Horký podzim v USA

Robert Bartoš

Velká sociální nerovnost v USA ovlivňuje tamní současné dění. Vše nasvědčuje tomu, že po arabském jaru bude následovat americký podzim.

Tohle je výprodej země, Kapitalismus je organizovaný zločin, A co můj zlatej manažerskej padák? jsou slogany, které znějí z tisíců úst právě tak na Manhattanu jako v Bostonu, Seattlu, Chicagu anebo San Francisku. Stále víc lidí se po celé Americe připojuje k hnutí „Okupujte Wall Street“, které má na programu věci jako je špatná ekonomika, nedostatečný sociální systém, spravedlnost a klimatické změny. Po zatčení nejméně sedmi set demonstrantů v New Yorku jsou hlasy nespokojených stále silnější.

Dnes už je jisté, že privilegované úzké vrstvy super boháčů na úkor nejslabších a dokonce střední třídy zašlo příliš daleko. Amerika, která byla za desítky let naučená chodit kolem bohatství jiných tolerantně a nevšímavě, začíná mít vztek. Radikální pravice napnula tětivu sociální nespravedlnosti příliš a nyní hrozí to, že praskne. Negativní důsledky představ neoliberálů o novém světovém řádu, prosazované od 80. let Reaganem a Thatcherovou, který měl spočívat v odbourání sociálního státu, nahrazení jeho funkcí soukromým byznysem, přes zločinné přepadení Iráku za Bushe juniora a nenasytnými bankéři způsobená finanční krize a její devastující dopad na běžné občany, se nakumulovaly v hlavách lidí, kteří toho mají dost. Protesty proti bankám, vztek na milionové odměny manažerů a daňové úlevy nejbohatších, zatímco průměrný občan nesežene práci, se šíří jako lavina. V San Francisku vyzvali demonstranti předsedu představenstva banky JPMorgan Chase, Jamie Dimona, aby vyšel ven a mohli jej zatknout. Je zajímavé, že právě JPMorgan poskytla newyorské policii dar ve výši 4,6 milionů dolarů, aby „zajistila pořádek“ v Big Apple.

„Americe nesmí vládnout výlučně jenom pár super bohatých šéfů firem, jejich lobbysté a banky na Wall Streetu," říká Van Jones z think-tanku „Center for American Progress“.

V úterý při slyšení v Kongresu se zeptal Bena Bernankeho, šéfa centrální banky, poslanec Bernie Sanders:

„Pane předsedo, jak víte, v New Yorku a v jiných státech naší země lidé demonstrují proti Wall Streetu. A já myslím, že názor těchto demonstrantů a milionů dalších Američanů je ten, že do této obrovské recese nás vehnala chamtivost, nezodpovědnost a nezákonné jednání Wall Streetu. Sdílíte tento postoj? Způsobila nezodpovědnost tuto recesi, která vedla k tomu, že lidé ztrácejí zaměstnání?“

Bernanke odpověděl: „Přehnaná rizika, která Wall Street toleroval a selhání finančního dohledu mají s recesí hodně společného.“

Michael Burgess se připojil s další otázkou: „Vidíme protesty zleva i zprava. Co Vám říká takový protest?“

„Obecně bych řekl, že lidé jsou velmi nešťastní ze stavu ekonomiky a z toho, co se děje,“ řekl Bernanke. „Do jisté míry dávají právem vinu finančnímu sektoru, který nás do této šlamastiky zavlekl a jsou nespokojeni s politickou reakcí zde ve Washingtonu. Do jisté míry jim to nemohu mít za zlé,” dodal Bernanke.

Paul Taylor z renomovaného výzkumného ústavu PEW říká, že tenká elitní vrstva jednoho procenta obyvatelstva odčerpává třicet čtyři procent příjmů země.

V Knize faktů o světě CIA přiznává, že Amerika patří v současné době mezi první země na světě co do sociální nerovnosti a řadí se do ligy států jako je Kamerun anebo Pobřeží slonoviny.

Zdá se, že po arabském jaru bude následovat americký podzim.

Pokud se podívám do našeho rybníčku, tak vnímám to, že ČNB snížila předpověď růstu HDP Německa na rok 2012 z 2,7 na 1,3 procenta, což nepochybně strhne i domácí ekonomiku. Vzhledem k tomu, že zpráva Mezinárodního měnového fondu na rok 2012 říká, že nelze vyloučit, že se Evropa nepropadne do krize, by bylo záhodno, aby se naše vzácná a zodpovědná koalice probudila z blouznění o proškrtávání k lepší budoucnosti a začala se realisticky stavět k faktům. Jinak po americkém podzimu může přijít české jaro.

    Diskuse
    October 10, 2011 v 9.33
    České jaro má zpoždění už řadu let a vsadil bych na to, že si na něj ještě dlouho počkáme. Problém je přece v tom, že to, co zde popisuje autor, ví možná tak 5-10 % obyvatel této země. Je jedna věc, že většina obyvatel se má čím dál hůř, ale druhá je ta, že o důvodu zhoršování kvality jejich života mají mlhavé, nebo mylné představy. Jejich frustrace je směřována proti Romům, tzv.nepřizpůsobivým, líným sockám, levičákům, cizincům atd. Kdo, a hlavně jak, je schopen vysvětlit jim skutečného viníka, překonat obrovskou mediální masáž? Na druhé straně tu máme v tomto pořád ještě lepší podmínky, než v USA. Tam je skrytá propaganda v každém holywoodském filmu, všichni hrdinové se vlastní pílí dokážou vyšvihnout z chudoby, individualismus a de facto neoliberalismus je tam největší předností lidstva. Není divu, že těch protestujících je jen pár v poměru k počtu obyvatel. Jejich práce je však ohromně užitečná a pomáhá bourat stereotypy o Americkém snu. Kdo se ale u nás ujme takového úkolu? Pod čí vlajkou může takovéto hnutí fungovat? K nečemu takovému je třeba vytvořit podhoubí a to tu pěstují jen nácci. A ti by nám to Jaro osladili.