Taktéž senioři si budou důchod vybírat z bankomatů

Vratislav Dostál

Od ledna roku 2013 nebudou důchodci dostávat starobní důchod na ruku. Namísto peněz obdrží sociální kartu a seznam speciálních bankomatů. Těch bude méně než tisíc, řada lidí tak bude muset pro peníze cestovat. Informuje o tom pondělní vydání MF Dnes.

Senioři mají před sebou poslední rok, kdy budou dostávat důchod na ruku. Od ledna roku 2013 bude dva a půl milionu důchodců muset dojíždět pro penzi do speciálních bankomatů. Míst, kde si je budou moci vybrat, bude ale pouze necelá tisícovka. Obcí a měst je přitom více než šest tisíc. Mnoho seniorů tak bude muset pro peníze cestovat.

V praxi to bude vypadat tak, že stát pošle důchodci peníze na speciální účet, k němuž každý senior dostane kartu. Stejný postup bude podle informací MF Dnes platit i pro lidi v ústavech či léčebnách dlouhodobě nemocných.

„Jde o druhou fázi projektu karty sociálních systémů, s níž se počítá od ledna 2013,“ uvedl pro list ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle jeho slov prý jakékoliv výjimky nemají smysl, neboť pouze v případě, že se do systému zapojí všichni důchodci, se podle Drábka státu podaří ušetřit až miliardu korun na poštovném za složenky, jimiž se peníze posílají dnes.

V první fázi celého projektu, tj. na začátku příštího roku, dostanou kartu a účet všichni lidé, kteří berou dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči, podporu v nezaměstnanosti či rodičovskou. „Po nich ji budou mít i důchodci,“ dodal Drábek pro MF Dnes.

.

Podle podmínek soutěže budou v rámci projektu karty sociálních systémů bezplatné pouze tři věci: jednou za měsíc vybrat peníze, kdykoliv se zeptat na zůstatek a peníze od státu na účet přijímat. Vše ostatní bude nadstandardní službou, za kterou banka bude žádat peníze.

Drábek plánuje celým projektem sociálních karet dle svých slov zabránit zneužívání dávek. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí nicméně dříve kritizovala opozice, odbory i veřejnost.

Například bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová považuje zneužívání dávek za zneužívaný termín, pro který nejsou dostatečné analýzy. „Podle mých informací je již dnes systém dávek nastaven tak, že na něj dosáhne málokdo," řekla dříve Šabatová Deníku Referendum.

„Ze dvou důvodů považuji návrh ministerstva za nevhodný. Především jde o princip lidské důstojnosti, uživatelé těchto karet budou společensky zcela nevhodně stigmatizováni. Navíc je to i nepraktické," uvedla Anna Šabatová s tím, že zákaz nákupu některých výrobků jako alkoholu či cigaret simuluje představu, že příjemci dávek je automaticky zneužívají. „To považuji za urážlivé," uvedla Šabatová.  

„Domnívám se, že jde o splnění objednávky z bankovních kruhů. Banky totiž vyhlásily křížovou výpravu proti platbám v hotovosti a zde se jim nabízí jedinečná šance," uvedl pak už před časem místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Ten také upozornil na to, že provozovatel systému získá unikátní databázi, kterou nedisponuje soukromá instituce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí naopak předpokládá, že ušetří jen v první fázi projektu čtyřicet milionů korun ročně na dosavadních nákladech. Dávky v hmotné nouzi, kterých se právě první fáze týká, totiž představují okolo tří miliard korun v celkovém objemu 417 miliard různých dávek.

Resort práce a sociálních věcí si také od zavedení karet slibuje, že se mu z této částky podaří přesunout až 200 miliard korun z oběhu do bezhotovostního styku.

    Diskuse
    AJ
    August 22, 2011 v 10.17
    exekuce
    navic - na penize v hotovosti nemuze exekutor - na penize nma uctu ano - dalsi faktor

    jeste dotaz - kdyz ma duchodce vlastni ucet, bude si moct (dle navrhu silence drabka) - nechavat penize posilat tam? nebo to ma jit direktivne pres tu specialni kartu?
    August 22, 2011 v 11.13
    ...
    Podle mého mínění to bude chodit direktivně na sociální karty. Drábek, jak se uvádí v článku, nechce připustit výjimky.

    Teď mi ještě přišlo e-mailem tiskové prohlášení k plánu ministerstva práce a sociálních věcí od místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha. Přikládám níže.

    --

    Škromach: Buzerace občanů ministrem Drábkem pokračuje

    Zdá se, že minstr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek propadl kartám a karbanu. Jeho závislost je neudržitelná a tlaky kamarádíčků, kteří na tom zřejmě vydělají, jak se říká mezi lidmi, neutuchající. Další z naprosto zbytečných projektů financovaných z kapes daňových poplatníků je na cestě.

    Namísto zlepšení veřejných služeb občanům chce ministr Drábek trestat půl milionu důchodců tím, že jim povinně přidělí platební karty, ze kterých ani nebude možné vybírat ve všech bankomatech, ale jen těch vybraných a většinou lidem vzdálených. Přitom současný systém, kdy si mohou lidé, kteří chtějí dostávat své zasloužené důchody v hotovosti, vyzvednout peníze na nejbližší poště, je naprosto vyhovující.

    Člověka při té příležitosti napadne, že vlastně jde i o tu Poštu. Zbavit ji příjmů, vytvořit situaci deficitu a přihrát ji možná do privatizace. Na to už mnozí podporovatelé této vlády prý čekají.

    ČSSD jednoznačně odmítá tyto nekoncepční a nepřipravené kroky Nečasovy vlády, které povedou k dalšímu zhoršení veřejných služeb. Karetní mariáš ministra Drábka se od sociálně potřebných lidí přes zdravotně postižené dostává už i k důchodcům. Kdo chce platit kartou, už tak dnes činí. Peníze mu chodí na účet a má svoji platební kartu. Každá další platební státní karta je nadbytečná.

    Nebezpečné jsou i snahy ministra Drábka kontrolovat, co konkrétně lidé prostřednictvím karet nakupují. Zdá se, že duch Velkého bratra neskončil se zánikem minulého režimu v listopadu 1989, ale přežívá v hlavách některých pravicových politiků, kteří v této době ovládají vládní instituce.

    Zdeněk Škromach, stínový ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD
    AJ
    August 22, 2011 v 11.18
    ja uz nemuzu, to je furt neco
    to je normalne hrozivy. umite si predstavit ty nemohouci duchodce nekde na vysocine nebo kdekoli jinde v odrizlejsim kraji, jak se strachaji nekam x kilometru daleko k bankomatu?

    mne je z toho zle.
    AJ
    August 22, 2011 v 11.20
    bezny ucet
    tady http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/205997.aspx
    pisou:

    "Drábek dodává, že pokud mají důchodci svůj vlastní účet, budou si peníze moci převést na něj."

    Ikdzy nevim, co presne to znamena. kazdopadne cilem je, aby kazdy duchodce byl abnkovne elektronizovan.
    AJ
    August 22, 2011 v 11.23
    Socialni karty a exekuce
    Ja jsem porad premysmela, proc se na tech soc. kartach tak trva - zduvodnovala jsme to jednak zamernou buteraci a stigmatizaci, a zadruhe kseftem pro banky, dodavatele terminalu atd.

    Zajimave je ale varovani mistopredsedy VV Jarolima, ze socialni karty umozni, aby ty statni almuzny zacali odsavat exekutori:
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/205069.aspx