Několik poznámek na obranu knih

Pavel Šaradín

Vyšším DPH je nejvíce ohrožena odborná literatura. Ta je většinou již nyní dražší než klasická beletrie. Stojí-li titul kolem pěti set korun, kolik knih si může měsíčně koupit student? A jak se to zdražení projeví v zásobování knihoven?

Hlavní argumenty Svazu knihkupců a nakladatelů, který stojí za peticí „Výzva na obranu knih“ a za středečním protestem proti zvyšování DPH za tiskoviny, pochopit lze. Vyšší DPH, dražší knihy, méně vydaných a prodaných titulů, konec řady malých nakladatelství, vyšší nezaměstnanost. To je pravděpodobný kruh, který vládní reforma v tomto směru způsobí.

Zanikají však jiné souvislosti, které média nezmiňují, a ne vše v souvislosti s apelem je v pořádku. Například jsem se dočetl, že protestuje Daniel Balšínek. Zrovna na to, co zbulvarizoval v českém mediálním prostředí, bych uvalil mnohem vyšší DPH. Nebo když se v protestu angažují spisovatelé - milionáři, také to nebudí příliš velkou důvěru. Není kniha jako kniha. Proč bychom měli bránit prodejnost bulváru? Sice se říká, především o dětech, že nečtou, ale když už čtou alespoň nějaký škvár, tak dodáváme: zaplať Pán Bůh aspoň za to.

Ale nyní k těm argumentům. Co je vyšším DPH skutečně ohroženo, je odborná literatura. Ta je většinou již nyní o něco dražší než klasická beletrie. Stojí-li titul kolem pěti set korun, kolik knih si může měsíčně koupit student? S tím souvisí také provoz knihoven. Ministerstvo kultury zřejmé ví, jak a čím se doplňují obecní knihovny. Který druh literatury převažuje a co zcela chybí. Kdo využívá státní, vědecké, univerzitní či odborné knihovny, rovněž není stoprocentně spokojen. A po zvýšení DPH může být ještě hůře. A právě sem by protesty měly směřovat. Nikoliv na obranu popisu života Balšínkových, jak on sám říká, „selebrit“.

Přirozeně pokud by se vládla rozhodla k plošnému a zásadnímu snížení DPH na tiskoviny, nelze proti tomu nic namítat, naopak takový krok by zřejmě všichni přivítali. To ale příliš očekávat nelze.

Politika je záležitostí priorit. Někomu přidáme, jinde ubereme. Někomu pomůžeme, ale na úkor ostatních. V tom je podstata vládních reforem. Dotkne se i knih a tisku. V pořádku, vláda na to právo má, ale obávám se, že si neuvědomuje důsledky svého počínání, respektive odpovědnost za tento krok. Nu, tak se zdraží knihy, o třicet, možná o padesát korun. To je jedno nebo dvě piva. Cena novin nebude patnáct korun, ale sedmnáct. To je jeden rohlík. Takto ale přece uvažovat nemůžeme. To, jestli se čte více, nebo méně, je obrovsky důležité. Ovlivňujeme tím budoucí vývoj české společnosti, v tom by měla být odpovědnost vlády Petra Nečase.

Ale vraťme se k otázce priorit. Čtou naši ministři knihy? Čtou naši politici knihy? Odpověď tušíme. Zájmy a koníčky současného ministra kultury však dobře známe. A to nám jako odpověď na naše dvě otázky úplně stačí.

    Diskuse
    June 24, 2011 v 11.39
    ale no tak...
    zvýšení daně nemusí znamenat zvýšení ceny knih; v tom vydavatelé, distributoři a knihkupci lžou.
    prodejnost knih nevypovídá nic o jejich čtenosti, tím méně o vzdělanosti "národa".
    prodej knih rovněž nesouvisí s jejich cenou. jako kupujeme alkohol, nesmyslně prodražený obřími a stále se zvyšujícími spotřebními daněmi, budeme si kupovat i dražší knihy, je to otázka priorit.

    každé zvyšování daní je samozřejmě nepříjemné (či třeba pro mne přímo nepřijatelné), zejména u pravicové vlády. ale chceme-li mít tučný státní aparát s armádou, policí, justicí, školstvím, úřady, státním(!) zdravotnictvím a štědrým sociálním systémem, ono to taky něco stojí.
    DS
    June 24, 2011 v 12.31
    Pane Šaradín(e)
    Knihy obranu nepotřebují ...jsou to knihy/třeba jako pluhy, traktory,televize-a věřte, že jich kupuji hodně,pro své potěšení/, ne lidé.
    Knihy se ubrání samy..svou kvalitou či potřebností.Sám jsem jich pár vydal..tak doufám :-), že se nemýlím, vždyť zrovna chystám další ...o situaci guatemalských indiánů a dph je to poslední, co mne při přípravě zajímá.
    June 24, 2011 v 22.35
    DPH
    Pane Varyši, neřekl bych, že nám vydavatelé lžou, spíše předjímají situaci, která může po zvýšení DPH nastat. A nevaří z vody! Stačí jim nahlédnout za první východní hranice - na Slovensku DPH na knihy dočasně zvedli, a jak to dopadlo Vám řekne nejspíš každý, kdo se na slovenském knižním trhu trochu orientuje. V souvislosti s předáváním cen D. Tatarky například laureátka Iva Mojžišová želela toho, že doposud nebylo vydáno kritické sebrání Tatarkových textů. Věřím tomu, že leckdo na Slovensku se za to i stydí. Takže: než abychom se tady handrkovali o to, zda někdo lže, měli bychom si spíš položit otázku, proč Slováci Tatarku doposud nemají.
    A pane Sekanino, je třeba vidět určité rozdíly. Něco jiného je vydat knihu o nějakém problému, případně knihu na téma, které nás dlouhodobě zajímá a zcela se mu věnujeme, a něco jiného je vydávat například rozsáhlé ediční řady s náročným kritickým a poznámkovým aparátem - k jejich realizaci je zapotřebí uvést do chodu kolektiv lidí atd. Nestačím se divit, jak prostý je ve Vaší jindy tolik prozíravé mysli názor na vydávání knih...
    MT
    June 25, 2011 v 9.17

    zapomíná se trochu, že mohou existovat také jiné kompenzační stimuly a úlevy ...

    Dánsko s minimálním Giniho indexem (s vysokou mírou rovnosti v rámci planety) má silně liberální ale robustní sociální stát, kde je jedna 25% ní DPH na úplně všechno (a myslím, že tam ani není kategorie předmětů od DPH osvobozených)

    Noční můra, že ... ?

    Ale nepochybuji o tom, že podpora kultury tam existuje prostřednictvím jiných nástrojů ...

    ... a že nejde o barbary ...
    June 27, 2011 v 11.41
    všechno to souvisí s tím, jestli jsou lidé, kterým na tom záleží, ochotni tu cenu zaplatit; jedinou cestou, jak pomoci vydávání knih, je za ně utrácet peníze, případně i z vlastních peněz sponzorovat ty nakladatele, o nichž si myslíte, že za to stojí.

    skutečnost, že český trh je přesycen (a zdaleka nejde jen o kuchařky) a nejen že by mělo knih vycházet méně (a dražší, ať nakladatelé, knihkupci, autoři, redaktoři a překladatelé nemusí živořit), a že pár nakladatelství by mělo zkrachovat, aby se vzduch pročistil, je dle mého soudu nad slunce jasnější.