Soukromé pracovní agentury převezmou péči o část nezaměstnaných

Vratislav Dostál

Navzdory škrtům plánuje Jaromír Drábek uvolnit stovky miliónů pro soukromé pracovní agentury. Ty mají podle novely zákona o zaměstnanosti od příštího roku převzít od úřadů práce péči o část nezaměstnaných. Za každého přitom dostanou pět tisíc korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo novelu zákona o zaměstnanosti, která má uvolnit stovky miliónů pro soukromé pracovní agentury. Ty totiž mají podle novely od příštího roku převzít od úřadů práce péči o část nezaměstnaných. A za každého z nich dostanou 5000 korun.

Pokud některého uchazeče o práci do šesti měsíců neumístí, budou muset příspěvek za něj vrátit. Pokud se privátní agentuře ale podaří člověka do pracovního poměru na dobu neurčitou umístit, dostane ze státních peněz navíc odměnu 1250 korun. A pokud na tomto místě člověk vydrží déle než šest měsíců, agentura vyinkasuje dalších 500 Kč. Informuje o tom deník Právo.

Novelu kritizuje opozice i odbory. Těm opatření vadí hlavně v kontextu s tím, že z úřadů práce mají být kvůli úsporám propouštěny stovky úředníků. Podle propočtu litoměřických odborářů vyjde péče o uchazeče o práci prostřednictvím agentur stát zhruba čtyřikrát dráž, než když ji poskytují úřady práce.

„Tisíc uchazečů o zaměstnání v litoměřickém okrese převezme nějaká agentura a hned má pět miliónů na šest měsíců. Vzhledem k tomu, že s tisícem uchazečů pracují dva zaměstnanci úřadu práce, je to docela slušný příjem. Sem tam se může povést někoho umístit a hle − bonusek je tady,“ uvedl pro Právo odborář Emil Rulf.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové je ale péče pracovních úřadů o nezaměstnané finančně v podstatě totožná s cenou, kterou stát zaplatí agentuře práce a celý systém bude podle ní navíc efektivnější. „Úřad práce dnes více jak polovině uchazečů do půl roku zaměstnání nezprostředkuje,“ uvedla mluvčí.

Navíc podle ní zákon o zaměstnanosti již v současnosti rozlišuje veřejné a soukromé zprostředkování práce. „Ze zákona je dokonce úřad práce již dnes povinen spolupracovat s agenturami práce a naopak. Návrh novely zákona o zaměstnanosti dává této spolupráci jasná pravidla,“ vysvětlila mluvčí ministerstva.

S návrhem zásadně nesouhlasí opoziční sociální demokraté. Podle jejich místopředsedy Zdeňka Škromacha politické kroky osy Kalousek, Heger a Drábek jednoznačně směřují k rychlému ovládnutí kontroly veřejných financí privátními subjekty.

„Smlouvy, které údajně připravují, zajistí, že tyto finance budou ovládat i po té, co odejdou z vlády, protože smlouvy nepůjde změnit. Proto s tím tak spěchají, aby to stihli do konce roku a pak už to bude jedno,“ uvedl Škromach pro Deník Referendum.

Pokud jde o soukromé pracovní agentury je to podle něj jen drobný krok oproti financím na důchody nebo zdravotní pojištění. „A to nekomentuji zvěsti, že tito privatizéři mají údajně personálně velmi blízko k této trojici. Pro ČSSD je toto naprosto nepřijatelné,“ uzavřel Škromach.

    Diskuse
    September 1, 2011 v 23.32
    ad pracovní agentury
    Točil jsem loni dokument o mongolských migrantech a během rozsáhlých rešerší které jsme dělali jsem došel k přesvědčení, že stávající systém pracovních agentur v ČR je zdrojem švarcsystému i novodbého otrokářství. Na celé Německo má akreditaci necelá dvacítka pracovních agentur, u nás jich působí téměř 3000 !
    Výše popsaný krok se mi jeví jen jako další posilování privátní sféry (v tomto segmentu činnosti už tak ve stavu džungle) na úkor zlepšování a posilování kvality a kompetencí státní instituce (úřady práce).

    Podobně to vidím v případě aktuálně diskutovaného slučování škol: vedle státních škol s dlouholetou tradicí se pustily do systému soukromé školy, z nichž jen zlomek dosahuje srovnatelnou úrovneň, nyní ubývají žáci - tak se bude osekávat na straně státních škol (snad aby soukromé nepřišly o svůj byznys). Přes kopírák pak pohyb ve zdravotnictví.
    AJ
    September 2, 2011 v 9.57
    Ano,
    z nezaměstnanosti byznys, ze zdraví byznys, ze vzdělávání byznys. nic jinýho. nic. a ještě mafiánský byznys.

    Co se týče těch pracovních agentur, před pár měsíci se ohledně toho objevila informace, že aby agentury mohly nadále fungovat, budou muset mít speciání dost drahé pojištění (které vůbec pojišťovny jako produkt ještě nenabízely), takže další byznys i pro pojišťovny.
    SH
    October 11, 2011 v 8.29
    Nečasovci
    …jsou lokaji podnikavců všeho druhu. Zásadním důvodem je očekávání finanční podpory. Každý, kdo se mne kdy ptal, co je to levice, pak to dneska vidí. Je to odpor proti privilegování bohatých, podnikatelů a zaměstnavatelů.
    AJ
    October 11, 2011 v 21.36
    Vyplatí se velkým zaměstnavatelům zřizovat si vlastní pracovní agentury?
    Může být dalším vedlejším produktem Drábkova opatření, že se velkým zaměstnavatelům vyplatí místo personálních oddělení zřídit si vlastní pracovní agenturu? 1. Zatímco dříve platili zaměstnavatelé agentuře, za to, že mu opatřila zaměstnance, nově by si "vlastní" pracovní agentura naopak tím, že podniku opatří zaměstnance, ještě vydělala celkem slušnou částku. 2. Nevyplatí se dokonce velkým zaměstnavatelům nejen zřídit si "vlastní" pracovní agenturu ale ještě navíc točit zaměstnance cíleně? Hlavně nízko kvalifikované dělníky? Kolik peněz z odměn za umístění nezaměstatného taková agentura od státu vydojí, když dodá do výroby pár stovek dělníků, které po 7 - 9 měsících podnik propustí (bude naplněna podmínka alespoň šestiměsíčního umístění) a "vlastní" pracovní agentura dohodí další várku nezaměstnaných? A tak stále do kola v třeba v cyklech cca tři čtvrtě roku? Bude TOTO vůbec nějak právně ošetřené?