Pernes skončil. Přechodným ředitelem ÚSTR bude Zdeněk Hazdra

ČTK, Jakub Patočka

Jiří Pernes byl dnes odvolán z funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na návrh Michala Stehlíka, člena rady ústavu, který je blízký KDU-ČSL a který Pernesovo jmenování původně podporoval.

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) odvolala z funkce ředitele Jiřího Pernese. Prozatímním šéfem byl jmenován Zdeněk Hazdra. Informaci České televize ČTK potvrdil mluvčí ÚSTR Jiří Reichl.

Hlasování na plánovaném jednání rady, které stále pokračuje, podle mluvčího dopadlo čtyři ku třem pro Pernesovo odvolání. Hazdra, který nyní ústav prozatímně vede, je šéfem oddělení zkoumání doby nesvobody. Narodil se v roce 1983.

Zdeněk Hazdra ke svému jmenování Deníku Referendum řekl, že bude na Jiřího Pernese navazovat: „Jiří Pernes nastavil v každém případě rozumný kurz, ve kterém je třeba pokračovat." Ve zřejmé narážce na vazby Pavla Žáčka k ODS Hazdra uvedl, že „Ústav musí být apolitický, navázat kontakty s odborníky v jiných institucích, od nichž byl po Žáčkově éře odizolovaný." K přímé otázce, v čem dříve ústav apolitický nebyl, se ale vyjádřit nechtěl.

Jiří Pernes tak vydržel v křesle ředitele ÚSTR jen necelý měsíc a půl, jmenován byl 1. dubna. Nahradil ve funkci Pavla Žáčka, který stál za zřízením celého ústavu. Jeho odvolání navrhl Michal Stehlík, děkan Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, který je blízký KDU-ČSL. Přitom původně Pernesovo jmenování podporoval.

„Navrhl jsem odvolání z důvodu někdejšího pochybení v rámci publikace o Lidových novinách," napsal ČTK v textové zprávě radní Michal Stehlík. Podle serveru Týden.cz, který na případ upozornil, Pernes v tomto materiálu opsal části cizí diplomové práce.

Ředitel jako garant odbornosti ústavu s tímto pochybením dle Stehlíkova názoru nemůže „fungovat". Další člen rady Petr Fiala poznamenal, že Stehlík jako důvod uvedl „existující pochybnosti o některých ředitelových odborných pracích".

Pernes nerozumí tomu, proč ho radní ústavu pro studium totality odvolali z postu ředitele. „Odvolání mne překvapilo, vzal jsem je na vědomí," řekl ČTK. Proti Pernesově odvolání byla radní Petruška Šustrová. „Domnívám se, že Jiří Pernes měl šanci řídit ústav dobře. My jsme ho vybrali pro jeho projekt, je mi líto, že v něm nemůže pokračovat. Pevně doufám, že nový ředitel bude pokračovat ve stejné intenci. Důvody mých kolegů mne naprosto nepřesvědčily," řekla Šustrová ČTK.

Pernesova volba do čela ústavu zabývajícího se moderními československými dějinami vyvolala rozruch poté, co do svého životopisu pro výběrové řízení neuvedl, že za komunismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu leninismu (VUML). Médiím řekl, že to nepovažoval za podstatné.

Za jeho odvolání se vzápětí rozpoutala v pravicových médiích kampaň. Rada ale své rozhodnutí vybrat Pernese i přes nesouhlas některých svých členů potvrdila. Odpůrci i stoupenci nového ředitele už zorganizovali několik petic. Nastupující přechodný Zdeněk Hazdra je ke svému předchůdci loajální, když zdůraznil, že byl vybrán v řádném výběrovém řízení.

Historik a novinář Patrik Eichler se domnívá, že hlavní otázkou nyní je, kdo bude ústav reálně řídit: „Kdo mu dá politické krytí, v situaci kolem voleb. Ohlásilo se, že se jedná o prozatímní řešení a do měsíce nové výběrové řízení. To je rozumné, protože na situaci po volbách bude nutné reagovat."

„Otázka ale je, zda se Hazdrovi v měsíci kolem voleb nerozpadne ústav pod rukama, ať už pod tlakem Žáčka, navázaného na ODS, na Ivana Langera, Jiřího Lišku, Marka Bendu, anebo pod tlakem socialistů. Ostatně František Bublan prohlásil, že pokud v ústavu nepominou spory, bude nutné ho zrušit už kvůli nim," připomíná Eichler.

    Diskuse
    ES
    May 14, 2010 v 13.58
    K čemu ÚSTR?
    Nejsem příznivcem tohoto ústavu zcela v tom smyslu, jak o tom psala před časem paní Šabatová. Z tohoto hlediska se mi zdá jedno, zda ředitelem ústavu je Petr nebo Pavel. Navíc máme už dávno zcela solidní pracoviště, které se příslušnou dobou zabývá, totiž Ústav soudobých dějin. Pracuje svědomitě a na vysoké obrátky, jak je možné zjisti na webu http://www.usd.cas.cz/cs. A předpokládám, že se mu dostává podstatně nižší finanční podpory než má ÚSTR. Je potěšující, že si pan Zaorálek všiml existence takového pracoviště. ÚSTR by klidně mohl být jedním z oddělení.
    May 14, 2010 v 19.19
    K čemu ÚSTR?
    Podstatu Ústavu rovnějších mezi rovnými nemůže sebeméně ovlivnit, budou-li fanatici nebo trumberové postupně nahrazováni lidmi s decentnějším či opatrnějším vystupováním.
    Pochybuji, že by se historici ÚSD hodlali tak ponížit, že by celý ten krám byli ochotni převzít i s případnými troskami personálu.
    ČSSD dělá hrubou politickou chybu, pokud projevuje, ať už ústy kohokoli, ochotu se s existencí takového paskvilu smířit. U Zaorálka to dvakrát nepřekvapuje.
    LV
    May 15, 2010 v 9.40
    K čemu ÚSTR
    Ale no tak, pane kolego, buďme racionální - právě Ústav soudobých dějin jako vědecká instituce, která je vyvázaná z politických struktur a má v popisu práce bádání nad nejnovějšími dějinami "padni komu padni" je jedna z mála možností jak tuto problematiku inteligentně a udržitelně vyřešit. Jistě jsou archivy současného ÚSTR jedním ze zdrojů, kam se soustředí jejich pozornost tak jako tak, ale poněvadž jde vesměs o vzdělané odborníky, ne pouze jediný zdroj. V tom je totiž rozdíl mezi historikem a dnešním bojovníkem proti komunismu: zatímco první bádá o světě včerejška, o jeho podobě a dosud skrytých souvislostech, druhý se stylizoval do hrdiny protikomunistického odboje. Zatímco první lovce senzací a bulvární novináře vůbec nezajímají, druzí se stávají na jeden den jejich miláčky. Chceme-li skončit s nesmyslnými hony na čarodejnice a mediálními štvanicemi bez poznání, nechejme toto téma už definitivně historické vědě.
    May 15, 2010 v 12.43
    K čemu ÚSTR?
    Ale ovšem, dnešní archivy ÚSTR patří do státních archivů. O to už dávno usilovali historikové jako Jan Křen a jiní. Ozvěnou jim bylo - jak jinak - nenávistné osočování ze strany "bojovníků". Vaše první osoba plurálu je, bohužel, čistě virtuální.