Před otevřeným sjezdem sociálních demokratů

Filip Outrata

Pro sociální demokracii nastává osudový okamžik. Musí se rozhodnout, zda spojí, či nespojí svůj osud s Babišem. Uvnitř strany přitom v tomto směru existují dvě zcela protichůdné tendence.

Bezprostředně po podzimních sněmovních volbách znělo mezi členy ČSSD spontánně, odshora dolů a téměř jednohlasně, že by měla strana odejít do opozice a nepodílet se na vládě s Andrejem Babišem, která by pro zdecimované sociální demokraty znamenala téměř jistý konec.

Dnes, po čtvrt roce zkušenosti s Babišovým vládnutím bez důvěry, po prezidentských volbách a polovině sjezdu ČSSD je všechno jinak. Převládající názor, alespoň mezi stranickým vedením, je takový, že do vlády s ANO rozhodně ano.

Proč ta změna? Zaznívají hlavně tyto argumenty: Babiš šikovně vykrádá sociálnědemokratickou politickou agendu, nemohli bychom proti ní protestovat v opozici. Ve vládě budeme mít možnost aspoň něco ovlivnit. Nechceme, aby se vláda opírala o okamurovské fašisty. Chybou nebylo vládnutí spolu s ANO, ale způsob, jakým jej ČSSD ukončila.

Pokud dá nyní sociální demokracie Babišovu vládnutí punc demokratické legitimity, spojí s ním svůj osud již neodvratně. Repro DR

I když pomineme vždy ošidné srovnávání s rokem 1948, je jasné, že je to nesmírně vážná situace a pro ČSSD závažná, téměř osudová volba. Pokud nyní, v pozici mnohem slabšího minoritního partnera, dá Babišovu premiérství punc demokratické legitimity, takže šéf ANO nebude muset vládnout díky hlasům SPD (byť s podporou KSČM), spojí sociální demokracie svůj osud s Babišem již neodvratně.

Vnitrostranické referendum by teď mělo závazně rozhodnout o tom, zda ČSSD do koalice s ANO vstoupí, či nikoli. Bude zajímavé sledovat výsledek. Ostatně sama skutečnost, že se o této věci mezi členy bude přímo hlasovat, je nesporně pokrok směrem k větší demokratičnosti strany.

Skupina Lepší ČSSD je možná pořádá zítra, v sobotu 3. března, v Praze Otevřený sjezd sociálních demokratů. Platforma, která se ustavila hned po podzimních volbách a jasně deklarovala, že by sociální demokracie měla odejít do opozice, funguje zatím převážně jako diskusní skupina. Jako svůj bezprostřední cíl si klade propojovat členy sociální demokracie a její příznivce, vytvářet — dosud v podstatě chybějící — zasíťování, vzájemné propojení členů.

Cílem vzdálenějším je vytvořit sociálně demokratické hnutí, přitáhnout další zájemce a tím oživit stagnující — co do počtu členů i co do programové vize — ČSSD. Nejsme naivní a nemyslíme si, že malá skupina členů dokáže v krátké době zásadně ovlivnit chod natolik „kamenné“ a institucionálně poněkud strnulé strany, jakou je dnešní ČSSD. Chceme se o to pokusit s plným vědomím toho, že pokus může selhat.

Bylo by dobré, kdyby otevřený sjezd, který se bude kromě reflexe současného stavu české sociální demokracie věnovat také místní politice a jejím výzvám, významu místní organizace jako základního kamene politické strany i otázkám a výzvám levice v České republice dnes, pomohl přítomným ujasnit si trochu lépe, co vlastně znamená být sociálním demokratem. Co dnes znamená „sociálně demokratický“ a co to může znamenat v budoucnosti? Jak zastávat politiku, která bude zároveň demokratická a sociální — levicová?

Je možné, ba pravděpodobné, že spoluvládnutí s oligarchickým firemním „hnutím“ nakonec ČSSD skutečně zcela znevěrohodní a odkáže ji pouze do učebnic dějepisu. Jisté to není. Přese všechno ale lze doufat, že vždy bude mít smysl pokoušet se prosazovat myšlenky, které byly v dlouhých dějinách sociální demokracie ty nejdůležitější: spravedlnost, politickou rovnost, sociální smír. Snad otevřený sjezd sociálních demokratek a demokratů k tomuto důležitému hledání trochu přispěje.

