Čtenáři nadělili Deníku Referendum k 10. narozeninám nový web

Redakce DR

Cílovou částku 250 tisíc korun se podařilo vybrat dokonce s třídenním předstihem. Přípravy nového webu začínají. Na co se lze těšit?

Před takřka měsícem se redakce Deníku Referendum obrátila na své podporovatele s naléhavou prosbou: naše noviny potřebují nový web, chtějí-li dál rozvíjet svou práci a okruh čtenářů. Ti její žádost překonali ve všech ohledech: cílovou částku dvě stě padesát tisíc korun se podařilo vysbírat dokonce s třídenním předstihem.

Na účet Nadačního fondu Deníku Referendum přišlo do dnešního dne celkem 210 příspěvků, přičemž nejvyšší dar dosáhl výše pětadvacet tisíc korun. Silná odezva nás příjemně překvapila, s projevenou důvěrou se pokusíme naložit co nejlépe. Pokud jste svůj dar zvažovali a nestihli, budeme rádi, když se splněnou cílovou částkou nenecháte odradit. Každou korunu v rámci sbírky využijeme ve prospěch kvality nového webu.

Brzké vybrání cílové částky umožňuje našemu expertnímu týmu začít takřka okamžitě s přípravami. Ulevilo se nám, že se oslav desátého výročí DR, které se uskuteční v listopadu, náš starý web nedožije.

Deník Referendum již představil dvě hlavní jména stojící za tvorbou nového webu: za grafickou stránku zodpovídá uznávaný designér a typograf Martin T. Pecina, programátorský tým vede Vladimír Čičmanec, s nímž redakce úspěšně spolupracuje již od nového roku. Přípravy nového webu za redakci koordinuje Petr Bittner, ale debat o podobě nového se samozřejmě účastní i další členové a členky redakce.

Nadále také platí naše prosba: neváhejte se nám svěřit s čímkoli, co byste na budoucích stránkách DR rádi viděli. Přejeme si web, na kterém nás bude radost číst.

Co přinese nový web

Přestože o novém webu v redakci diskutujeme již delší dobu, v posledních měsících začal představovat existenční nutnost. Analýzy, které jsme si nechali vypracovat, totiž potvrdily naše obavy: stávající web je jedním z hlavních limitů dalšího rozvoje novin.

Od nového webu si proto slibujeme především to, že pomůže rozšířit okruh čtenářů, kteří by o naši práci měli zájem, ale stávající stránky jsou pro ně uživatelsky nepříjemné. Samozřejmostí proto bude čtenářsky přívětivá mobilní verze.

Dále chceme rozvinout potenciál obsahové části novin. Nový web proto bude umožňovat práci s fotogaleriemi, živými přenosy, audiovizuálním obsahem či datovou žurnalistikou odpovídající současným možnostem a nárokům. Pro čtenáře neviditelný, zato pro redakci neméně důležitý je administrační systém, jehož aktualizovaná verze zrychlí práci redaktorů a umožní lepší komunikaci a péči o dárce a přispěvatele do diskusí.

I přes zjevné mouchy má stávající podoba webu své přednosti, které chceme zachovat: přehlednosti a srozumitelnosti si cení i sami čtenáři. Těší nás, že podobně smýšlí i grafik Martin Pecina, který svůj záměr vystihl slovy: „Žádné rébusy, okrasy, ornamenty a kejkle.“

Spolu #jsmeDR

Deník Referendum se na své čtenáře obrátil až poté, co selhaly pokusy získat zdroje na nový web z nadačních prostředků. Nakonec jsme tomu rádi: obnovit důvěru mezi čtenářem a novinářem je podle našeho mínění do budoucna jedinou možností, jak čelit krizi, v níž se dnešní žurnalistika octla.

„Intenzita podpory čtenářů nás zásadně povzbudila v složité situaci. Bereme to jako poctu a závazek, v němž se před všemi našimi čtenáři pokusíme co nejlépe obstát. Sbírka nám ukázala, že se můžeme na své čtenáře spolehnout a chceme jim teď dát o to víc najevo, že se podobně mohou spolehnout oni na nás,“ komentoval výsledek sbírky šéfredaktor DR Jakub Patočka.

Oproti jiným médiím věříme, že zavádění platební brány je mylnou cestou. Deník Referendum svou práci chápe jako veřejnou službu, a z toho důvodu chce být dostupný i pro ty, kteří si nemohou dovolit za obsah platit. A to díky těm, kteří si to dovolit mohou. Na stejných principech by podle nás měla stát i solidární společnost.

Naše situace zůstává obtížná. Velkorysý příspěvek našich čtenářů na nový web nás však utvrdil v tom, že se společně vydáváme správnou cestou.

    Diskuse
    March 11, 2019 v 13.04
    Bezpečnost na úrovni!
    Doufám, že nový web bude podporovat HTTPS.

