Někteří politici už dávno nežijí v realitě

Věra Tydlitátová

V souvislosti s kauzou „složenka pro Kalouska“ se ukázalo, že mnozí politici jsou již natolik odtrženi od reality, že asi skutečně nemají představu o tom, jak lidé žijí a přemýšlí.

Vůbec nechci zpochybňovat fakt, že zadluženost státu je velká, že je to zlé a že bez výrazného šetření všechno dopadne špatně. Ale křupanství některých politiků dokazuje, že ti, kdo nám vládli a kdo by nám rádi vládli dál, nejen nemají ani tušení, jak žijí normální lidé, ale že ovládají i zvláštní zvrácený smysl pro absurdní humor.

Když jsem našla ve schránce typicky růžový papírek s potiskem, který naznačoval, že jde o cosi s penězi, a když jsem ho rozbalila, uviděla jsem „složenku” na jakýsi obrovský dluh, který mám ihned zaplatit.

Poznat, že jde o takový ten hřejivě milý český volební humor, kterým mne vítá vlast má, vlast jediná a v dědictví mi daná, po návratu z Damašku, mi trvalo jen pár vteřin a papír putoval do zaslouženého (tříděného) odpadu. Ale kolik je asi lidí, kteří se vyděsí doopravdy, kteří prostě pro takový humor nemají pochopení? Sama znám postiženou paní, která takovéhle akce bere vážně a například na slogan „Každý vyhrává” naletí pravidelně a z opravdu bídného důchodu kupuje nesmysly. A neříkejte, že nemá být hloupá! Někteří lidé prostě nejsou tak břitce inteligentní jako pan Kalousek, nejsou in, byli vychováni k úctě k tištěnému slovu, k zákonům a k úřadům, nebo nemají u sebe nikoho, kdo by je uklidnil, aby nepropadli zoufalství při zmínce o povinnosti platit úředně vypadající složenku.

Kampaň, která nepočítá s těmito lidmi, která ani neuvažuje o tisících a snad milionech lidí, kteří jsou slušní a bezbranní, možná jsou staří a špatně se orientují nebo jsou prostě jednodušší, je kampaní sprostou. Je mi líto, TOP 09 u mne právě prohrála.

Nevím, zda ten geniální nápad vymyslel přímo pan Kalousek svou vlastní hlavou, nebo jestli jde o tah nějakého najatého reklamního agenta, který je tupě arogantní a omezený stejně jako aktéři rádobyvtipného klipu nabádajícího k zmanipulování „báby“. Pan Kalousek by podle mého názoru měl raději o dělání a placení dluhů pomlčet, již staré perské přísloví praví: „Dbej rady mudrců, můj synu, když na hlavě máš máslo, zůstaň v stínu.“ Nicméně zálibou jistých politiků je vysmívat se lidem, pro něž je hlavní starostí nikoliv doprava tryskáčem na alpskou sjezdovku, ale každoměsíční účet za elektřinu. Arogance moci, papalášské móresy, vydírání voličů, strašení a ohlupování se staly nezbytnou součástí předvolební agitace všech stran. Výsledkem je zhnusení voličů, vztek a pocit ponížení. A dlouhodobějším výsledkem je destrukce demokracie a nástup autoritativních vlád.

Jestliže nyní pan Kalousek děsí lidi nehoráznými složenkami, nezíská více voličů pro svoji stranu, ale nažene mnohé voliče do náruče stran populistických, nedemokratických a nezodpovědných. A že už hladově čekají na své ovečky, jsou řádně zaregistrované a jejich kandidátky jsou plné individuí, která by patřila spíše za mříže než do Parlamentu. Zda se lze od takového vývoje dočkat snižování státního dluhu, je doménou pohádek, bájí a legend.