Poslanec Huml opustil klub Věcí veřejných, bude nezařazený

ČTK

Většina poslanců Věcí veřejných, kteří se sešli na jednání svolaném předsedkyní klubu Kristýnou Kočí, vzápětí odešla. Spolu s vedením a ministry jednají v sídle strany. Klub opustil Stanislav Huml, bude nezařazený. Na stranu Kočí se přidala Jana Suchá.

Poslanec Stanislav Huml se rozhodl opustit poslanecký klub vládních Věcí veřejných. Novinářům řekl, že s VV už nechce mít cokoliv společného a bude nezařazeným poslancem. VV tak po Jaroslavu Škárkovi ztratily druhého poslance.

Strana se dostala do krize po aféře kolem údajných plateb ministra a faktického šéfa VV Víta Bárty poslancům za loajalitu. Proti vedení se ale zatím postavila jen předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí, Huml a Škárka. Nově se k nim připojila Jana Suchá. Kočí vyzvala Bártu, aby složil všechny stranické i politické funkce. K její výzvě se připojil i Škárka. Suchá novinářům řekla, že ve VV zůstává, podporuje ale prý skupinu stranických rebelů kolem Kočí.

Poslanci VV se sice ve čtvrtek vpodvečer sešli ve Sněmovně na pokyn Kočí, John pak ale jako předseda strany převzal její pravomoci a svolal jednání do sídla VV. Poslanecký klub VV se tak fakticky rozštěpil. Podle Johna nicméně téměř všichni poslanci VV stojí za vedením strany. Jistý si prý je podporou nejméně osmnácti poslanců VV. ODS a TOP 09 by tak neměly dost „odpadlíků" pro vytvoření vlády bez VV.

Krize ve straně, která by mohla vést i ke konci či přebudování vládního kabinetu, ve čtvrtek vygradovala poté, co vyšlo najevo, že Kočí podala, stejně jako před ní Škárka, trestní oznámení na Bártu. Podobně jako Škárku i ji údajně uplácel za loajalitu ve straně.

Kočí uvedla, že Škárka informoval o Bártových praktikách pravdivě. „Proto musíme požadovat odchod zkorumpovaného vedení pod taktovkou Víta Bárty, které čelí obvinění z korupce," uvedla v prohlášení Kočí. Napsala dále, že jejím cílem bylo pomáhat ve zprůhledňování a očišťování politiky a vždy podporovala nynější vládní koalici a byla ke straně loajální. „Distancuji se proto od uplácení a zavazování poslanců sliby věrnosti či spekulací o získávání postů v jiných politických stranách," zdůraznila předsedkyně poslanců VV.

Aféra kolem Bárty podle ní zásadně poškodila důvěru voličů v protikorupční program vlády. „Žádám všechny kolegy a členy poslaneckého klubu VV, abychom se společně s ostatními členy Věcí veřejných snažili udržet hlavní cíle naší strany - očistit politiku od nekalých korupčních praktik a zákulisních jednání," dodala.

John novinářům řekl, že si Škárka a Kočí půjčili peníze od Bárty skoro ve stejný den. Domnívá se proto, že mohlo jít o cílenou provokaci podle scénáře „řekneme si o půjčku a pak z toho uděláme úplatek".

    Diskuse
    JK
    April 7, 2011 v 20.17
    Lhářka nebo Johanka z Arku
    Další vývoj ukáže, kterou z nich je slečna Kočí.Od chvíle kdy pan Bárta začal kličkovat před podporou ODS a TOP 09 byla otázka času kdy se jeko klikajicí strana rozkliká.Myslel jsem si, že sami poslanci se vydají cestou zodpovědnosti a vystoupí z koalice pro nesouhlas s její politikou poškozující obyvatele.Co mě překvapilo,že vývoj vzali do rukou ti kolaborující s ODS a TOP 09.Nevím co si Bárta kupoval,ale oba poslanci byli jeho lidé a především pak slečna Kočí utvářela VV takové jaké jsou.Podezřelé je i to jak se nyní hledá potřebný počet kolaborantů s řad večkařů pro udržení většiny koalice.Pokud se podaří Kočí sehnat potřebny počet hlasů pak ODS Bártu odepíše což by jí nyní nejvíc vyhovovalo.Celá aféra má ještě jeden důsledek a to je diskreditace občanských iniciativ v očích voličů a to je velmi špatné pro budoucí vývoj.Pokud tedy příjdou předčasné volby opět mají šanci jen ti,které už tam nikdo nechce a je jedno z,které části politického spektra jsou.