Vlak od Friska v nula deset

Jan Miessler

Lokomotivu neoliberálních reforem Nečasovy vlády nezastaví a neotočí ani oranžový brzdař Sobotka. Od mýtického San Francisca s jeho vibracemi se budeme i letos plnou parou vzdalovat.

Reakce lídrů pravicové koalice na výsledky voleb už levicoví komentátoři rozebrali do posledního šroubku. Rozdíl mezi předvolební mobilizací proti ČSSD a povolební bagatelizací jejího relativního úspěchu z úst Petra Nečase a Miroslava Kalouska bylo soustíčko, nad kterým si skoro každý musel spokojeně mlasknout.

Tak ono prý se nic nezmění ani o milimetr? To bychom se na to podívali! Vždyť přece už v pondělí začali oranžoví se dvanácti budoucími senátory v zádech vládní reformní vlak účinně brzdit. Závěr: voliči zmoudřeli, přestali slyšet na pravicovou propagandu a posílili oranžovou levici.

Jenomže klíčové osazenstvo neoliberální lokomotivy, která Českou republiku táhne vstříc nezadlužené budoucnosti našich dětí, se nezměnilo prakticky vůbec. A i kdyby, vrcholná politika bude i nadále připomínat strašidelný vlak od Friska v nula pět z písničky Michala Tučného: posádka sice postupně odpadává (naposledy lidovci a zelení, nyní mají našlápnuto Věci veřejné), vlak se ale pořád přízračně řítí tmou.

Činnost brzdaře Bohuslava Sobotky možná v té tmě vyprodukuje o něco více jisker, na směřování vlakové soupravy to ale vliv mít nebude a ani z těch jisker nevzejde žádný plamen v srdcích voličů. Je totiž jasné, že i politický železničář v oranžové přilbičce je koneckonců jen jedním z kolegů momentální strojvůdcovské dvojice ve složení Mike Kalousek a Pete Nečas. A ti jsou odhodláni i nadále mohutně přikládat pod kotel, koleje totiž podle nich jinudy než krajinou radikálních reforem a rozpočtových škrtů stejně nevedou, a čím dříve to budeme mít za sebou, tím lépe pro nás.

Oranžoví brzdaři sice tvrdí, že jet by se mělo opatrněji, aby se z toho cestujícím neudělalo šoufl, nutnost reforem a škrtů ale v principu nezpochybňují. Vykolejit rozjetý vlak si nikdo netroufne. Kdo se mu postaví, toho přejede, nikde žádná výhybka ani točna... A ani žádná vize San Fancisca z písničky Scotta McKenzieho, které se nám s postupujícím odbouráváním sociálního státu rozplývá za zády v dálce, které by ale dokázalo lidi rozvibrovat, dostat je do pohybu a naplnit poněkud vyprázdněný český veřejný prostor. Nebo aspoň ulice při protestech proti tomu odbourávání.

Asi by se nic nezměnilo, ani kdyby sociální demokracie vyhrála ve všech senátních obvodech, ani kdyby měla třeba ústavní většinu v Poslanecké sněmovně. Na komunální úrovni jsou pravidlem „pragmatické“ oranžovo-modré koalice, a pokud to snad v Praze dopadne jinak, nebude to proto, že by sociální demokraté byli proti. Pražský volební lídr sociálních demokratů, záruka slušné politiky a nespolupráce s modrými kmotry Jiří Dienstbier ml. ostatně skončil svoji úlohu 16. října v 16:00 a nyní už prý jen brzdí své pražské spolustraníky v rozletu... I na nejvyšší úrovni se ostatně dokážou obě strany v případě potřeby dohodnout, viz naposledy Fischerova vláda.

Zkrátka: v roce nula deset ani těch pár nadějnějších politiků v sociální demokracii, kterých si Deník Referendum poslední dobou všímal podrobněji, nepředstavuje záruku nějaké zásadní změny. S posledními volbami se nic zásadního nemění — Kalousek s Nečasem v tomhle vlastně mají pravdu.

A brzdař Sobotka nás taky do mýtického San Francisca nedoveze. A nebude to jenom tím, že si dost dobře nemůže dát květiny do vlasů.

