Ekonom Zámečník stihl připravit program zeleným i ODS

Dušan Radovanovič

Kdysi levicové Straně zelených připravuje volební program na rok 2010 ekonom ODS. Spojují ho s ní prý zvířátka a příroda.

Zatímco zeleně orientované strany v Evropě se až na výjimky profilují na středolevé straně politického spektra, představují čeští zelení v tomto ohledu ostrý protiklad. Zřejmě se jen tak nenajde strana, která by byla v dlouhodobém horizontu pro voliče tak málo průhledná.

Ze spíše levicové orientace, jakou se uskupení profilovalo za předsednictví Jana Beránka, se před volbami v roce 2006 posunuli do politického středu. Nový předseda Martin Bursík tehdy hovořil o překonání pravolevého vnímání světa a zdůrazňoval, že na řešení moderních problémů, jako jsou globální oteplování nebo migrace obyvatelstva, pravicová nebo levicová ideologie nestačí.

Po volbách však zelení vstoupili do koalice s ODS, jíž pomáhali prosadit zavedení rovné daně a další radikálně pravicové kroky. A po čtyřech letech se strana posunula tak daleko, že jejich ekonomický program připravuje stejný muž, který tvoří program i občanským demokratům — ekonom Miroslav Zámečník.

„Spolupráce s Miroslavem Zámečníkem je logická. Průnik mezi filozofií, přístupem k budoucnosti a naší ekonomice je tak výrazný, že jsme se rozhodli pro dlouhodobější spolupráci. Tento ekonomický program je výsledkem spolupráce mezi zelenými a Miroslavem Zámečníkem,“ objasnil současný postoj Strany zelených její nynější předseda Ondřej Liška.

Zámečník je již členem expertního týmu ESO, jež připravuje volební program ODS. Zámečník se ovšem neodvrátil od neoliberálních ideálů směrem k zelené politice, nýbrž naopak Strana zelených učinila tento politický skok směrem doprava, jak neopomněl sám Liška zdůraznit.

Obě strany mají podle Zámečníka celou řadu myšlenkových průsečíků. „Ekologická daňová reforma zaměřená na zdanění spotřeby místo práce měla své místo i v americké administrativě za vlády George Bushe,“ naznačuje spojitost Zámečník v rozhovoru pro server Parlamentnilisty.cz.

„Obě strany se také shodnou na tom, že když je fiskální krize, tak je hloupost ještě házet lidem byrokratické klacky pod nohy. Změna tohoto stavu nás nic nestojí, rozhodně ne miliardy korun,“ pokračuje v hledání spojitostí Zámečník.

Nabízí se tedy otázka, zda mohou i zelení nějakým způsobem ovlivnit smýšlení neoliberálního ekonoma a potažmo i ODS. „Vždyť víte, zvířátka a příroda a spousta programů, které jsou zásadní pro zelené, tomu já se věnuji celý život,“ odpovídá Parlamentním listům Miroslav Zámečník.

Další informace:

Parlamentnilisty.cz Mám rád zvířátka a omezování byrokracie, vysvětluje Zámečník

    Diskuse
    March 26, 2010 v 13.22
    orientace Strany zelených za mého vedení
    Interpretace se samozřejmě mohou lišit, ale nemyslím si, že Strana zelených měla v letech 2003-2005 levicovou orientaci.

    Odkazuji na politický program "Vize ekologické demokracie", který mé vedení straně tehdy vtisklo:

    "Také v politice se všechny základní spory na tradiční - a čím dál kratší - úsečce mezi levicí a pravicí vedou o to, jak dosáhnout co největšího hospodářského produktu a jak jej potom rozdělit. To ale dnes už nestačí. Staré recepty nové problémy nevyřeší.

    Zelení představují v politické debatě nový pól – sledujeme především kvalitu: kvalitu rozhodování, kvalitu mezinárodních vztahů, na nichž závisí bezpečí světa, kvalitu potravin, kterými se živíme, kvalitu prostředí, jež obýváme, kvalitu vzdělávání, kultury i jiných veřejných statků – zkrátka kvalitu života.

    Zelení svou politikou usilují o uskutečnění vize ekologické demokracie. Myslíme tím společnost, která se vyznačuje kulturní vyspělostí, sociální citlivostí, politickou otevřeností a hospodářskou stabilitou. Ekologie není naše jediné téma, ale náš program nazýváme Vize ekologické demokracie, protože jsme přesvědčeni, že překonání ekologické krize a prohloubení demokracie jsou dva největší a současně vzájemně provázané úkoly, před kterými dnes stojíme."

    Nevím o tom, že by nětkerý z následujících sjezdů Strany zelených tento program zrušil nebo schválil jiný (spíše se vylučovali členové a měnily stanovy, aby omezily vnitrostranickou demokracii).

    Pro případné zájemce je program z rok 2003 dodnes na webu SZ, i když na něj nevede žádný odkaz:

    http://strana.zeleni.cz/555/clanek/politicky-program-vize-ekologicke-demokracie

    March 26, 2010 v 13.52
    program Vize ekologické demokracie
    a ještě odkaz na vydání graficky zpracovaného programu (v PDF)

    http://www.janberanek.cz/archiv/vize_ekologicke_demokracie.pdf