Na sociální karty nenaléváme

Ivo Bystřičan

Problém se všemi parazity, příživníky, nemakačenky, lemply byl ten, že je nešlo moc poznat, pokud se slušně oblékli. Sociální karta je konečně pro všechny odhalí. A co na tom, že karta poruší veškerá pravidla svobodného trhu. O lidské důstojnosti ani nemluvě.

Ministr práce a sociálních věcí se trápí. Jeho dílu reforem nikdo nerozumí a tak už v čirém zoufalství pomyslel na PR agenturu — že by to jako lidem vysvětlila za něj. Nějaké snad ty billboardy, maskované články v novinách, takzvaní nezávislí odborníci pozvaní navečer do ČT. S tím tupým obyvatelstvem to prostě jinak ani nejde.

Přitom není co nechápat a zrovna ministr Drábek by to u svých reforem zvládl vysvětlit svými slovy krásně. Lidi nechtějí pracovat, přitom práce je všude spousta. Válí se doma, tlučou špačky a už samotnou svou existencí zneužívají sociální dávky. Prožírají nám náš racionální, efektivní a úsporný stát. Zakrátko je ale poznáme podle toho, že při nákupu vytáhnou sociální kartu. Cejch socek.

Když už chudé (zatím) nelze zavřít dohromady kdesi za plotem, živit je leda polívkou a nechat hlídat nějakou agenturou, aspoň se jim dá utnout přívod peněz. Dávky ano, ale ne v penězích. Ministr se děsí vlastních představ, opřených o bůhvíco, že příjemci dávek utrácejí tyto peníze za rum, krabicové víno, tabák a jiné podobné radovánky.

Aby si sociálně potřební nemohli za peníze z dávek koupit, co je napadne, plánuje ministerstvo sociální kartu, na níž budou peníze od státu uloženy v podobě kreditu. Má to dvě velké výhody. Peníze jsou revolučním vynálezem rušícím přímou souvislost mezi osobností a věcnými vztahy. Mezi ně vstupuje objektivní instance peněz. Peníze člověku poskytují nezávislost. Takže chudým bude dáno jasně najevo, že na nezávislost mohou zapomenout, protože za žádné osobnosti nadále považovány nebudou. Místo toho budou za nesvéprávné.

Druhou velkou výhodou je možnost kontroly. Ministerstvo se snad inspirovalo v supermarketech, které běžně vydávají klientské karty. Kdo používá při nákupu kartu, získává jakési slevy nebo body, a v nějakém oddělení v centrále se pěkně sbíhají data o tom, kde, kdy a hlavně co dotyčný nakupuje. V případě sociálně potřebných to teď bude vědět i stát.

Oproti obchodním řetězcům má stát ovšem i další možnost. Tesco nebo Billa těžko mohou někomu zakázat kupovat si třeba čokoládu (jste moc tlustý) nebo pivo (už jste jich tenhle týden měl dost). Stát ano. Díky komplexním datům o spotřebě příjemců dávek bude moci určovat, co si kdo může koupit a co ne. V alkoholu a tabáku je jasno už teď. A časem? Jestli budete jíst tolik paštik, nedostanete dávky. Je to totiž nezdravé, víte? Tak vy máte na to, abyste si kupovala šunku? Tak to s dávkami dolů, paní.

I pro obchodníky začne legrace. Na načítání karet s kredity od státu bude potřeba nějaké terminály. Stát buď vyhlásí veřejnou soutěž na jejich dodávku do všech obchodů za miliardy, aby si pár kamarádů kolem ministerstva taky přišlo na své, nebo si je obchodníci budou muset pořídit za vlastní prostředky. Pro menší obchody to bude moc drahé, terminály mít nebudou a přijdou tak o část klientely.

Nebo ministerstvo vymyslí ještě větší vykutálenost, a v tradičně transparentní a férové soutěži určí řetězce, které budou moci na sociální karty vydávat zboží. Ostatní budou mít smůlu. Ať už to bude jakkoli, nikdo nebude moci prodávat, co ho napadne, jak tomu od vynálezu peněz bylo. A stát si pěkně zkontroluje, zda obchodníci nehřeší a neprodávají jim to, co ministerstvo zakázalo.

