Co měl Sobotka udělat jinak. A co lze dělat teď

Jakub Patočka

Prohlédněme propagandu. Příčinou vládní krize jsou podvody Andreje Babiše. Sobotka ovšem podání demise, které mohlo být lepší než pouhé odvolání Babiše, nezvládl organizačně. To základní se ale nemění. Úkol vytvořit většinu bez Babiše trvá.

Pokud by chtěl někdo studovat termín „post-pravda“ nebo porozumět tomu, co znamená, když se říká, že žijeme v době „postfaktické“ či v době „alternativních faktů“, může mu současná česká vládní krize posloužit jako prvotřídní studijní materiál. Člověku, který by se probudil po dlouhé nemoci a na chvíli se vystavil působení běžných českých médií, muselo by se zdát, že tu předseda vlády udělal krok, který nemá žádnou srozumitelnou příčinu. Tak to ale není.

Hnutí ANO je v cynickém pohrdání pravdou velmistrem a čím víc mu to prochází, tím víc si dovoluje. Tak jsme museli od lidí typu Jaroslava Faltýnka, který si kariéru v politice spletl s kariérou v organizovaném zločinu, vyslechnout nehoráznosti typu „vláda pracuje dobře, a jediný, kdo to kazí, je její předseda“.

Babišovo ANO se dokonce pustilo do ústavního kutilství, které můžeme brát jako předzvěst toho, co by nás čekalo, pokud by — nedej bože — skutečně získalo nad Českou republikou moc. Povzbuzeny vidinou jako by už už do klína jim padající absolutní moci Babišovy figurky začaly vyprávět cosi o tom, že demisi podává jen premiér, a nikoli celá vláda... U Babišů si zřejmě myslí, že když by jim veřejnost mohla něco spolknout, lze to vydávat za pravdu, ústava neústava.

Andrej Babiš na Sněmu ANO 2015. Zde výjimečně bez přelepených úst. Foto Ondřej Mazura, DR

A jako obvykle všemu korunu nasadil předseda, majitel a vydavatel osobně, který se v den, kdy světlo světa spatřila nahrávka, na níž se domlouvá se svými propagandisty Přibilem a Nachtigalem na tom, jak v jeho médiích povedou kampaň proti politickým protivníkům, nechal vyobrazit jako utlačovaný chudáček na celostránkových inzerátech — v ceně přesahující roční příjem velké většiny českých domácností. Takový počin by v lepších dobách mohl sloužit nanejvýš jako příznak pokročilého stádia duševní nemoci. Dnes a u nás si ale nemůžeme být jisti, jak si takovou nehoráznost zdejší tak těžce zkoušená politická veřejnost zpracuje. Žijeme nakonec v době, kdy ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu Babišovu aféru může moderátor Jan Pokorný označovat rádoby neutrálně za „údajnou“.

Popravdě řečeno Sobotkovi nezůstávaly na konci dubna žádné zvláště dobré možnosti. Jeho manévrovací prostor se dlouhodobě zužoval i vinou otřesného, a zhoršujícího se, stavu jeho vlastní strany, s nímž sám nebyl schopen mnoho udělat. Jeho temperament ho vedl ke snaze vše vyvažovat, slaďovat. To není v politice nejhorší vlastnost, ale pro souboj s Babišem se ukázala jako nepraktická.

O kondici sociální demokracie nedobře vypovídá i to, jak velmi dlouho ji trvalo rozpoznat kriminální podstatu svého koaličního partnera. Děje se to až za pět minut dvanáct a v době, kdy Babišův sicilský spolek všem přerůstá přes hlavu.

Sobotka měl na úterý původně připraveno Babišovo odvolání, protože jeho ministr financí nevysvětlil své daňové úniky. Vysvětit je ani nemohl, nemá totiž jak. Podváděl a nemá se z toho jak vylhat.

Je to navíc jen jedna z ilustrací pravé podstaty Babišových loupežnických představ o podnikání a řízení státu. Sami jsme během dvouleté reportérské a analytické práce objevili řadu dalších příkladů, které jasně stvrzují principiální neslučitelnost Babišova politického subjektu s demokratickou politikou. Mělo všechnu věcnou logiku a správnost, že Sobotka chtěl Babiše z vlády dostat.

