Takovou svobodu, prosím

Lukáš Kraus

Lukáš Kraus reaguje na text Lubomíra Zaorálka „K manifestu radikálního liberalismu". Ve své glose se snaží přiblížit, jak bychom měli nahlížet na svobodu.

Svobodu zaměňujeme za řád, ale nalézat bychom ji měli v rovnosti lidí, v důstojnosti, to je to slovo a obsah, důstojnost, kterou máme bez neoliberálních šestáků hlásat.

Je legitimní, že někteří lidé se snaží jen získat bohatství. I to je svoboda. Je ale nutné zaručit i důstojnost a svobodu žití, kulturního žití mimo systém spekulací, defektního lichvářství a morální pokleslosti. Neohýbat lidi s ideály, nenutit je kráčet ve šlépějích trhu a tržnosti, oceňování a vážení, i věcí s nekonečnou, eticky neměřitelnou hodnotou jako je třeba holý život každého z nás.

Proti takovému „řádu" se vždy budu občansky stavět. Proti politickému řádu, který nezaručuje svobodu ducha i pro více senzitivní a méně lačné spoluobčany.

99 % diskuse v politickém prostoru se týká financí, neoliberálního pozlátka ratingových agentur.

Kde je potom zásadně kvalitativní rozdíl mezi levicí a pravicí?

Právě takovou svobodu bez nutnosti uvažovat pouze v rámci šestáků cítím v sociální demokracii v Norském království, a právě pro takovou svobodu mají sociální demokraté vytvářet neomezený, humanistický prostor. Vytvářet prostor, kde se dá prožít životní čas důstojně bez ataků a vlezlosti šmelinářů a následného kastování.

Člověk na prvním místě, člověk jako součást přírody, člověk přesahující materiálno a hledající ideje. Jelikož to je také legitimní, stejně jako je hrabání, vekslování rozhodnutím některých méně vnitřně bohatých a eticky ukotvených lidí.

Bohužel, stále menší možnosti pro duševní nezkaženost skýtá neoliberalismus.

Až ČSSD upustí od prázdných růstových proklamací a bude hledat neočíslovaného člověka, potom se stane konečně tou kýženou občanskou a opravdu levicovou alternativou. Jelikož růst tu bude stále, třeba i měřitelný nárůst globálních problémů zaviněných tímto systémem, ale člověk, respektive prostor pro něj už tu nemusí být, přinejmenším takový, jaký většina z nás po generace cítí ve svém svědomí. Nechtějte tedy mlčky souhlas s řádem, který se chová jako největší neřád.

Takovou svobodu jako almužnu od politických elit osobně nežádám. Velmi dobře je ovšem v článku naznačeno, že svoboda je věcí sdílenou. Vidím mnoho nesvobody. Žádám tedy pomyslnou svobodu vzbouřit se proti systému, který determinuje člověka a devastuje přírodu.

    Diskuse
    SH
    September 27, 2010 v 10.25
    Sdílení svobody.
    Ve SPOLEČENSKÉM ŘÁDU snad opravdu může být hrabání bohatství LEGITIMNÍM konáním. Ale podle mých zkušeností by nemělo být v POLITICKÉM ŘÁDU nikterak neregulované hrabání bohatství chováním LEGÁLNÍM. Svoboda je totiž opravdu sdílená. Z čehož zákonitě plyne, že brání-li ničím neomezené hrabání majetku některými lidmi tomu, aby jiní alespoň slušně žili, tak jde o jednání celospolečensky nesvobodné.
    September 27, 2010 v 15.05
    Požehnaná čísla
    Takhle rychle mne napadají 2 místa, kde se číslují lidé. Koncentráky a porodnice. Takže myslím, že to je plichta. Navíc já osobně bych tedy vždycky raději byl nějaké číslo než abych byl považován třeba za socialistu :-)
    September 27, 2010 v 21.07
    Děkuji za reakce, já jsem velmi hrdý na to, že jsem socialistou Davide. Pokusím se vás považovat za toho, kdo obsah toho slova opravdu zná a nebudu vás číslovat a strkat do nějakých šablonek střední Evropy.

    Hezký večer do porodnice
    September 28, 2010 v 6.36
    Díky Lukáši
    ... a na sobotních křtinách se pomodlím i za Vás.
    Pěkný sváteční den.
    RS
    September 28, 2010 v 22.33
    Pěkný manifest, ale
    jen malá dialekticky laděná otázka k tomu Norsku. Neuvažuje se o socialismu snáz, má-li země bohatá naleziště ropy?
    September 29, 2010 v 8.44
    hlavním problémem je to "nenutit" - ale nikdo přece nikoho k ničemu nenutí - jak říkává Zdeněk Kratochvíl "stačí, když je mi jedno, kolik mám na výplatní pásce - a je po tlaku"
    FK
    September 29, 2010 v 19.58
    Lukáši, brilantní text, nemusím snad dodávat, že bez výhrad souhlasím. Několika slovy jsi vyjádřil podstatu věci. Díky.