My vám dáme svobodné podnikání. Nadále se bude prodávat různým skupinám lidí jen to, co povolí stát. Jistě podobné karty časem najdou širší uplatnění. Mělo by se jim ale říkat karty asociální.

    Diskuse
    AJ
    June 30, 2011 v 11.39
    Jojo
    Tohle je děsivý opatření.

    Zaprvý už to, že se to jako princip zavede, byť ze začátku pro nějakou vymezenou skupinu obyvatel, je velký posunutí hranic toho, co je možný. Lidé optupí, zvyknou si na to a nebude problém rozšiřovat to časem na další a další skupiny obyvatel (důchody, rodičáky...)

    Zadruhý je to stigmatizace potřebných - evokuje to ve mně nočení žlutý hvězdy.

    Zatřetí je to nástroj kontroly, svěle centralizovanej.

    Začtvrtý je to relálně defakto znepřístupnění těch dávek. Má to platit od ledna, ale technicky to bude nepoužitelný - možná s výjimkou velkých měst. Vybavuje se mi například Vysočina, kde to důvěrně znám. Tam je často rpoblém i standardní nákup + výběr z bankomatu (není kde). Představa speciálních terminálů na tyto karty je z říše science fiction.

    A v neposlední řadě je to příležotost k velkýmu tunelu, takováto zakázka. Plus se napakujou banky na poplatcích.
    AC
    June 30, 2011 v 12.23
    fašoidní karty
    Ty karty jsou fašoidní. Budou rozdělovat lidi, budou je
    ocejchovávat.
    A nějaké firmy se zase napakují na výrobě karty (druhá
    opencard?).
    Lidé mají právo koupit si za peníze co chtějí!
    June 30, 2011 v 13.04
    Dobrý nápad
    Geniální plán naší vlády má jen jednu malou chybičku: vláda nevhodně vymezila cílovou skupinu.

    Už krátce po nástupu ministra Drábka do funkce, když plánoval vyplácet sociální dávky v poukázkách, upozornil ProAlt, že nejzneužívanější dávkou jsou poslanecké náhrady, proto jako první by měli začít poukázky místo peněz dostávat ústavní činitelé.

    Tak je tomu i s kartou. Ne Sociální, ale Ústavní kartu potřebujeme. Každému ústavnímu činiteli nechť je přidělen transparentní účet a Ústavní karta, použitelná k jakékoliv platbě, ale ne k výběru hotovosti. Voliči tak konečně získají bezprostřední přehled nejen o tom, jak ústavní činitelé používají své náhrady, ale i o tom, jak vysoké potřebují platy a proč.

    Bude to první krok tolik potřebné reformy státní správy.
    June 30, 2011 v 18.31
    ústavní karta - skvělý nápad
    Možná by to šlo dokonce udělat tak, že příslušní držitelé ústavních karet by si na ně mohli koupit cokoli, bez jakéhokoli omezení. Byla by to taková ďábelská karta: kup si co chceš, ale pak to musíš být schopen veřejně obhájit. Jinak to musíš doplatit ze svých.
    A k tomu třeba nějaké to 3x a dost - a s mandátem by byl konec. Anebo raději zavést bodový systém jako u řidičů?
    July 1, 2011 v 2.27
    Všem politikům bych posílal mzdu (jestli se tomu tak vůbec dá říkat, za to chrápání, chrchlání a soukromé lobbování v poslaneckých lavicích) na specielní kartičku, kterou se nebude dát platit v drahých restauracích, žádné cigarety, doutníky, drogy, noční taxíky a už vůbec ne alkohol, že pane Kalousku? Pan Drábek, který je nenositelem tohoto nápadu, bude mít zlatou kartičku, se kterou studem nezaplatí ani na pisoáru.
    July 1, 2011 v 10.35
    Nápad ProAltu o kartách pro poslanecké náhrady je geniální. Problém je v tom, že místo 10 milionů obyvatel se o nich dočte pár čtenářů DR. Není šance, jak tento nápad dostat do velkých médií?
    SH
    July 21, 2011 v 12.32
    PŘEROD.
    Kdyby takové svinstvo navrhl někdo v roce 1990, tak by ho tehdejší soudy odsoudily a lidé zlynčovali.
    A nejzajímavější na tom je, že lidsko-právní guru mlčí. Že by byl tak moc marod, asi ne, když se tak vehementně postavil proti Putinovy.