Absolventka putinovské univerzity ministryní spravedlnosti

Ivan Štampach

Vůči vznikající vládě je třeba zachovat ostražitost. Jedním z řady důvodů je i fakt o původu Panevropské vysoké školy, jejíž absolventkou je ministryně Taťána Malá a jež se zaměřuje na právní obory a masmédia.

Petr Pithart nedávno na jednom pražském setkání Klubu pátečníků objasnil původ Panevropské vysoké školy, kterou absolvovala ministryně spravedlnosti v Babišově vládě Taťána Malá.

Z veřejně dostupných zdrojů se lze dovědět, že kvestorem, tedy ekonomickým vedoucím této soukromé vysoké školy univerzitního typu je Alexandr Ključnikov. Školu se sídlem v Bratislavě založili ruští podnikatelé Alexandr Somov a Vasilij Lipitskij. Spolu s nimi ji zakládal Jan Čarnogurský.

Nikdo by neměl být popotahován za své rodinné příslušníky. Zde je však zřetelná rodinná tradice. Čarnogurského otec Pavol byl za fašistického Slovenského státu politikem za Hlinkovu slovenskou lidovou stranu. Jan Čarnogurský je otevřeným kritikem liberálních a demokratických principů. Již v československém disentu v osmdesátých letech bylo znatelné napětí mezi jeho liberální složkou a jeho slovenskou klerikální variantou, jejímž byl významným reprezentantem.

Čarnogurský za hlavní hrozbu i dnes považuje politickou orientaci na Západ. Je předsedou Slovensko-ruské společnosti založené roku 2006.

Pithart v svém vystoupení reprodukoval osobní rozhovor s Čarnogurským, který mu, jak uvádí, měl výslovně říct, že peníze na vznik útvaru původně zvaného Bratislavská vysoká škola práva, jsou peníze od Putina. Čarnogurský neměl důvod to tajit, protože je Putinovým veřejným obdivovatelem a odpůrcem sankcí, které vyhlásila vůči Rusku Evropská unie poté, co Rusko metodou hybridní války částečně oficiálně a částečně zatím nepřiznaně anektovalo části Ukrajiny.

Z hlediska původu školy a jejích vazeb stojí za zvláštní připomenutí, že toto pracoviště, které začalo s právnickou agendou, postupně rozšířilo své zaměření také na tři studijní obory v oblasti masmédií.

Pokud se ukáže, že ministryně Malá při tvorbě své diplomové práce porušila pravidla, bude to nejspíš vadit stejně málo jako trestní stíhání premiéra. Foto FB T. Malé

Ministryně Malá byla veřejně obviněna z plagiátorství části své absolventské práce na této prakticky ruské vysoké škole na Slovensku, a sice na její pražské pobočce. Sama se hájí, že práci napsala řádně, že práce prošla kontrolami a hodnoceními a byla uznána. Pouze připouští, že mohla opomenout v některém případě uvést zdroj. Je třeba připomenout, že i tak by to bylo z hlediska akademických zvyklostí problematické, protože používat v diplomové práci jiné diplomové práce jako zdroj se nepokládá za vhodné.

Kauza možného nepřiznaného opsání části práce bude pokračovat. Bude zřejmě dál žít svým životem. Možná se ukáže, že jde o skutečné porušení pravidel. A zřejmě to bude vadit stejně málo jako trestní stíhání předsedy vlády za dotační podvod.

Pochybný původ

Původ školy a její pražské pobočky sídlící v prostorách Církve československé husitské v Dejvicích je dostatečným důvodem k pochybnostem, i kdyby plagiátorství nebylo prokázáno. Je jistě možné, že na některých ze čtrnácti bakalářských a magisterských studijních oborů učí věrohodné osobnosti a že škola ve vědecké části své práce dosahuje uznaných výsledků. Její financování a její směrodatná zahraniční vazba, pokud jde o kvalifikaci člena vlády, však vzbuzuje vážné pochybnosti.

Pozoruhodné je přejmenování školy (v souvislosti s jejím rozšířením postupně až na pět fakult) podle Panevropské unie, hnutí, jehož dlouholetým předsedou byl Otto Habsburský. Tento politický směr bývá, zvláště po rozdělení v roce 1965, kdy jej opustila proevropská liberální část (posléze pod názvem Evropské hnutí), vyhodnocován jako radikálně pravicový.

Z významných českých osobností spojených s Panevropou si zvláštní pozornost zaslouží kromě svého dlouholetého předsedy, politologa a poradce KDU ČSL Rudolfa Kučery i současný předseda ODS Petr Fiala.

Této vazby školy připravující právníky (advokátní komora ovšem odmítá její absolventy připustit k advokátské praxi) a publicisty je třeba si všimnout, protože putinovský režim je stále jednostranně spojován s komunistickou ideologií. Ano, současný šéf ruského impéria byl od roku 1975 příslušníkem KGB, tedy elitní organizace prosazující někdy zločinnými prostředky ekonomické, ale i ideologické zájmy sovětské říše. Otázka možné motivace je však nesnadná.

