Severokorejské dělnice vyhrály soud s cizineckou policií

Vratislav Dostál

Severokorejským dělnicím nebyl prodloužen pobyt v České republice, neboť dle cizinecké policie existovalo důvodné podezření, že dotují jaderný program KLDR. Dvě z dělnic se obrátily na soud a ten jim dal za pravdu.

Do roku 2007 pracovalo v několika českých firmách přibližně čtyři sta severokorejských dělnic. Většina z nich byla zaměstnána jako šičky textilní konfekce u firem ve východních Čechách.

Na základě rozhodnutí cizinecké policie, která musela respektovat stanovisko MV ČR, nebyl těmto dívkám prodloužen pracovní pobyt a ony musely odjet. Oficiálním důvodem negativního rozhodnutí bylo „důvodné podezření“, že Severokorejky odevzdávají část svého výdělku na konto režimu, jenž i z těchto peněz dotuje jaderný program.

Severokorejky šitím potahů na dětské autosedačky, dětského oblečení, lůžkovin či podprsenek a kalhotek měly údajně podle ministerstva vnitra porušovat sankční režimy vyplývající z rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1718 z roku 2006, která směřuje proti snaze KLDR o jaderné vyzbrojování.

Milan Daniel, který se případem zabývá jako jednatel Mostu pro lidská práva, řekl Deníku Referendum, že cizinecká policie nedoložila svá rozhodnutí ověřitelným způsobem.

„Její rozhodnutí se zčásti opírá o obecná tvrzení a úvahy a médii neověřené spekulace, přičemž údajné nebezpečí plynoucí z jejich pracovního pobytu v ČR pro její bezpečnostně politické zájmy nijak nekonkretizuje,“ napsal o případu Daniel.

Zaměstnankyně jedné z dotčených firem se tak ve věci podle nich neoprávněného rozhodnutí obrátily na soud. Argumentovaly tím, že „pracovní pobyt byl ukončen bez konkrétních důkazů o porušení zákonů České republiky, pouze na základě politické objednávky“.

Soud dal Severokorejkám za pravdu. V dnes již pravomocných rozsudcích uvedl, že odůvodnění rozhodnutí cizinecké policie bylo neurčité, nesrozumitelné a nepřezkoumatelné, zrušil je a věc vrátil správnímu orgánu k rozhodnutí novému. Ten následně šičkám dvěma zatím pravomocnými rozsudky pobyt prodloužil.

Na základě rozsudku Severokorejky žalují cizineckou policii o úhradu ušlé mzdy. V konkrétním případě této firmy jde o částku přibližně 4,5 milionu korun. K žalobě se chystá i dotčená firma, která svůj ušlý zisk vyčísluje na přibližně šest tisíc korun měsíčně.

Milan Daniel dodává: „K tomu, abychom nevratně zasáhli do osudů konkrétních lidí, kteří měli jen tu smůlu, že se narodili na špatném místě planety, přece musíme mít jistotu, že výsledek jejich činnosti v naší zemi porušuje právo, a ne jen ideologicky motivované svaté přesvědčení."

    Diskuse
    March 29, 2010 v 20.21
    "severokorejky"
    Tak tady obránci lidských práv pořádně přestřelili. U soudu jsem sice nebyl, ale se vší vážností bych dal ruku do ohně za to, že se svých práv nedomáhali ženy z KLDR, ale jejich vedoucí-politruk. A jestli se vůbec dostaly ke slovu, tak přednesly naučené a politrukem schválené formulace.

    Na jednu stranu je potřeba uznat, že Korejky neměly být vyhoštěny z ČR, ale z úplně jiných důvodů než kvůli ušlému zisku. Dokud byly mimo KLDR, tak jim nehrozil hladomor a poprava, a na severokorejské poměry žily bezpečný život. I když se to z našeho pohledu mohlo zdát jako otroctví a totální nesvoboda, bylo tu pro ně stále bezpečněji než v jejich domovině.

    Je chybné mluvit o tom, že se Severokorejky bránily u soudu. Vždyť v KLDR existuje zcela jiné pojetí spravedlnosti a soudů. KLDR je nejtužším totalitním režimem v lidské historii a je naprosto absurdní domnívat se, že jeho běžní podrobení občané by se v západní demokracii mohli dovolávat svých práv. Toto sdělení je potřeba podtrhnout a opakovat a nepodléhat podivnému klamu, že to nebyl politruk sledující zájmy nechutného režimu ale "Severokorejky" domáhající se svých práv.