Za pár dozorčích šestáků

Lukáš Kraus

V Praze se ve sporu o koalici nebojuje pouze o posjezdovou podobu ČSSD, ale i o naději pro Českou republiku ve volbách za čtyři roky. S Michalem Haškem v čele půjde o bezesporu menší naději pro zásadové a nekoupené idealisty.

Krajskému výkonnému výboru pražského kraje se podařilo neuvěřitelně stmelit členskou základnu proti sobě. Pro koalici s ODS se vyslovují pouze černé duše, vysloužilí funkcionáři či někteří mladí sociální demokraté čekající zjevně na zasvěcení do tajů „idealistické“ politiky. Okolnostmi neplnění zásadních předvolebních slibů vynucený odchod Jiřího Dienstbiera mladšího z vyjednávacího týmu připomíná snahu zatančit si poslední valčík na Titaniku. Situace má ale i celorepublikový rozměr. Čtyři lidé z předsednictva jsou proti koalici s ODS v Praze. Bohuslav Sobotka, Jiří Havel, Lubomír Zaorálek, David Rath a zjevně také Petr Vícha. Většina ji bohužel podporuje a všichni patří do křídla Michala Haška, speciálně Roman Onderka a spol.

V Praze se však nebojuje pouze o posjezdovou podobu ČSSD, ale i o naději pro Českou republiku ve volbách za čtyři roky. S Haškem v čele po těchto konkrétních zkušenostech půjde o bezesporu menší naději pro zásadové a nekoupené idealisty...

„Změna" občany zajímala nejvíce, „změna" stylu vedení na velké radnici, transparentní audit a prověření pro město nevýhodných zakázek. Proto ODS vyhořela, proto ČSSD slibující změnu i přes batoh prebendářů na zádech našeho lídra mírně posílila. Proto TOP 09, o které nevíme téměř nic, bodovala s voláním po změně. Můžeme jít tím směrem s tímto trendem, nadále pracně čistit jméno ČSSD umazané od podivných stěhování magistrátu do nevýhodně pronajatých budov kamarádů developerů, změn územních plánů pod vábničkou olympijských her atd. a za čtyři roky se pohybovat na 2535 %. Nebo jít opět pod 15 %. Jak se dělá „komunální levicová politika" v bohatém a velkém městě, se můžou sociální demokraté učit třeba ve Vídni, Mnichově či Berlíně.

Není to utopie, když půjdeme za svým programem, budeme konečně bráni jako alternativa, jako jasná opozice, za čtyři roky bude sociální demokracie sahat na primátora, neoslabí ČSSD v parlamentních volbách. Opak, tedy kolaborace za pár dozorčích šestáků povede k zesměšnění ČSSD na dlouhá léta. I když lidsky dokážu pochopit, že v našem zastupitelském klubu jsou někteří natěšení na drobečky z prostřeného stolu možné koalice, že opoziční role funkcionářským kádrům zrovna nevoní, ale logika věcí velí jinak.

Bohuslav Sobotka napsal: „Dostávám do Lidového domu neustále desítky e-mailů, ve kterých naši voliči vyjadřují (často velmi ostře a jadrně) nesouhlas s tím, aby ČSSD uzavřela na pražském magistrátě koalici s ODS. Zatím mi nepřišel žádný e-mail, který by takovou koalici podpořil."

ČSSD stojí na křižovatce a není pravdou, že občané to nevidí a nevnímají.

    Diskuse
    November 9, 2010 v 10.30
    naděje nebo sebevražda
    Souhlasím zcela s autorem. Nepotkal jsem ve svém okolí zatím nikoho, kdo by schvaloval koalici soc.dem. pod vedením ODS v Praze. Paradoxně s tím nesouhlasí nejen voliči soc.dem., ale ani voliči pravice a to nejen ti, kdo volili TOP 09, ale ani ti, kdo volili ODS, protože ti rozumnější vidí, že je pražská ODS táhne do bahna, v němž se všichni utopí. Dokonce i pravicoví voliči vyslovují obdiv zásadovému postoji Dienstbiera mladšího a doufají, že to nevzdá, protože bojuje i za ně a za lepší budoucnost jejich strany. Jsem zklamán z postoje Michala Haška, měl jsem za to, že je z podobného těsta jako Sobotka, ale ukazuje se, že jedině Sobotka představuje sociální demokracii evropského typu, která symbolizuje naději a sociálně demokratickou perspektivu vzhledem k současnému kalouskovskému neoliberálnímu nečasu.
    MN
    November 10, 2010 v 0.29
    Pokud i pravicoví voliči vyslovují obdiv Jiřímu Dienstbierovi, tak je to velmi podezřelé! Možná opravdu bojuje za lepší budoucnost jejich strany...
    SH
    November 19, 2010 v 15.47
    Nedělejme z komára vola.
    Lidé (voliči) si určitě přáli změnu a budou si ji přát pořád, protože nespokojených bude vždycky dost a dost. Dokud budou nespokojení, tak budou chodit k volbám. Jaký jiný důvod pro účast v nich by taky měli?! Jenže o změnách na privilegovaných postech vždycky platilo, že každá je jen k horšímu. Ti bývalí si již nakradli. Noví si teprve budou chtít, ba muset nakrást, aby mezi privilegovanými přežili. Nikdo čestný a poctivý se mezi tou cháskou v tomto systému neudrží a ani nemůže, bylo by to proti logice osobního zisku. Změnit se musí režim a ne lidé ve funkcích.
    Kdo věří, že TOP09 by v Praze udělala pořádek, je naivní, přesněji politický nedouk. Přece to nejsou nějací svatováclavští rytíři. Naopak je to banda lidí, tvořená jednak těmi, kteří si s hrůzou uvědomili, že u Lidovců už nebude mít šanci na prebendy, k níž se přidali ti z ODS, kterým se naopak v jejích řadách už na prebendy nechtělo déle čekat.
    Jako obvykle levicoví politici se chytili na špek. Pravicoví novináři jim předhodili pár funkcionářů ČSSD, kteří rýžovali a oni ve svatém rozhořčení to lejno co nejvíc rozmazávají. Je s podivem, že nikoho z nich ani nenapadlo zeptat se, proč ten seznam nebyl úplný, proč neobsahoval příjmy všech zastupitelů. Místo toho rozmazávání měli se pokusit publikovat příjmy pravicových zastupitelů. Tak se vede politický boj a ne kálet do vlastního hnízda.
    Samozřejmě, že pravice Dientsbierovi fandí, přece dělá její práci - štěpí nejsilnější stranu levice..