Na krizi je nejlepší udržitelné zemědělství, říkají gastronomové

Šéfkuchaři a zemědělci z celého světa vyzvali na globálním gastro festivalu v Turíně ke změně stravovacích návyků a trvale udržitelnému zemědělství. Aby se předešlo další potravinové krizi, je podle nich nutné využívat hlavně domácí plodiny.

(rbs)

27.10.2010 13:10

A1

„Neměli byste chodit pro něco přes řeku, když to máte na své straně.“ Foto neznámého autora, flickr.com

Šéfkuchaři a pěstitelé plodin, kteří se sešli na akci Salon of Taste v severoitalském Turíně podpořili myšlenku trvale udržitelného zemědělství. Naléhali přitom na změnu globálních stravovacích návyků a hlásali návrat ke zdravému rozumu, jímž se řídili rolníci v minulosti.

„Neměli byste chodit pro něco přes řeku, když to máte na své straně,“ varoval jeden z kuchařů Gunnar Karl Gislason z Islandu. Byl jedním z desítek účinkujících mezinárodního kulinářského a potravinového festivalu, kteří propagovali využívání místních zdrojů potravin a udržitelných zemědělských metod.

„Snažíme se připravovat tradiční jídla, která dělali lidé před stovkami let. Mám je mnohem radši, vždy mě něco překvapí,“ prohlásil Gislason. „Například používáme tuříny jako dezert, kdežto normálně se používá pouze na krmení prasat,“ dodal islandský šéfkuchař.

Turínská přehlídka jídel a potravin byla organizována italskou ekologicko-gastronomickou organizací Slow Food a přilákala tisíce vystavovatelů, kuchařů a farmářů z celého světa. Organizace byla založena v roce 1986 sociologem Carlem Petrinim v reakci na otevření prvního fastfoodového řetězce v Itálii.

„Každá země by měla vyprodukovat to, co zkonzumuje,“ prohlásil Pascal Gbenou, zemědělec a ekologický aktivista z afrického Beninu, který se akce účastnil. „Poslední potravinová krize nám ukázala, že je sebevraždou spoléhat na jiné země. Pokud jste závislí na jídle někoho jiného, zanechá vás to nahé a bezbranné,“ dodal.

Ceny potravin rostou
Vysoké ceny potravin a zvyšující se nestabilita mezinárodního trhu hrozí dalšími potravinovými krizemi. Světová banka minulý týden zveřejnila odhad, ve kterém tvrdí, že nestabilita potravinového trhu potrvá ještě pět let. Ceny základních potravin a zeleniny se mezitím dostaly na své dvouleté maximum od potravinové krize v roce 2008.

S čím dál častějšími spekulacemi na potravinovém trhu a predikcemi vědců, které hovoří o vzrůstu extrémních klimatických jevů jako byla letošní sucha v Rusku nebo povodně v Pákistánu, se zvyšují i obavy mezinárodních organizací z lidových bouří proti cenám jídla.

Celosvětové ceny pšenice a kukuřice v poslední době vzrostly o třicet procent a například ceny masa jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Minulý týden zveřejnily americké úřady předpověď, že letošní úroda pšenice bude o pět a půl procenta nižší než minulý rok.

„Situace se od září nadále zhoršila,“ řekl Abdulréza Abbassián z Organizace OSN pro potraviny a hospodářství. „V posledních pár týdnech jsme zaznamenali náznaky, že by se situace mohla vyvíjet stejně jako v roce 2008.“

„Nedostaneme se možná na úroveň cen z roku 2008, ale tentokrát vydrží potraviny drahé mnohem delší dobu,“ dodal.


Další informace:
AFP Global food fest urges return to farmers' 'common sense'
The Guardian Global food crisis forecast as prices reach record highs


A co si myslíte vy? Diskuse (0 příspěvků)

Pro vložení příspěvku musíte být zaregistrováni a přihlášeni.