec a slabomyslný puer, dokonalé.
    January 19, 2012 v 19.29
    ad JČ
    Skutečně, dokonalá koláž. A nejdokonalejší je Nečasova druhá brada. Počítám, že se díky vládním úsporám brzy dopracuje ke třetí.
    January 19, 2012 v 19.46
    ano, díky berlínským úsporám to bude opravdu koláž k popukání...
    PM
    January 19, 2012 v 20.27
    Pane Lukáší,
    nepovažuji záměry německých konzervativců - převážné části mocenské elity, za uzavřený projekt. Jede o proces socioekonomického vývoje obdobný us situaci. Krize neoliberální ekonomiky ještě neskončila a ke slovu se stále ještě nedostala jak prosaditelná ideovou platforma, tak úderné personální zastoupení. Takže politická řešení typu Merkel vidím jako prozatimní balast, který v případě vítěztví neoliberálních konzervativců může být i předehrou kolapsu. Mám ale dojem, že elity ještě zcela neopustil pud sebezáchovy.
    Přínos české elity k řešení je diskutovatovatelný.
    January 19, 2012 v 21.07
    Pane Milane,
    jistě, čeká se opravdu na alternativu. Co ale při tom čekání dělat můžeme je minimalisovat zásadní problémy se systémovou defekcí. Např. jak funguje naprosto opačná, nestrohostní, neberlínská cesta v USA? Inflace se snížila z přibližně 2,8 procenta v roce 2011 na zhruba 1,7 procenta v letošním roce. Nižší inflace dává spotřebitelům větší kupní sílu, což posiluje růst. To také dává větší volnost Fedu držet úrokové sazby nízko a přijmout další kroky k posílení ekonomiky. Očištěný Index spotřebitelských cen vzrostl v prosinci bez kolísavých cen některých potravin a energií o pouhé 0,1 procenta. Počet osob, které žádají o podporu v nezaměstnanosti, minulý týden poprvé klesl na 352 tisíc, tedy nejméně od dubna 2008 (začátek krize). Je to další důkaz, že trh práce nadále posiluje. Také stavebnictví, tedy jeden z hlavních indikátorů, vykazuje růst. Sezónně očištěné roční tempo výstavby rodinných domů se vyšplhalo na 657.000 domů a je už třetí měsíc v nepřetržitém růstu. V USA je to klíčový indikátor, jelikož rodinné domy tvoří 70% trhu s bydlením.
    PM
    January 19, 2012 v 21.31
    Pane Lukáší,
    Plně sympatizuji s dílčími us trendy a samozřejmě s vaší snahou je ozřejmovat mému vědomí, či okruhu DR. Jenom si lámu hlavu jak je prosadit do vědomí české elity vychované přinejlepším na žižkovské univerzitě neoliberalismu. Označování současného německého postupu jako cesty do pekel (a i kdyby sebe více oprávněně) je vodou na mlýn zdejším protonaciomnalistům. S tímhle ohledem by bylo lépe posuzovat evropský šlamasl. Řekl bych.
    January 20, 2012 v 0.28
    Pane Milane
    rozumím vám. Ostatně není to tak dlouho, co jsem na Žižkově bydlel a venčil tam psa. Možná i z toho důvodu, že stále nejen Žižkov plasticky vidím se nikdy nesmířím s politickou malostí, která se na občanech ČR páchá. Tedy, tohle taktické přešlapování, i když máme jednat v souladu s 99% společnosti, ne se schovávat, to prostě neberu. Tady narazila kosa na kámen....
    + Další komentáře