Poslanci budou hlasovat o reformních zákonech, které vetoval Senát

Vratislav Dostál

Sněmovna se v úterý bude zabývat vládními reformními předlohami, které dolní komoře vrátil Senát ovládaný sociálními demokraty. Jde o změny v důchodech, zdravotnictví a v sociální oblasti. Opoziční ČSSD avizovala, že chystá při hlasování zdržovací taktiku.

Poslanecká sněmovna bude v úterý hlasovat o důchodové, zdravotnické a sociální reformě, které poslancům vrátil Senát ovládany opoziční ČSSD. Sociální demokraté současně v úterý uvedli, že ve Sněmovně využijí všech zákonných možností, aby návrhy schváleny nebyly.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pak vládě občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných doporučil, aby ustoupila prakticky od všech reforem.

Konkrétně předseda nejsilnější opoziční strany vládě radí, aby odložila penzijní a daňovou reformu, aby nezvyšovala DPH, zaměřila se na aktivní politiku zaměstnanosti či aby podpořila diversifikaci hospodářství.

Podle ČSSD by pak měl kabinet Petra Nečase převést evropské peníze z operačních programů, kde se nečerpají, do operačních programů, kde se naopak čerpají dobře. Pomoci by tak mohly reálné ekonomice, zdůraznil.

Například sjednocení daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta, nebo dokonce na 19 procent, o kterém vláda uvažuje, by podle Sobotky podvázalo spotřebu domácností a zpomalilo ekonomiku. Je proto podle něj od tohoto záměru třeba ustoupit.

Kabinet by měl současně podle Sobotky splnit své sliby a intenzivně bojovat proti daňovým únikům.

Ministerstvo financí očekává letošní pokles deficitu veřejných financí z původně očekávaných 4,2 na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Česká ekonomika podle odhadu příští rok poroste o jedno procento.

Sociální demokraté nicméně očekávají ještě horší vývoj, než avizuje ministerstvo financí. „Premiér Nečas má v poslední době zajímavý zvyk, že cokoli, co se mu nedaří a když potřebuje odvést pozornost, tak vždy najde viníky v bruselských byrokratech a špatném stavu eurozóny,“ uvedl pro deník Právo Sobotka.

Navzdory kritice opozičních stran se očekává, že koalice reformní zákony ve Sněmovně prohlasuje. V takovém případě bude pod předlohami chybět už jen podpis prezidenta Klause.

Zákony by měly nabýt účinnosti od příštího roku.

Další informace:

Českénoviny.cz Sněmovna se bude zabývat reformami, které vetoval Senát

Novinky.cz ČSSD představila sedm bodů proti hospodářské krizi

Týden.cz ČSSD radí vládě: Ustupte od reforem a zastavíte propad

    Diskuse
    November 1, 2011 v 11.59
    ČSSD dnes zahájila v Poslanecké sněmovně obstrukci s cílem zablokovat tzv. reformní návrhy Nečasovy vlády
    Přikládám tiskové prohlášení předsedy ČSSD, které vydal až po zveřejnění článku.

    --

    Poslanci ČSSD dnes zahájili v Poslanecké sněmovně časově neomezenou obstrukci s cílem zablokovat projednávání tzv. reformních návrhů, které prosazuje pravicová vláda Petra Nečase. Senátorům zvoleným za ČSSD se podařilo dosáhnout toho, že Senát Parlamentu České republiky všechny tzv. vládní reformy zamítl. Nyní se o nich musí hlasovat znovu v Poslanecké sněmovně. Pokud je vládní pravicová většina ODS, TOP 09 a VV prosadí do konce roku, začnou platit už od 1. ledna 2012.

    ČSSD učiní v Poslanecké sněmovně vše proto, aby tzv. reformy důrazně a jednoznačně odmítla. I když jsou poslanci ČSSD v menšině, využijí do důsledku všech svých ústavních a demokratických práv, včetně možnosti parlamentní obstrukce k tomu, aby přijetí reforem do konce roku zabránili. Obstrukci pokládá ČSSD za legitimní parlamentní nástroj zejména v situaci, kdy vládní koalice u žádné z tzv. reforem nepřistoupila na sebemenší kompromis.

    Obsah a podobu reforem vláda Petra Nečase nedohodla ani s opozicí, ani s odbory. Proti řadě tzv. reforem mají výhrady i zaměstnavatelé. Reformy tak nejsou výsledkem širší shody, ale odráží pouze úzce formulované zájmy tří vládních pravicových stran. Poškozují většinu obyvatel naší země a přináší řadu krajně riskantních, nevratných či obtížně napravitelných změn.

    Vzhledem k domácí rozpočtové a evropské hospodářské situaci je velmi nevhodná doba pro start tzv. důchodové reformy, založené na spoření v privátních fondech. ČSSD proto žádá vládu, aby start důchodové reformy a také reformy daní, která dále snižuje příjmy státu, odložila. Vytvořilo by to mnohem lepší prostředí pro skutečnou stabilizaci veřejných rozpočtů.

    ČSSD je přesvědčena o tom, že pravicové reformy, zejména díky snižování daní těm nejbohatším a podnikům, prohlubují problémy státního rozpočtu a zvyšují veřejný dluh. V roce 2006, kdy končila vláda vedená ČSSD, dosahoval veřejný dluh ČR 29% HDP. V roce 2012, po šesti letech vlády pravice, už to bude více než 42% HDP! Náklady tzv. reforem jsou nespravedlivě rozloženy. Účet za reformy platí střední vrstvy, důchodci, rodiny s dětmi, nemocní, invalidé a zaměstnanci veřejného sektoru. Naopak, daně firmám a lidem z nejvyšších příjmových kategorií se dále snižují. Vláda prohlubuje sociální rozdíly ve společnosti a dostává stále více lidí do chudoby a celkové existenční nejistoty.

    Podle názoru ČSSD vládní důchodová reforma neřeší důchody 80% obyvatel, stará se jen o ty nejbohatší, kteří mají volné zdroje na soukromé spoření. Vyvedení prostředků ze státního průběžného systému do soukromých fondů je riskantní, neboť tato změna ohrozí výplatu důchodů jak současným důchodcům, tak budoucím generacím a přivodí zvýšení daně z přidané hodnoty u základních životních potřeb.
    Pro takové reformy nemůže vláda počítat s žádnou podporou či součinností ČSSD.

    Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD