Havel: Palestinci mají právo na stát, nelze ale bojkotovat Izrael

ČTK, Hana Holcnerová

Václav Havel v pátek odpověděl signatářům otevřeného dopisu, kteří ho před několika dny vyzvali, aby upustil od angažmá v mezinárodní iniciativě podporující Izrael. Od svých aktivit neodstoupí.

Palestinci mají právo na svůj stát, avšak zpochybňování legitimity Izraele je stejně nepřípustné jako u každého jiného členského státu OSN, napsal exprezident Václav Havel. Odmítl také volání po mezinárodním bojkotu Izraele, pokud nezačne dodržovat závazky vyplývající z mezinárodního práva. „To neznamená, že Izrael stojí mimo kritiku či že Palestinci nemají právo na život v míru a bezpečí a na vytvoření vlastního státu, který bude žít se státem Izrael v míru a v bezpečných a mezinárodně uznaných hranicích, jak o tom hovoří i platné resoluce OSN," uvedl Havel.

O výzvě k podpoře palestinské občanské společnosti mu napsaly organizace International Solidarity Movement ČR a Přátelé Palestiny, dopis podepsali mimo jiné bývalý šéf české diplomacie ČSSD Jan Kavan, šéf KSČM Vojtěch Filip a další signatáři.

„Žádáme Vás, abyste se v duchu svého humanismu i Vy postavil na stranu lidských práv (...) a neposkytoval prestiž svého jména režimu, jenž jej použije k ospravedlnění svých válečných zločinů," stojí v něm. „Bojkot izraelského zboží je přímou odpovědí na selhání Izraele a světových vlád dodržovat své závazky vůči mezinárodnímu právu," konstatovali signatáři.

Signatáři reagovali na to, že se bývalý prezident rozhodl zapojit do mezinárodní kampaně na podporu Izraele, kterou inicioval někdejší španělský premiér José María Aznar. Do jeho Iniciativy přátel Izraele se kromě Havla zapojí i bývalý prezident Peru Alejandro Toledo či někdejší velvyslanec Spojených států v OSN John Bolton.

„Zastavme toto šílenství, které činí Izrael zodpovědným za všechny problémy v regionu, ne-li i mimo něj. Bylo už dost krátkozrakosti, jež odmítá vidět Izrael jako základní kámen naší západní civilizace," uvedl v souvislosti s výzvou někdejší španělský premiér José María Aznar. Podle něj dohoda s muslimy nesmí jít na úkor Izraele. Aznar byl v minulosti politickým spojencem předchozího amerického prezidenta George Bushe.

Kampaň iniciovaná někdejším španělským premiérem má za cíl zlepšit vnímání židovského státu v evropských i jiných zemích, kde je k Izraeli veřejnost skeptičtější.

Havel signatářům dopisu kritizujícího jeho účast v Aznarově iniciativě napsal, že nedávné obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci pod záštitou amerického prezidenta Baracka Obamy dává naději, že blízkovýchodní konflikt se podaří vyřešit. Výzvy k bojkotu a odsuzování obou stran jsou podle Havla nežádoucí. „Obě strany konfliktu si v tomto kritickém okamžiku zasluhují spíše povzbuzení než bojkot," napsal Havel.

Česká republika patří v EU k nejsilnějším spojencům Izraele.

Další informace:

Otevřený dopis Václavu Havlovi

    Diskuse
    JL
    September 25, 2010 v 10.48
    Jsem rád,
    že po delší době mohu s Václavem Havlem bez výhrad souhlasit. Signatáři se svou "Kampaní za bojkot Izraele" si zřejmě neuvědomují, že svou výzvou posilují ty síly na palestinské straně, které v dlouhodobé perspektivě nemohou prospět ani Palestincům samotným.
    DV
    September 26, 2010 v 13.52
    Muzete byt konkretnejsi?
    v tom, co si neuvedomujeme? Dik,..

