Japonci představili nový typ solárního panelu, vyrobí dvojnásobek

Petr Jedlička

Nový panel společnosti SSI je vybaven zrcadly, které se během dne otáčejí za sluncem. Může tak vyrobit dvojnásobné množství elektřiny než nyní běžné modely a je zároveň lacinější. Přednostně má být instalován na domy opravené po úderu tsunami.

Japonská společnost Smart Solar International (SSI) představila nový druh solárního panelu, který dokáže vyrobit dvojnásobné množství elektřiny než dosud používaná zařízení podobné velikosti. V porovnání se stávajícími panely má navíc být o něco levnější.

Zvýšení výrobní schopnosti dosáhl vývojový tým konstrukčním specifikem — panel je totiž tvořen několika pláty hliníkových zrcadel, které se během dne pomalu otáčejí za sluncem. Tato zrcadla pak odrážejí paprsky na solární článek, umístěný kousek nad nimi.

Snížení ceny bylo zas dosaženo novou skladbou materiálu, v níž se nevyužívá tolik křemíku, jako v běžném typu panelů.

Podle reportérů AFP je panel SSI dále vybaven systémem, který zabraňuje jeho přehřátí tak, že v určitou chvíli zmírní výkon generátoru. Nevyužitá energie se přitom mění na teplo, které lze využít k ohřevu vody.

„Z jednoho zařízení dostanete obojí — teplo i elektřinu,“ řekl francouzské agentuře Takaši Tomita, profesor z Tokijské univerzity, jež vede zároveň výzkumy využití sluneční energie pro různé firmy.

„A nejdřív je třeba jej dodat do oblastí zasažených (březnovou) katastrofou,“ doplnil Tomita.

Pohroma jako příležitost

Známý výzkumník zde narážel na možnosti, které výrobcům solárních panelů otevřela nová energetická koncepce země. Tu v celku představil japonský premiér Naoto Kan minulý týden. Dle předchozí koncepce chtělo Japonsko pokrývat v roce 2030 alespoň polovinu své energetické spotřeby z jádra (dnes je to třetina). V reakci na fukušimskou havárii však vláda změnila linii a většina energie má být již do dvaceti let vyráběna z obnovitelných zdrojů.

Naoto Kan zároveň přislíbil podporu „razantní technologické inovaci“, která by měla do roku 2020 snížit cenu sluneční energie na třetinu současné a do roku 2030 až na šestinu.

Do třetice se pak premiér zavázal, že jeho vláda podpoří instalaci solárních panelů na střechy deseti milionů japonských domů. A právě této příležitosti se rozhodla využít SSI.

Výroba nového typu panelů by měla být zahájena v srpnu. V říjnu počítá společnost s instalací prvních kusů. Nejpozději od roku 2014 by potom chtěla zařízení vyvážet do celého světa.

„Velká poptávka je už dnes v jihovýchodní Asii,“ uvedl Tomita. „Stále roste a poroste i v budoucnu,“ doložil s tím, že Vietnam či Thajsko nemohou, na rozdíl od Indonésie či Bruneje, využívat vlastí ropu a plyn.

Evropské veřejnosti bude nový druh solárního panelu představen na veletrhu Intersolar v německém Mnichově už příští týden. Smart Solar International (SSI) zde vůbec poprvé odhalí jeho parabolickou verzi.

Další informace:

AFP Japan firm develops 'sun-chasing' solar panels

AFP Japanese PM pledges 10 mn solar-powered homes

The Daily Telegraph Solar panels to be fitted in all Japan's new homes and buildings by 2030

Bloomberg Solar-Panel Makers May Benefit From Japan Nuclear Fears

    Diskuse
    VW
    June 5, 2011 v 21.24
    Malá oprava
    Věta "Snížení ceny bylo zas dosaženo novou skladbou materiálu, v níž se nevyužívá tolik silikonu, jako v běžném typu panelů." je pitomost. Silikon (anorganicko-organické polymery) se nepoužívá v solárních článcích, ale v úplně jiných výrobcích (třeba prsních implantátech). V anglickém originálu se mluví o křemíku, který je hlavní komponentou solárních článků a opravdu se dováží do Japonska z Číny, jak se v originálu píše. Bylo by dobré něco vědět o věcech, o kterých píši.
    Jedná se o zajímavý nápad. Problémem může být, že na rozdíl od klasických solárních panelů jsou tam pohyblivé části a to může zvýšit nároky na údržbu, zvýšit poruchovost a snížit životnost. Ale vše závisí od konkrétního technického řešení. Uvidíme, jak se osvědčí v praxi.
    June 5, 2011 v 23.27
    Díky za opravu - s křemíkem/siliconem máte samozřejmě pravdu