Liou Siao-po odsouzen

Saša Uhlová

Čínský disident byl dnes odsouzen k jedenácti letům vězení za "podněcování k rozvracení státní moci".

Přední čínský disident Liou Siao-po byl dnes v Pekingu odsouzen k jedenácti letům vězení za "podněcování k rozvracení státní moci". Prokuratura Lioua vinila z toho, že se zveřejněním kritiky vládnoucí komunistické strany a spoluautorstvím Charty 08, která žádá svobodu vyjadřování a dodržování lidských práv, dopustil rozvracení státu.

Disident před soudem přiznal, že patří k iniciátorům manifestu. Dodal ale, že tím neporušil žádné zákony. Podle jeho švagra a obhájce v jedné osobě Liou usiluje jen o svobodu slova, ne o svržení komunistického režimu.

Proti zatčení a souzení Lioua protestovala místní opozice i řada demokratických států a mezinárodních organizací, které se zabývají ochranou lidských práv. Čína ale důrazně tyto snahy odmítla a označila je za vměšování se do vnitřních záležitostí země.

Liouovi bude příští pondělí padesát čtyři let. Je spisovatelem, čestným předsedou nezávislého čínského PEN-klubu a univerzitním profesorem. V minulosti byl již dvacet měsíců vězněn po potlačení demokratického hnutí na náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Za Chartu 08 byl zatčen loni, když se organizátorům podařilo získat několik set podpisů a chtěli dokument zveřejnit. Žádný jiný signatář zatčen nebyl.

    Diskuse
    OL
    December 25, 2009 v 15.10
    Stejně jako ostatní české deníky píšete, že Liou se "před soudem přiznal" k sepsání Charty 08. Sloveso "přiznal" konotuje předchozí utajování a přiznání jakési viny. Liou se však k Chartě od počátku otevřeně hlásil a její sepsání evidentně není žádné provinění.
    December 25, 2009 v 21.17
    Olgo, děkuji za zpětnou vazbu. Nedopatření je to o to ostudnější, že sama jsem velmi háklivá na takováto podprahová sdělení. Například to, že se někdo "přiznává" k romské národnosti nebo že někdo někoho napadl z "rasových" důvodů. Příště si dám pozor.