O véčkařích, Zubové a taky o Američanech

Josef Šlerka

Jak je možné, že Věci veřejné zaznamenaly takový úspěch? Svědčí to o rozdělení české společnosti. Důsledky v podobě nesnadného vládnutí na sebe nenechají čekat.

Necelý týden po volbách je stále ještě brzo na nějaké hodnocení, pokud ovšem vynecháme banality jako levice byla poražena. Přesto bych vám ale rád předložil několik postřehů, které ukazují, kudy vede koryto, v němž se česká politika bude valit příští měsíce.

Věci veřejné na večeři. Znáte někoho, kdo volí věci veřejné? Ne? Tak to jsme na tom stejně, a to je špatně. V praxi to totiž znamená, že v české společnosti existuje relativně uzavřená vrstva voličů, která je natolik znechucená politikařením, že raději riskuje bianco šek pro mediální produkt. Za domácí úkol pro intelektuály, kteří se pohoršují nad vysokým volebním ziskem: najděte pár voličů véčkařů a jděte s nimi na pivo. Pak se znovu podívejte na výsledky voleb, možná to bude dávat větší smysl.

John a 24xZubová. Když Paroubek shodil vládu a země měla nakročeno k Oranžové tsunami 2, říkal jsem si, že božím trestem pro ČSSD by bylo vítězství 101 hlasů a ten jeden jediný rozhodující hlas by byl paní Zubové. Po těchto volbách přemýšlím, co asi strašného udělal Nečas, když ho Pán Bůh potrestal vládou postavenou na 24 hlasů à la Zubová. Protože co jiného je poslanecký klub, který musí hlasovat jednotně a zároveň musí poslouchat referenda svých příznivců? Nic než nevypočítavá masa lidí, která nemůže ani nic slíbit, protože se nemůže zaručit, že slib splní. Takhle se politika dělat nedá. Uvidíte. Na vlastní oči.

Prohnilí proti prohnilým. Aby to nevypadalo, že nasazuji véčkařům psí hlavu a považuji je za nějaké škůdce demokracie. Rozhodně nikoli. Jejich program má své mouchy, ale věřím, že existují politici, kteří je udrží na uzdě. Například nejzkušenější šíbr české politiky Miroslav Kalousek. Z čistě studijních důvodů bych rád seděl u stolu při vyjednávání. Musí to být veliká škola politiky a Radek John je opravdu jen učeň. Doufám však, že nedosáhne kvality Mistra.

Yankee go home. Jeden dobrý trend se snad nakonec přeci jen ukázal. Letošní volby jsou totálním propadákem pro americký styl volební kampaně. Obě největší strany si totiž najaly právě americké firmy, které zasvinily český mediální prostor negativní kampaní. Obě strany za to byly po zásluze potrestány.

Summa summarum byly letošní volby velmi povedené. Více než kdy jindy teď u nás platí slavný citát z Gogola: „Komu se smějte? Sobě se smějte!”

    Diskuse
    June 3, 2010 v 6.53
    Milý pane Šlerko
    Napsal jste zábavný text s jedním drobným uklouznutím:
    vládu neshodil Paroubek, ale Poslanecká sněmovna ČR (račte se podívat na hlasování). To Vám pochopitelně píšu jen „z čistě studijních důvodů“.
    PE
    June 3, 2010 v 8.35
    A jaké zděšení či překvapení v Sněmovně zavládlo, když V. Tlustý, J. Schwippel, O. Zubová a V. Jakubková hlasovali pro vyslovení nedůvěry, zejm. u Zubové a Schwippela se to, pokud si pamatuji, vůbec nevědělo. A ještě v půlce hlasování nebylo jasné, jak to dopadne.
    Text je to ovšem dobrý...
    June 3, 2010 v 11.05
    24xZubová
    No... asi to nepůjde, ale jde to modelovat: http://www.metagovernment.org/wiki/Vilfredo :-)
    DR
    June 3, 2010 v 18.32
    Ano, mám tu samou zkušenost a sice že neznám jediného voliče VV. Patrně proto jsem do poslední chvíle věřil, že tahle médii nasteroidovaná bublina splaskne zavčasu. Inu nesplaskla, zůstává ovšem otázkou, jestli to znamená, že je volí uzavřená skupina voličů, jak říká Josef, nebo zda náhodou nežijeme v té uzavřené společnosti my, že... :)
    LV
    Znám jednoho voliče VV. V 90. letech volil Sládkovce a pak k volbám nechodil. Nyní, jak se mi svěřil, ho přiměla jeho nová manželka a tak si vybral dle svého obrazu "to nejlepší". Když si přeložíte VV do latiny, máte to tam... Republikáni, oproti Sládkovcům v kultivovanějším a civilizovanějším hávu... Čímž nechci říct, že je volili samí blbci. Myslím, že podceňovaným faktem je "vláda odborníků", resp. úřední vláda, která ukázala občanům, že zavedené strany jsou bez potence a mimo ně je řada lidí, na něž je možné "vsadit". A riskovat... Tím se ještě víc otevřely již tak otevřené dveře novým subjektům... Ale rovněž si myslím, že tento spolek přinese do parlamentu a vlády spíše chaos. Otázkou je, jestli v Čechách po letošních volbách nevzniká nový režim, jehož podobu bude určovat také toto fašisticko-korporativní hnutí. Neboť i toto je možné.
    HH
    June 4, 2010 v 8.48
    John je větší blázen, než se dalo čekat...
    viz,: http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?c=A100603_222057_domaci_vel

    Je evidentní, že se ho "politici" VV potřebují rychle zbavit, jsem zvědavá, jaký to bude mít průběh...