    Signatáři se svou "Kampaní za bojkot Izraele" si zřejmě neuvědomují, že svou výzvou posilují ty síly na palestinské straně, které v dlouhodobé perspektivě nemohou prospět ani Palestincům samotným.
    ??
    September 27, 2010 v 5.41
    Dvojí metr
    Izrael nelze bojkotovat, ale Srbsko lze bombardovat. Embargo bylo či je v pořádku vůči Iráku a Kubě. Rusko nepatří do našeho civilizačního okruhu, zatímco Turecko se má stát členem EU. Nejde VH spíše o určitou ideologii a politiku než lidská práva?
    September 27, 2010 v 6.32
    Havlova odpověď v plném znění
    Vážení signatáři otevřeného dopisu,

    Izrael je členský stát OSN. Zpochybňování jeho legitimity, k němuž v poslední době dochází, je stejně nepřípustné jako u každého jiného členského státu. To neznamená, že Izrael stojí mimo kritiku či že Palestinci nemají právo na život v míru a bezpečí a na vytvoření vlastního státu, který bude žít se státem Izrael v míru a v bezpečných a mezinárodně uznaných hranicích, jak o tom hovoří i platné resoluce OSN.

    Nedávné obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci pod záštitou prezidenta Obamy mě stejně jako mnoho dalších lidí naplňuje nadějí, že se takového řešení blízkovýchodního konfliktu podaří
    dosáhnout. Vyzývat právě v této chvíli k bojkotu a odsuzování kterékoli z obou stran podle mého názoru nemůže přispět k dosažení dohody. Obě strany konfliktu si v tomto kritickém okamžiku zasluhují
    spíše povzbuzení než bojkot.

    Václav Havel
    SH
    September 27, 2010 v 8.59
    Jsem docel rád krátkozrakým.
    Odmítám vidět Izrael jako základní kámen naší západní civilizace, Ba co víc, vidím v něm spíše zásadní negativní vklad globálního všelidství.
    Haveklova ideologická jednostrannost je jeho celoživotním osudem. Proto se nikdy nestane významnou osobností lidských dějin, po čemž ješitně touží
    September 27, 2010 v 14.02
    Havel
    Má to být další dějství Havlovy "politické tragédie" jak to nazval John Keane? Já bych to nazval spíše nekončící tragédií lidskou. -- Jeho jednostranné a pokrytecké vystoupení nepřináší nic positivního ani Israeli, ani Palestincům, ani české společnosti.
    Podivný humanista.
    DV
    September 27, 2010 v 14.33
    VH ukazal
    ze vubec o tamnim konfliktu nevi..Na rozdil od rady zapadnich instituci, kt kampan BDS povazuji za naprosto legitimni a kt podporuji takove osobnosti jako Mandela nebo Desmond Tutu. Byl by snad Havel coby byvaly politicky vezen proti mezinarodnim sankcim proi apartheidu?
    JL
    September 28, 2010 v 6.59
    Vždy je nejlepší,
    když se zametá před vlastním prahem a tak bych očekával, že tři dojemně spojená palestinská sdružení budou kritizovat především palestinské militanty.
    Pokud ovšem petici z pozadí dirigují Satmarští, pak je všechno v pořádku.
    Nicméně, musím zopakovat, že bez ohledu na to, co kdy udělal dobře nebo špatně, Václav Havel to teď napsal pěkně.
    DS
    September 28, 2010 v 8.10
    Neustále a tak dále
    Nekupujte u židů, cukr kafe mouku, zabili nám Anežku, modrookou holku!
    September 28, 2010 v 8.22
    a také se ptám
    Čím to, že je tolik angažovanosti, tolik energie, tolik mravního rozhořčení investováno na podporu "stran" tohoto konfliktu? -- Proč Havel a propalestinští aktivisté nevěnují nejméně tolik času a úsilí konfliktu v české (evropské) společnosti?

    Ono je vždycky lehčí na dálku "adoptovat" indické nebo africké dítě než skutečně adoptovat a vychovat české cikánské dítě.
    DV
    September 28, 2010 v 9.52
    Co na tom, ze se nas ten konflikt tyka...
    Tenhle konflikt neni regionalni zalezitosti, jak ukazala napriklad jomkipurska valka a nasledny ropny sok. Proc nejdrive odsuzovat palestinske militanty, kt maji mmj podle IHL pravo na odboj proti okupaci (samozrejme nejde o zabijeni civilistu), kdyz prvotni pricinou je OKUPACE?
    + Další komentáře