Šojdrovou překvapila její podpora anti-antidiskriminačního protestu

Jan Miessler

Lidovkyni Šojdrovou za podporu „protestu proti antidiskriminaci" kritizovala Tydlitátová z Ligy proti antisemitismu. Podle Šojdrové jde o nedorozumění.

Jméno lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové v pozvánce na akci „Dost bylo antidiskriminace" je nedorozumění. „Nebyla jsem upozorněna, že bych se měla do akce zapojit," řekla Šojdrová Deníku Referendum s tím, že se hodlá s organizátory spojit a uvedení svého jména na pozvánce mezi podporovateli si navzájem vyjasnit.

Šojdrovou za podporu akce kritizovala v otevřeném dopise Věra Tydlitátová z Ligy proti antisemitismu, podle které akci organizují skupiny s blízkým vztahem k pravicovému extremismu. „Vaše jméno za KDU-ČSL překvapilo nejen mne, ale mnoho mých přátel, kteří mne přesvědčovali, že jste upřímná křesťanka a rozumná politička a že Vaše jméno bylo určitě těmito obskurními spolky zneužito bez Vašeho vědomí," napsala Tydlitátová Šojdrové.

Podle Tydlitátové by se lidovecká poslankyně svou podporou připojila k „podivné skupině lidí, kteří vystupují proti demokratickým hodnotám i proti obecně přijatým humanistickým principům a bez skrupulí se spojují s různými násilnickými skupinami včetně nacistů."

Šojdrová nicméně popřela, že by protestní akci Dost bylo diskriminace jakkoliv podporovala a účastnit se nehodlá ani ohlášené demonstrace. „Dostala jsem od nich nabídku, která souvisí s mou peticí proti možnosti adopcí páry žijícími v registrovaném partnerství," vysvětlila Šojdrová svou spojitost s organizátory. Podle ní se měla spolupráce týkat pouze této oblasti.

„Chceme projevit svůj odpor proti politickému zneužívání antidiskriminační a lidskoprávní problematiky a také vyjádřit zásadní pochybnost o smyslu existence úřadu ministra pro lidská práva při vládě ČR — mimo jiné ve světle působení i demise ministra Michaela Kocába," píše se v pozvánce s tím, že zváni jsou všichni „komu není lhostejný osud občanských svobod a tradičních hodnot v naší zemi".

Vedle Občanského institutu a Mladých křesťanských demokratů jsou pod pozvánkou podepsány ultrakonzervativní organizace a média jako Institut svatého Josefa, Národní myšlenka, časopis Te Deum a podobně, akci mají podporovat rovněž europoslanec Ivo Strejček a poslankyně Eva Dundáčková (oba ODS).

    Diskuse
    April 10, 2010 v 17.58
    Michaela Šojdrová je v tom skutečně nevinně, nikoliv ovšem Mladí křesťanští demokraté. Pozornější četba textů a pozvánek na jejich webu (http://www.mladikd.cz/) ukazuje, že jsou to spíše než mladí křesťanští demokraté mladí neokonzervativci amerického typu, něco jako "Moral Majority" či "Christian Right". Poslal jsem jim email s otázkou, zda jim nevadí další spoluorganizátoři akce, odpověď od předsedy zněla: "Plakát jsem studoval velmi
    detailně včetně profilů participujících na celé akci, nicméně jsem zde
    nenalezl nic, co by bylo v rozporu s křesťansko-demokratickými idejemi."

    Nutno zdůraznit, že Mladí kř. demokraté jsou samostatnou organizací, rozpor s umírněnou politikou KDU-ČSL je ale i tak šokující; je to snad jakási fundamentalistická varianta jednoho z ideových východisek KDU - neokonzervativní křídlo se v KDU pokoušejí vytvořit lidé jako Dan Drápal, ale jsou myslím zcela marginální.

    Na facebooku vznikla skupina "PROTI DISKRIMINACI, PROTI FAŠIZUJÍCÍ INICIATIVĚ D.O.S.T."
    VT
    July 29, 2010 v 6.11
    Pomsta "křesťanů"
    D.O.S.T. se mi za odhalení jejich podvodu s podpisem pomstila lživou mediální kampaní, podrobnosti vyjdou 30. července večer na blogu iDNES.