Je těžké tipovat, co se dělo v hlavách vůdců a privilegovaných služebníků minulého sovětského režimu. Nakolik pro ně byl důležitý ruský imperiální zájem a nakolik marx-leninská ideologie. Ideologie jako falešné vědomí, jako ideové zprostředkování reálných ekonomických a politických zájmů, může vlastní směr úsilí zamlžovat nejen široké indoktrinované veřejnosti, ale i samotným aktérům režimu a ideologie. Proto není divné, jak snadno se v Rusku aktéři minulých mocenských zájmů stali hráči na silové šachovnici současného světa.

Putina obklopují problematické postavy, mimo jiné Alexandr Dugin, který chce prostřednictvím programu nacionálního bolševismu a „eurasijství“ sjednotit všechny protiliberální a protiatlantické síly. Ruský nacionalismus spojuje s jistou verzí okultismu a konzervativní podobou pravoslaví. Je to hnutí ostře se vymezující proti „neomarxismu“, proti spojení liberálních a sociálních motivů. Tuto novou ideologii podrobněji představí společná publikace Ondřeje Slačálka, Adama Borziče a Olgy Pavlové o postutopickém radikalismu, která by se měla ukázat na podzim.

Vůči vládě, která právě usiluje o získání důvěry, je nutno zachovat maximální ostražitost. Jinak bychom mohli být brzy nepříjemně překvapeni.

    Diskuse
    JH
    July 2, 2018 v 9.43
    Copak opisování,
    to je zejména na právech rozšířená praxe. Horší na nové ministryni spravedlnosti je to, že veřejně prohlásila, že by bylo vhodné odložit vyšetřování kauzy Čapí Hnízdo, protože boss má zrovna v politice moc práce. To teda potěš koště.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/andrej-babis-jaroslav-faltynek-capi-hnizdo-mandatovy-a-imunitni-vybor-tatana_1801112129_dbr
    PK
    July 2, 2018 v 10.07
    Jedním z významných učitelů
    této školy je např. doc. Petr Žantovský, mimo jiné nositel Zemanova státního vyznamenání.

    http://denikreferendum.cz/clanek/20100-k-pochybne-docenture-petru-zantovskemu-pomaha-i-vaclav-klaus
    July 2, 2018 v 10.31
    Putin jako Soros lepších lidí?
    Když je řeč o Putinově Panevropské vysoké škole, nemohu se ubránit vzpomínce na Sorosovu Středoevropskou univerzitu. Jestli se máme strašit Putinovou vysokou školou, rád bych v tom našel nějaký zásadní rozdíl oproti Orbánovu strašení vysokou školou Sorosovou.

    První, co jsem našel, když jsem si chtěl ověřit, zda má Panevropská vysoká škola v Česku nějakou akreditaci, bylo heslo na Wikipedii. Podle něj se zdá, že ať už měl Ján Čarnogurský peníze na založení školy odkohokoliv, dnes ji vlastní jakýsi český podnikatel. Spíše než něco jako Sputnik News to tedy bude něco jako Parlamentní listy.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Panevropsk%C3%A1_vysok%C3%A1_%C5%A1kola

    Seznam akreditovaných studijních programů MŠMT žádnou Panevropskou vysokou školu nezná, takže akreditaci v Česku tato škola zřejmě žádnou nemá.

    https://aspvs.isacc.msmt.cz/

    To znamená, že bude patřit mezi ty vysoké školy, které u nás obchodují s diplomy — a s vízy. Jak to funguje, popsali Vladimíra Dvořáková a Jiří Smrčka v knize „Lesk a bída vzdělávání‟:

    https://www.databazeknih.cz/knihy/lesk-a-bida-vzdelavani-vysoke-skolstvi-jako-zrcadlo-ceske-spolecnosti-v-casech-volneho-trhu-379214

    Ani akreditace vysokoškolského studijního programu sice není zárukou, že škola doopravdy poskytuje dobré vzdělání, švindlovat se dá mnoha různými způsoby, nicméně získat akreditaci přece jen není úplně snadné. Některé vysoké školy — nebo spíš firmy podnikající v oboru vzdělávání — si zjednodušují práci tím, že si najdou zemi, ve které získají akreditaci nejsnáze, a pak učí jako zahraniční vysoká škola. Tuším, že oblíbenou mateřskou zemí pro soukromé vysoké školy je u nás Ukrajina, ale máme tu i školy americké. Diplom ze zahraniční vysoké školy sice platí pouze pro stát, ve kterém je škola akreditována, nicméně zajišťovat absolventům na běžícím pásu proces takzvané nostrifkace, kterým se úředně zařídí uznání zahraničního diplomu, je zjevně mnohem snazší než získat akreditaci vysokoškolského studijního programu. To umožňuje uskutečnit hned několik podnikatelských záměrů:

    Asi nejjednodušší je prodej diplomů z Prahy do zemí, typicky postsovětských jako Ukrajina, kde říct „Mám diplom z Prahy‟ získá člověku vážnost, větší, než kdyby měl ten diplom z domácí univerzity, a nikoho nenapadne, že by ten diplom z Prahy nemusel být zrovna z Univerzity Karlovy. K tomu není ani nutná nostrifikace.