    Diskuse
    Inu, viděno čistě silově, by ČSSD potřebovala min. 23 poslanců, aby mohla hrát ve vládě důstojnou roli.
    Jejich 15 poslanců, kteří nepřinášejí pro koalici sněmovní většinu (ANO má 78), ji může zajistit leda nějaká koryta.

    Navíc o ČSSD ve vládě nestojí ani sám Babiš. Tisku řekl:
    "Pro nás by nejlepší byla menšinová vláda ANO podporovaná soc. dem. a KSČM výměnou za program. ČSSD by si mezitím mohla dát do pořádku stranu, a navíc by to mohlo vyhovovat panu Sobotkovi, Chovancovi a dalším."

    https://www.novinky.cz/domaci/465058-babis-o-soc-dem-ministry-nestojim-chci-jen-podporu-ve-snemovne.html

    No, kdyby program ČSSD realizoval někdo jiný, byť s jejím svolením, k čemu by strana vlastně byla?
    ------------------------------------

    Podle mě jediná šance ČSSD, jak jít do vlády, je sehnat ještě nějakého parťáka, aby měli víc než 22 hlasů a spolu s ANO dokázali mít Sněmovní většinu.
    Při současném rozložení sil jsou jen dvě možnosti - lidovci nebo komunisti.

    Anebo jít do opozice.
    March 4, 2018 v 4.53
    Čeští příznivci Corbyna se sešli v Praze, chtějí celorepublikovou organizaci
    Týden po setkání českých členů a příznivců DiEM25 jsem se zúčastnil Otevřeného sjezdu sociálních demokratů pořádaného iniciativou Lepší ČSSD je možná. Že lepší ČSSD je skutečně možná, sociální demokraté stále ještě věří, čas verbovat je do DiEM25 pro založení strany Sluníčko25 zatím nepřišel — ten čas by nastal, až kdyby boj o ČSSD s nacionálními socialisty definitivně prohráli. Chtějí se v tomto boji inspirovat britskými labouristy a svou iniciativu transformují na hnutí Momentum.

    K tomu, abych na tomto místě opětovně připomínal redakci Deníku Referendum, že DiEM25 je panevropské politické hnutí, a ne fanklub Janise Varufakise nebo Varufakisova rodinná firma, mě vede víc než jen potřeba opakovat tuto skutečnost, dokud si ji redakce nezapamatuje. Už na pozvánce na Otevřený sjezd použila iniciativa Lepší ČSSD je možná, ještě ne jako hnutí Momentum, jako své logo portrét Jeremyho Corbyna. DiEM25 jako logo Varufakisův portrét nepoužívá.

    Pozor, přátelé, na kult osobnosti! Historie se opakuje, poprvé jako tragedie, podruhé jako fraška. Nerad bych, abychom dospěli ke střetu DiEM25 s Momentem, ve kterém formou frašky přehrajeme pro 21. století souboj trockistů se stalinisty.
    March 4, 2018 v 15.31
    Babiš nechce partnery, ale užitečné idioty
    Tedy ty, kdo jeho vládu podpoří, ale nebudou ho otravovat svými názory, požadavky a nároky. Nejdříve to řekl jeho parťák Miloš Zeman, který Babišovi radí, aby vládl v menšinové vládě, protože s ním chce vládnout sám, potom to řekl Babiš několikrát, když zopakoval, že bude kandidátem na premiéra až do smrti bez ohledu na trestní stíhání a už nejméně dvakrát výslovně řekl, že chce pouze podporu sociální demokracie, ne sociální demokracii ve vládě.

    Doufám, že sociální demokracie není tak hloupá, aby dala ANO bianko podporu a to ani když ji budou Zeman a Babiš prosit, vyhrožovat a otevřeně nadávat. Pokud se sociální demokracie bojí opoziční práce a chce se jen vézt s ANO, potom to není demokratická strana, jejíž konec by nás měl trápit.