K odstoupení šetřílka není žádný skandál dost dobrý

František Kostlán

Žádat odstoupení toho či onoho ministra zdá se být v současné době naprosto marnou snahou. A to přesto, že skutečně závažné důvody by se našly. Můžeme o tom jenom psát.

Co se týče současné vlády, jejího počínání a klopotné dřiny jednotlivých ministrů, má to oko komentátorovo velmi nesnadné. Ať se podívá, kam vzhlédne, narazí na neúprosnou zeď humpoláctví. Srdíčko škodolibce by se rádo zahřálo pokřikem, ať ten který ministr odstoupí, jelikož je nekompetentní řídit velocipéd, natož jemu svěřený úřad. Jenže to by se dotyčný ukřičel, protože kompetence je to poslední, co by snad mohlo dnešní ministry zdobit.

To už by bylo produktivnější halasně volat po pádu celého kabinetu, ovšem za předpokladu, že by k tomu nezavdával s železnou pravidelností důvod dvakrát do týdne - ta častost dříve či později omrzí veřejnost i škodolibce. A co v tom případě kritikovi zbývá? Nu co - ostré pero či čilá klávesnice, jako vždy.

Tak si kupříkladu vezměme ministra školství Josefa Dobeše. Tato největší školská osobnost od dob Zdeňka Nejedlého, která jistě bude jednou stát co předloha portrétu tesaného do kamene, má jenom tu smůlu, že se narodila do špatné doby. Dobeš měl v půlce devatenáctého století hlídat srdnatě bránu Ministerstva kultu a vyučování, tehdy by získával politické body jako na rakouském drátku.

V dnešní atmosféře má opravdu smůlu. Tak kupříkladu - jmenoval Ladislava Bátoru, jinou to vynikající českou osobnost, svým poradcem. A to v neblahé situaci, posuďte sami, prosím:

  • Pár dnů před tím policie nerozpustila nacistický slet v Novém Bydžově hemžící se rasistickými hláškami. A - aby snad nedošlo k omylu, o co policii skutečně jde - o to snaživěji zakročila proti odpůrcům nacismu.
  • Své další komické číslo předvedl starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS), který podal v souvislosti se zmíněným březnovým neonacistickým pochodem trestní oznámení na bývalé ministry Ondřeje Lišku, Michaela Kocába a Džamilu Stehlíkovou - a to proto, že se blokády pochodu, tedy páchání přestupku - a teď pozor, prosím - nezúčastnili. (Viz Starosta Louda podal trestní oznámení na bývalé ministry Lišku, Stehlíkovou a Kocába.)
  • Soud zrušil rozhodnutí brněnského magistrátu o zákazu neonacistického pochodu městem na 1. máje.
  • A aby toho ještě nebylo dost, vzápětí po jmenování Bátory poradcem se dozvídáme, že jiný soud zrušil podmíněné tresty pro vedení Dělnické strany za podněcování nenávisti vůči menšinám na 1. máje předloni - a vrátil ho k novému projednání. Té samé Dělnické strany, kterou Nejvyšší správní osud rozpustil jako nacistickou (hlásající ideologii, kterou razil Adolf Hitler) i neonacistickou.

Prokletá smůla - takové kulisy dokáží deformovat i výtečná rozhodnutí ministrova. A Josef Dobeš ať se prosím nediví, že do redakce se nám ozývají lidé, kteří jsou přesvědčeni, že jmenování někdejšího lídra na kandidátce rasistické a šovinistické Národní strany poradcem ministra školství je sice opožděná, leč přesto aprílová sranda.

Marně je bude velikán současné školské reformy, spočívající v návratu ke starým pořádkům, přesvědčovat, že si Národní stranu prověřil a shledal ji neposkvrněnou (její rasistické výpady vůči Romům jsou zřejmě také „legitimní“) a že si „ověřil, že pan Bátora nemá extremistické názory, jinak bych s ním přeci nepracoval“. Když toto zpíval v hrdé dur tónině na tiskovce, byl stejně přesvědčivý, jako když po ujišťování, že učitelé se kvůli šetření prostě musí uskromnit, udělal furiantské gesto a vrazil sto milionů korun do mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. A stejně přesvědčivý, jako když vysvětluje, že ministerstvo školství nepřijde o desítky miliard z fondů Evropské unie, která ovšem už dává na vědomí, že ČR o ně přijde, protože ministerstvo školství se nestará o příslušné projekty. Inu - i toto je v řádu věcí, tito šetřílci musejí napřed odřít své vazaly až na kůži a teprve potom snad i mohou začít dělat svou práci tak, aby eráru neunikaly miliardy bokem. Takže ani v přístupu k „těm dole“ a ve způsobu hospodaření se Dobeš neliší od svého předchůdce Nejedlého.