    Úplně jsem to přehlédl, když jsem měl možnost připsat vzkaz k příspěvku, tak to píšu aspoň teď: Web dostupný pouze přes nezabezpečený protokol HTTP je známkou zastaralosti, nedostatečného zabezpečení a nedůvěryhodnosti. Například A2larm HTTPS podporuje, jen si nedává pozor, aby je důsledně používal i u externích odkazů; to napraví doplněk prohlížeče HTTPS Everywhere[1] nastavený na nejvyšší bezpečnost — zatímco v případě Deníku Referendum při tom nejbezpečnějším nastavení začne řvát na poplach, což právě mě upozornilo, že máte pořád jen to zastaralé HTTP.

    Dobrá by byla také podpora IPv6, znám v Praze místa, kde mají veřejnou wi-fi, která občas přiděluje pouze IPv6 adresy. Mobil nebo tablet s Androidem se tam, tuším, vůbec nepřipojí, protože Android stále ještě vyžaduje připojení IPv4, ale pro notebook s Linuxem to problém není — jen si tam pak přečtu pouze a2larm.cz nebo diem25.org, Deník Referendum nikoliv. (Útěchou redakci může být, že IPv6 adresu nemá ani Deník N. HTTPS ovšem má — a doufám, že nevidíte důvod nebýt lepší.)

    1) https://www.eff.org/https-everywhere
    JP
    March 11, 2019 v 13.23
    K čemu je zapotřebí k psaní příspěvků na veřejně přístupném médiu HTTPs?...
    Kdykoli čtu o "čtenářsky přívětivé mobilní verzi", začínám se obávat, že se dočkám mobilní podoby webu očesané o spoustu prvků oproti verzi desktopové. Mluví ze mne zkušenost.
    Proto bych se přimlouvala, aby mobilní verze byla volitelná.

    March 11, 2019 v 16.30
    K čemu HTTPS?
    Tak například teď jsem poslal přes nezabezpečený protokol HTTP Deníku Referendum své uživatelské jméno a heslo. Útočník schopný dostat se mezi můj počítač a server DR je mohl snadno odposlechnout a vydávat se za mě, například poslat mým jménem tu a tam nějaký komentář z Putinovy trollí farmy, diskutovat mým jménem tak, aby mě veřejně zostudil, vzbudit vůči mně podezření z nějakého trestného činu nebo rovnou verbální trestný čin mým jménem spáchat. Další rizika by samozřejmě neslo, pokud bych stejné nebo podobné heslo jako na DR použil i jinde — prvním místem, kde útočník vyzkouší mé heslo ze zdejšího účtu, bude můj e-mailový účet, jehož adresu odsud má (a odposlechl by ji, i kdybych si ji nepřál zveřejnit).

    Při pouhém čtení článků je asi největším rizikem nezabezpečeného přístupu falšování obsahu. Když nejsem k DR připojen pomocí HTTPS a můj prohlížeč nevidí důvěryhodný certifikát, může se mi stát, že budu číst trochu jiný článek, než DR skutečně zveřejnil. A protože komunikace mezi webovým prohlížečem a webovým serverem obnáší trochu víc než jen text článku, může mi útočník do dat z mého oblíbeného zdroje zajímavé četby podstrčit i všelijaké kousky zlovolného kódu.

    Jak píše Electronic Frontier Foundation[1]: „Podstrčení obsahu (content injection) je, když někdo přidá data nebo kód k vaší komunikaci s webovou stránkou na HTTP. Takovým způsobem například GCHQ a NSA ovládly počítače belgického poskytovatele připojení. Podstrčení obsahu použila také Čína, aby shodila GitHub masivním distribuovaným útokem odepření služby (DDoS), přezdívaným „Velké dělo‟. Krom toho dochází podstrčení obsahu obliby i mezi poskytovateli připojení. Verizon podstrkoval sledovací hlavičky do každého požadavku svých klientů. A Comcast podstrkuje vyskakovací okna do webových stránek, kde nemají co pohledávat. Všem těmto útokům lze zabránit pomocí HTTPS, pokud je podporováno a nabízeno jako první volba dostatkem webů.‟

    1) https://www.eff.org/encrypt-the-web
    JH
    March 11, 2019 v 20.51
    Úplný souhlas s panem Macháčkem
    přesně to jsem napsal už pod předchozí zprávičku o zahájení sbírky :)
    Různí vládní i nevládní hackeři by kromě obyčejného dělání zmatku a otravování čtenářů i redakce (aby měli méně času na psaní) mohli mít i další důvod - na DR občas komentují i poměrně známé osobnosti, napadá mě třeba Petr Uhl. Takový falešný komentář známého chartisty pod nějakým článkem o lidských právech nemusí být marný. Lidi to najdou, vyfotí, dají na Facebook a na Aeronet, a pak může DR stokrát napsat, že to byl podvrh, věřit bude jen ten kdo čte DR :)
    May 25, 2019 v 10.25
    Mimochodem, kdypak ten nový web začne fungovat?