Český Těšín povede koalice KDU-ČSL, ODS a ČSSD

ČTK

Českému Těšínu bude vládnout koalice lidovců, ODS a ČSSD. Starostou se na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva stal lidovec Vít Slováček. V městské radě pak budou mít každá ze tří koaličních stran shodně po třech křeslech.

Českému Těšínu bude vládnout koalice lidovců, ODS a ČSSD. Starostou se na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stal lidovec Vít Slováček. Místostarosty budou Stanislav Folwarczny z ODS, který byl místostarostou také v předcházejícím období, a sociální demokrat Petr Procházka.

V devítičlenné radě pak budou mít každá ze tří koaličních stran po třech křeslech. Všechny návrhy schválilo zastupitelstvo bez problémů. Dosud vedly město KDU-ČSL s ODS.

Volby v Českém Těšíně se letos 8. ledna opakovaly. Nařídil to soud kvůli masivnímu kupčení s hlasy v podzimních volbách. Existovalo podezření na to, že hlasy se kupovaly i při opakovaných volbách. Krajský soud v Ostravě však rozhodl, že to nebylo masové, prokázal se jen jeden případ. Volby jsou tak platné.

Opakované volby vyhrála KDU-ČSL, když získala sedm křesel ze 27. Druhá skončila sociální demokracie (šest mandátů), třetí SOS pro Český Těšín (pět mandátů). ODS obdržela pět křesel, Nestraníci a KSČM po dvou.

Ve volbách v řádném termínu loni na podzim přitom KDU-ČSL byla až třetí za ČSSD a SOS pro Český Těšín.

    Diskuse
    SH
    February 25, 2011 v 12.15
    Druhé jako první
    Ve druhém kole se kupčilo s hlasy stejně jako v prvním, možná že dokonce více. Soud, který proběhl i po druhém kole konstatoval, že došloke kupčení. Jen se podle něj už nenašlo dost svědků, kteří by u soudu svědčili o nakupování hlasů. Takže to může vypovídat také o tom, že se nakupovalo i svědectví pro soudy. Ale jelikož v druhém kole už nezvítězila ČSSD, která v městě již od první republiky neměla nikdy převahu, tak se už nenašlo dost zájemců, kteří by výsledek zpochybňovali.