Může snad člověk volat po Dobešově odstoupení po každém jeho průšvihu, když jediné dny, kdy tuto svou přesvědčivost nevystavoval na odiv, strávil v nemocniční péči?

A může člověk žádat odstoupení ministra Radka Johna, který napřed hovoří o policejním sboru jako o „policajtech“, kteří se flákají, a vzápětí je pochválí za dobře odvedenou práci v Novém Bydžově? Vždyť by se Věci veřejné mohly nedejbůh rozpadnout a ABL by přišla o kvalitní zázemí! To nemůžeme dopustit.

Šetřílkem je i další výrazná vládní figura, ministr zdravotnictví Leoš Heger. Tomu napřed stačilo neustále navrhovat zvýšení spoluúčasti pacientů, počínaje hrazením plomb přes podpůrné léky, které si důchodci mají nově platit sami, a konče zdražením různých poplatků - jako bychom snad neplatili už tak dost vysoké zdravotní pojištění. Teď ovšem vynesl žaludské eso: v rámci oné šetrnosti navrhuje nechat umřít děti, které se narodily dříve, než je podle něj únosné a správné. (Viz reportáž ČT24 Ministr Heger vyzývá lékaře: zvažte, od kdy zachraňovat předčasně narozené.) Že to vypadá jako vystřižené z první půle čtyřicátých let minulého století? No, to ano, ale to doktoru Hegerovi nijak nepřekáží. Odborní lékaři ovšem říkají, že naprostá většina i hodně předčasně narozených dětí přežije bez jakéhokoli poškození. Má to v zásadě jen jednu vadu: záchrana těchto dětí není levná, což Heger neopomněl v reportáži České televize zdůraznit.

Návrhy na „eutanázii“ na Hegerův způsob jsou stejně nechutné jako obdobné nápady „podepřené“ rasovými důvody. Heger pouze vyměnil rasistické výšplechty svých předchůdců za prachy, respektive za modlu v podobě „reformního“ zlatého telete: nechte umírat děti, musíme šetřit. Chová se zkrátka jako „typický konzervativec“ v podání TOP 09.

A opět: samozřejmě že figura Hegerova kalibru nemá v ministerské sesli co pohledávat, ba co dím, měl by mu být ihned odebrán lékařský diplom, jelikož z pozice moci vyzývá cynicky k hrubě neetickému jednání.

To by se však škodolibec ukřičel a upsal. Ti, kteří pokládají rasismus a šovinismus Národní strany za legitimní, ti, kteří umožňují neonacistům hlásat rasismus na náměstích a zároveň rozhánějí jejich odpůrce, ti, kteří šetří na učitelích, na policistech a hasičích, na předčasně narozených dětech a zároveň vyhazují za akce typu mistrovství světa v biatlonu neuvěřitelné peníze, ti, kteří namísto dobrého hospodaření odírají své poddané, seč jim síly stačí, ti ve svých křeslech zůstanou pohodlně sedět dál. A dál se budou tvářit jako novodobí mesiášové, bez nichž se svět přestane otáčet.

A my? No my pro změnu zůstaneme sedět na svých židlích a budeme o jejich neohroženém, promyšleném a veskrze etickém počínání psát. Pro změnu jim na vztek.

    Diskuse
    OW
    April 6, 2011 v 9.31
    To je, Františku velmi trefné vyjádření hodně důležité věci.
    Vláda své nápady doslova chrlí, někdy mi to připadá, že ve vlnách.
    Mám za to, že ten důvod je jednoduchý. Oponent se má utopit nikoli v kvalitě "vládního produktu", ale v kvantitě problémů, kterou v první fázi přestane zvládat odargumentovávat, v těch dalších sledovat a pak i registrovat.
    Ne proto, že by byl lenivý, ale proto, že lidský mozek má určitou kapacitu intelektuální, volní, vyjadřovací i citovou. A pokud je tato zahlcena, dlouhodobě přetížena, člověk se i v nejlepším přesvědčení zadrhne, je paralyzován.
    Na něco takového podle mne vláda sází. Ví, že své oponenty v oblastech sociálních, lidskoprávních, charitativních, ekologických.....a prostě jakýchkoliv humánních a komerci se vymykajících dřív nebo později ukřičí, zadupe.
    Jistě je jen správné, když ekologové budou hájit životní prostředí, ochránci lidských práv lidská práva, odboráři zájmy zaměstnanců etc. Je to jejich hlavní poslání. Ale v určitém momentu (já sám jsem přesvědčen, že už v něm jsme) se pro ně všechny jejich jednotlivá poslání schází ke generálnímu "NE!" nejenon těm či oněm vládním produktům, ale celé vládní koalici jako takové. V zastupitelských i výkonných oblastech.

    Pro mne je tady světýlkem naděje účast p. Zavadila za Odbory na demonstraci pořádané Národní radou zdravotně postižených. Ale chtělo by to víc v častosti i "mezioborovosti"
    Ondřej