ČSSD podpoří Babišovu vládu i tehdy, nebude-li Poche jmenován ministrem

Jan Gruber

ČSSD se podvolí tlaku prezidenta Miloše Zemana. Při hlasování o důvěře podpoří i takovou vládu, ve které nebude ministrem zahraniční Miroslav Poche. Přestože jej premiér Andrej Babiš prezidentovi coby šéfa české diplomacie navrhl.

Prezident Miloš Zeman ve středu ráno na Pražském hradě jmenuje druhou vládu Andreje Babiše (ANO). Velice pravděpodobně v ní ale nebude obsazen post ministra zahraničních věcí, na který premiér Babiš přes odpor prezidenta navrhl europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Designovaný předseda vlády ale současně vyloučil, že by na Zemana v případě Pocheho nejmenování podal kompetenční žalobu.

„Premiér splnil podmínky koaliční smlouvy a navrhl kandidáty na ministry podle naší domluvy. Z mého pohledu sociální demokracie učinila všechny kroky, které učinit mohla, aby v České republice vznikla stabilní vláda s důvěrou, která bude řešit konkrétní věci,“ řekl Hamáček a znovu uvedl, že by se řízení české diplomacie mohl dočasně ujmout on sám.

Sociálnědemokratický předseda se po jednání politického grémia vyhýbal otázkám, které se pokoušely zjistit, jak si chce strana Pocheho jmenování na prezidentovi vynutit. Zvláště poté, co Babiš oznámil, že kompetenční žalobu — o které opakovaně hovořil například pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) — na prezidenta republiky v žádném případě podávat nehodlá.

Hamáček na tiskové konferenci pouze několikrát zopakoval, že na podobné dotazy odpovídat nebude, neboť by jeho vyjádření prý zmenšila manévrovací prostor pro příští jednání s prezidentem. Předseda ČSSD dále uvedll, že druhá Babišova vláda předstoupí před Sněmovnu se žádostí o důvěru 11. června a poslanci ČSSD pro ni budou hlasovat bez ohledu na to, zda se Poche ministrem stane, či nikoliv.

Přestože prezident nemá dle Ústavy možnost navrženého kandidáta na některé z ministerských křesel odmítnout, může jeho jmenování odložit — jako se to ostatně v minulosti již několikrát událo. V souvislosti se Zemanovým dnešním počínáním komentátoři a politologové říkají, že Zeman posiluje svůj vliv na úkor premiéra Babiše, který mu společně s Hamáčkem ustupuje, čímž do budoucna oslabuje vlastní pozici.

    Diskuse
    June 26, 2018 v 13.38
    Sadista a masochisté
    Miloš Zeman se vyžívá v poškozování sociální demokracie a vedení sociální demokracie s výjimkou jednoho místopředsedy to nevadí, či alespoň nijak viditelně se nebrání. Miloš Zeman má ze svého škození viditelně radost, jestli to vedení chce trpělivě snášet další tři roky, tak je pro to jediné vysvětlení: jsou to masochisté, kteří si myslí, že pro účast ve vládě mohou či musí udělat vše.
    Takže je to jisté.

    Babiš s Hamáčkem a Filipem,
    ve zběsilé touze po korytech,
    tady zavádějí nové ústavní zvyklosti.

    Prezident se od nynějška stává jedním z tvůrců vlády.

    (((((( Miloš to posichruje ještě u skládání další vlády po této, u kterého vzhledem k délce mandátu taky bude a učiní tak z toho ústavní tradici, o to strach nemám. Ostatně jeho příruční ústavní právník Koudelka už teď sepisuje pamflety o vládách opřených buď o důvěřu Sněmovny NEBO o důvěru prezidenta (sic!), nebo o žalobě proti prezidentovi jako o pohrdání lidem této země. ))))))

    Je to změna ještě s větším dosahem než přechod na přímou volbu prezidenta.
    I když se v Ústavě nezměnila ani čárka.

    Některé důsledky jsou dohlédnutelné, např. že sestavování vládních koalic bude zase o dost obtížnější než dosud a to se projeví na fungování stranického systému................ - některé nikoliv.
    A protože jsem velmi nasraný, jeden vzkaz ---- Babiši, Hamáčku, Filipe, jděte se vycpat šašci.
    Vaše partaje už v životě volit nebudu.

    (no, v reálu jsem volil jen jednu z nich, ČSSD, ale na tom nesejde.)
    PK
    June 28, 2018 v 8.21
    Pane Morbicere
    Dovolil bych si oponovat vaší prognóze, že vzhledem k délce mandátu Ožrala bude i u sestavování příští vlády.

    Chovám naději, že nebude (a délka mandátu s tím nemá co dělat), a velmi v to doufám.

    Snad mi rozumíte. Chápete, že to tady nebudu dále rozebírat.