    Prodávat diplomy lze i domácím zájemcům, zejména těm, kteří by poctivě vystudovat normální, řádně akreditovanou vysokou školu těžko zvládli. Pokud chce diplom jen pro ozdobu, možná se obejde i bez nostrifikace, zvláště diplomy z amerických vysokých škol v některých kruzích u nás působí podobně jako diplom z Prahy na Ukrajině. Kdo nechce riskovat problémy kvůli neoprávněnému užívání titulu nebo potřebuje diplom jako kvalifikaci pro své zaměstnání nebo funkci, ten si ho nechá nostrifikovat.

    Velmi zajímavým oborem vysokoškolského podnikání je pašování Ukrajinců a jiných cizinců do země. Nostrifikovaný diplom funguje podobně jako pracovní vízum, a to snad dokonce pro celou Evropskou unii. Takto prý lze obejít vízový systém — což je u toho českého, naprosto nefunkčního, obzvlášť přitažlivé. Není to asi pro každého, protože takový nostrifikovaný diplom něco stojí, jinak by se dalo čekat, že ukrajinští dělníci dají diplomu přednost před polským vízem. Zato nákup diplomu umožňuje obějít různé prověrky ministerstva vnitra, a tak propašovat do země ledaskoho, kdo na to má.

    Nevím, jestli už se někdy někde provalilo, že obchodování s diplomy řídil organizovaný zločin, ale o běžném vízovém systému už bylo mafiánské zákulisí poodhaleno při několika skandálech přinejmenším na Ukrajině a ve Vietnamu a reportáže o ukrajinských dělnících v Česku opakovaně ukazují, že kdo chce získat pracovní vízum, nemá jinou možnost než zaplatit mafii. Bylo by velmi zvláštní, kdyby vízový systém měl organizovaný zločin plně ovládnutý, a obchod s diplomy, kerý umožňuje tento systém obcházet, nechal bez povšimnutí.

    Podezření, že naše nová ministryně spravedlnosti si zakoupila diplom na vysoké škole ovládané mezinárodním organizovaným zločinem, je samozřejmě stejně nepodložená spekuace, jako že vystudovala vysokou školu, na které ji školili kremelští odborníci na informační válku a naverbovali ji jako agenta. Nevím o žádném důkazu něčeho takového a velmi pochybuji o tom, že by někdo nějaký takový důkaz našel.

    Nejpravděpodobnější stejně je, že si naše nová ministryně spravedlnosti prostě jen koupila diplom, bez dalších souvislostí a vazeb, ať už na zahraniční tajné služby nebo organizovaný zločin. Dneska to dělá hodně lepších lidí z kruhů, kde diplomy mají váhu, ale poctivé studium zdržuje od důležitějších činností.

    Nakonec můžeme z diplomu nové mynistryně dedukovat především to, že když nevystudovala žádnou váženější školu, nebude s největší pravděpodobností úplně nejlepší odbornicí a oproti předchozímu ministru Pelikánovi bude znamenat pokles úrovně. K čemu by ale potřeboval Andrej Babiš na ministerstvech skutečné odborníky, když chce stejně řídit všechno sám? Všech, které si někdy pro ozdobu přivedl, se dříve či později zbavil, zřejmě protože s nimi nadělal špatné zkušenosti: nejspíš si občas stavěli hlavu a odmítali poslouchat.
    MP
    July 2, 2018 v 11.19
    Honzovi Macháčkovi
    Myslím, že co týče Panevropské vysoké školy je stejně zbytečné hledat jak démonické pozadí politické (jako ho fabuluje Ivan Štampach), tak kriminální. Tолько бизнес.

    Což je, pokud je řeč o vysoké škole, děsivější než ony případné kriminální či politické vazby.


    MP
    July 2, 2018 v 11.23
    Pavlu Kolaříkovi
    Jste si jistý? Pokud vím, tak vztah Žantovského k dotyčné škole je stejný jako paní ministryně: Pořídil si tam titul. Jen o něco honosnější. Ale že by tam také učil? Jen protože je ten titul spojený s venio docendi?
    July 3, 2018 v 16.15
    Ministryně spravedlnosti, zemědělství a rychlostudia
    Zdá se, že nová ministryně spravedlnosti nemá jen jeden vysokoškolský titul, ale hned dva. Zemědělskou inženýrkou se stala na Mendelově univerzitě v Brně, to je škola řádně akreditovaná a s dobrou pověstí. V obou případech napsala diplomové práce s maximální efektivitou a jejich méně významné části vesměs ekologicky zrecyklovala ze starších cizích diplomových prací.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/tatana-mala-diplomova-prace-panevropska-univerzita-bratislava_1806291856_jgr

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministryne-spravedlnosti-tatana-mala-opsana-diplomova-prace_1807031237_per

    O své druhé diplomové práci vykládá, jak je na ni hrdá, protože se jí věnovala řadu měsíců. My, kteří jsme nad diplomovými pracemi strávili okolo tří let, můžeme její výkonnost jen obdivovat a závidět.