    Diskuse
    October 27, 2010 v 6.46
    nebyl vždy brzdařem
    1.září 2006 odcházející ministr financí Bohuslav Sobotka bilancoval: „Jsem rád, že se mi podařilo prosadit snížení daně z příjmů firem z původních 31 na 24 procent...“
    October 27, 2010 v 17.09
    Pánům Miesslerovi a Kopeckému
    Překvapuje mě, kolik inteligentních lidí projevuje v těchto dnech politickou zaslepenost či zavilost. Právě teď se politická mapa ČR mění, aktivizuje se občanská společnost, do pohybu se dává též ČSSD. Cožpak nelze nahlédnout, že právě nyní nastává šance, aby se ČSSD, ale i jiné strany, pod tlakem společnosti proměňovaly? Budeme jen donekonečna nadávat a ukazovat staré rány? Nechci je bagatelizovat; ale politické jednání má schopnost nastolovat novou skutečnost a proměňovat ty, kteří jednají.

    To, jaká bude politika ČSSD, může právě nyní ovlivňovat společnost jako nikdy před tím - ČSSD se vědomě otevírá tomuto dialogu, v reakci na izolaci, do níž se dostala v předchozím období. Hlavními nositeli tohoto trendu v ČSSD jsou právě lidé jako Sobotka, Zaorálek, Špidla, Novotný (vrchní analytik Lidového domu)... Rutinní nadávání na tyto lidi je nejlepším způsobem, jak nový pohyb přibrzdit, mám-li použít výrazivo článku.

    Daleko moudřejší a především političtější by bylo adresovat těmto lidem přímou výzvu, např.: Vaše rétorika nás v těchto a těchto bodech neuspokojuje, nestačí brzdit, jsme přesvědčeni, že tudy cesta nevede... Věřte, že právě teď je čas k dialogu, nikoliv k frontálnímu odsudku. Sebevědomá společnost dokáže nasměrovat i politické strany, obzvláště pak tu, která ji chce naslouchat.

    Samostatnou kapitolou je samozřejmě globální rozměr našeho problému, proti němuž jsme tak trochu všichni malí páni, ale to by bylo už jiné povídání. Ale i zde platí, že se především musíme domlouvat, s každým, s kým se domlouvat lze.
    October 27, 2010 v 17.52
    Janu Černému
    Nic by mi nezpůsobilo větší potěšení, než kdybych mohl Vaši výtku přijmout. Jenže se mi opravdu těžko hledají argumenty proti Miesslerovu „... je koneckonců jen jedním z kolegů“. (Na to by měl pochopitelně reagovat především Bohuslav Sobotka sám.)

    Sám za sebe budu od rána do večera rád optimistou ohledně budoucnosti ČSSD. To je ale naprosto nedůležité. Důležité je zda a nakolik bude ono otevření se důvěryhodné pro oněch půl miliónu voličů, kteří se od ČSSD mezi volbami 2006 a 2010 odvrátili a pro mladé voliče, kteří se k ní nepřiklonili. Před těmi nelze slovy zakrýt to, co nezpochybnitelně reprezentuje pan Hulínský v Praze a četní další zvolení zástupci strany po celé republice. Oni – a ne ta hrstka aktivních – musí být partnerem dialogu, o kterém píšete. Strana, která se chce otevřít, musí chodit mezi lidi, dnes a denně. Ostatně Vladimír Špidla to řekl dost jasně.
    DR
    October 28, 2010 v 8.37
    Prakticky zcela souhlasím s komentářem, sám jsem něco podobného sesmolil, ale tohle je lepší. Paradoxně by možná bylo lepší, kdyby byl senát pravicový, což by mělo ty konsekvence, že se jednak bude aktivizovat společnost, na kterou začnou vládní škrtformy tvrdě dopadat, jednak by se ČSSD musela chtě nechtě nad sebou zamyslet a místo přistupování na pravicovou agendu začít konečně formulovat moderní levicovou politiku. Naopak levicový senát teď nese to nebezpečí, že se veřejnost uklidní tím, že k nejhoršímu nebude a ČSSD v něm bude pokračovat svojí drobečkovou politiku odvracení největších zhůvěřilostí, leč vlak do Fríska pojede pořád dál vstříc neoliberálnímu ráji. To je třeba si uvědomit a to není žádné rutinní nadávání, leč upozornění na vážné nebezpečí.
    SH
    November 13, 2010 v 19.26
    Tak nezbude, než volit KSČM
    Jak tak pročítám všechny ty nářky nad ČSSD, vychází mi z toho, jediné. Nezbývá nic jinégho, než volit KSČM.
    November 13, 2010 v 21.26
    Pane Hošku, to jste přehnal.
    Ale pokud je to sarkasmus, tak Vám tleskám.
    Mezitím padla vláda. Ne u nás, ale ve Francii padla vláda, která provedla reformu penzí. Ze zprávy na iDnes nedovedu pochopit, co to vlastně znamená? Padla vláda kvůli reformám, a nová vláda je odstraní? - To jsem asi velký optimista.