Guerillové háčkování - šance pro měkčí život

David Mužík

Přichází nové celosvětové hnutí - Guerilla knitting!

Možná máte taky poslední dobou pocit, že se svět kolem vás čím dál víc zaplétá a nějak nemůžete přijít na tu správnou nit, jak ho rozplést?

Nevěšte hlavu, nejste v tom sami. Jsou mezi námi lidé, kteří tuto svou vnitřní frustraci projevují navenek, a to dosti svéráznou formou občanské „neposlušnosti". Guerillové háčkování, nebo chcete-li, guerilla knitting, se z anglické pravlasti pomalu rozmáhá i u nás.

Připomíná to scénku z Monty Pythonova létajícího cirkusu. Skupinky pološílených háčkujících babiček či matek, ale i otců nebo synů se vrhají na nevinné a nic netušící roury, zábradlí, pomníky, kandelábry a další artefakty veřejného prostoru a nemilosrdně jej balí to různobarevných vzorů. To vše pod heslem „Make world a softer place".

Tento víkend je z posledních prázdninových, proto mu patří lehké, měkoučké a inspirativní téma. Přesvědčte se sami, do čeho všeho se dá zaplést.

    Diskuse
    OL
    August 21, 2010 v 10.53
    Kam ten svět spěje,
    žijeme v době všeobecného úpadku domácích prací a pomalu se zapomíná, že "háčkovat" není totéž co "plést" (knit)! Vždyť i slušivý svetřík na větvi stromu je na první pohled "upletený", nikoliv "uháčkovaný"! Ale jinak výborný nápad, srovnatelný s guerilla gardening (http://www.guerrillagardening.org/). Revoluce již byla exportována do Prahy i Brna.