Vláda projedná návrh ČSSD na zrušení regulačních poplatků

ČTK

Vláda Petra Nečase ve středu projedná novelu zákona, která má zrušit všechny regulační poplatky. Návrh vláda pravděpodobně neschválí, a to navzdory předvolebnímu slibu Věcí veřejných o zrušení všech zdravotnických poplatků.

Kabinet premiéra Petra Nečase se bude ve středu zabývat novelou zákona z pera poslanců ČSSD, která by měla zrušit ve zdravotnictví všechny regulační poplatky. Návrh zřejmě podporu nezíská, neboť koalice se před několika týdny shodla pouze na zrušení poplatku za položku na receptu.

Sociální demokraté návrh odůvodňují tím, že poplatky jsou asociální a chudším lidem znemožňují přístup ke kvalitní péči. Novela v tomto smyslu není ve sněmovně poprvé. Sociální demokraté stejný návrh podali v minulém volebním období několikrát, nikdy se jim ale nepodařilo sehnat dost hlasů na přehlasování senátního veta.

Ačkoliv strana Věci veřejné původně usilovala o zrušení všech poplatků, koalice se dohodla na zrušení poplatku za položku na receptu. Místo toho se bude platit jednorázová částka za celý recept. Současně i podle koaliční smlouvy zdraží poplatek za den hospitalizace v nemocnici z 60 na 100 korun.

Právě na stranu Věci veřejné spoléhali sociální demokraté při představení návrhu. Stínový ministr zdravotnictví David Rath prohlásil, že by mu nevadil kompromis, při kterém by byl zrušen pouze poplatek za položku na receptu, pokud by ho podpořily i VV. Proti poplatkům vystupují také komunisté.

Regulační poplatky zavedl ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun.

Osvobozeni jsou novorozenci, poplatky v ambulanci neplatí dětí do 18 let. Těm je spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

    Diskuse
    July 18, 2010 v 9.49
    S regulačními poplatky souhlasím - kromě jediné vyjímky...
    S regulačními zdravotnickými poplatky plně souhlasím, zamrazilo mi jen při jednání trojkoalice o zvýšení poplatku v nemocnici a přirovnávání k "hotelovým službám" s minimem 100 Kč za den za nejhorší pokoj (běžný standartní 3-4 lůžkový pokoj raději nedomýšlím). .

    Poplatky u lékaře jsou jen občasné a málokdy každodenní, proto nikoho výrazně nezatíží (se stropem 2500 nebo 5000 ročně), ale pobyt v nemocnici může být třeba po autohavárii rodiny velmi dlouhodobý a finančně pak nedostupný... Pokud se nemýlím, životní minimum 4-členné rodiny by ani na 12.000 Kč za poplatky v nemocnici měsíčně asi nedosáhlo - nehledě na to, že i při pobytu v nemocnici se doma nadále platí zcela plný nájem, poplatky za TV, internet atd., strhávají se půjčky z platu, hypotéky atd. - a lidé si potřebují i jiné nutné potřeby kupovat sami - hygienické potřeby, doplňky stravy v době nemoci (minimálně ovoce), nápoje, kredit do telefonu ke komunikaci s příbuznými, prádlo apod.

    Přikláněla bych se v tomto k rozumnému kompromisu a snížení poplatků v nemocnici zpět na povinných 60 Kč za den třeba při dlouhodobém nutném pobytu v nemocnici nad 10 dní.