A tak se ocitl z jedné strany pod ohromným tlakem, že pokud Babiše neodvolá, stvrdí — jakkoli nezasloužený — obraz slabocha, který nedokáže bouchnout pěstí do stolu. Pokud by Babiše odvolal, namítali silně druzí, nás v to počítaje, ničeho by nedosáhl, jen by nahnal vodu na jeho mlýn. Posílil by jeho, arci absurdní, obraz mučedníka a na podstatě věci by nic nezměnil, protože Babiš by vše dál řídil z pozadí. Je známo, že v jeho podnicích od Agrofertu, přes Mafru až po ANO, ať už je jeho aktuální osobní role jakákoli, bez jeho svolení si ani kukačka v hodinách nedovolí v celou vystrčit hlavu.

Neodvolat, bude za slabocha. Odvolat, udělá z Babiše mučedníka. Tak zřejmě Sobotka viděl své možnosti, než se rozhodl pro demisi.

Volby je třeba změnit v referendum o Babišovi

Nabízely se mu i jiné cesty? Ano a nebylo jich málo. Za prvé mohl už od minulého týdne Babiše shora kárat jako malé nezvedené dítě, které chytá psotník, jen dostane nepříjemnou otázku. Mohl dopředu říct, že Babiše odvolávat nebude jinak, než se všemi jeho ministry, ale že to jistě nebude zapotřebí, že stačí, aby vysvětlil nevysvětlitelné. Tak mohl pokračovat ve forčekinku, v trápení Babiše, v němž by ministr financí nutně tahal za kratší konec: protože stát prostě okradl, ať se na to díváte, z které strany chcete. S tím se dalo politicky vystačit do voleb.

Druhá a zřejmě nejlepší možnost byla odvolat všechny ministry ANO a začít vyprávět nový, zásadně jiný příběh než dosud, v němž by se vysvětlovalo, že tu nyní zápasíme o samu podstatu demokracie, pro niž představuje hnutí ANO existenční ohrožení. Sobotka by k tomu sice musel mít dohodu s TOP 09 a s ODS, že jeho vládu nechají dovládnout jen v dvoukoalici s lidovci, ale patrně by nebylo obtížné jí dosáhnout.

Mohl také říct, že všechny rezorty uvolněné ANO obsadí lidmi, kteří museli daná ministerstva opustit, protože nebyli ochotni sloužit Agrofertu: ministrem financí se mohl stát Lukáš Wagenknecht, ministryní životního prostředí Jana Moravcová... Bylo by to srozumitelné, jasné gesto směřující k uchopení letošních voleb jako referenda o Babišovi a k tomu, aby po nich vznikla vláda, která zlomí politický vliv Agrofertu a tím zřejmě i samu korporaci jako takovou. Babiš sám by začal patrně přemýšlet, zda mu stojí za to riskovat tady vězení.

I cesta demise vlády k takovému účelu mohla vést. Ale musely by být všechny další kroky předjednané se všemi relevantními aktéry, prezidentem Zemanem počínaje, přes spojence ve straně, až po další subjekty, s nimiž by v danou kritickou chvíli bylo nutno zformovat parlamentní většinu. Tím, že to Sobotka opomenul, podcenil či nezvládl, otřásl i všemi kolem sebe. Ztratil i výhodu momentu překvapení. Stal se pro své nejbližší okolí nevyzpytatelným.

Co lze ještě nyní dělat? Kritický moment pro něj i pro ČSSD je třeba obrátit ve výhodu. V roce 2010 pro ODS vyhrála volby změna v čele strany, z Topolánka na Nečase. Sociální demokraté na to tehdy nedokázali zareagovat, ani na nové ryze marketingové pojetí volební kampaně TOP 09 a Věcí veřejných.

Pro ČSSD nyní není příliš dobré, že se v ní nikdo jako přirozený Sobotkův nástupce nenabízí. Lubomíra Zaorálka by kromě jiných nedostatků mělo vyřazovat už to, že si ho do takové úlohy vybral Babiš. Milan Chovanec má řadu jiných pro daný účel zásadních handicapů. Má tedy přece jen ČSSD vést do voleb Sobotka? Jistě je to lepší možnost než obě předchozí, ale nejlepší možnost to není.

Ve vládě ČSSD dnes nemá žádnou jinou další postavu disponující přirozenou autoritou. Zbývá tedy možnost přivést někoho jako by zvenčí, vytáhnout nějakého „králíka z klobouku“. Jeden takový člověk obdařený nespornou věrohodností tu je, jmenuje se Josef Středula. Jako volební lídr by pro ČSSD mohl volby i vyhrát. Se Sobotkou v čele ČSSD se to jeví nyní jako nemožné. I když ani v tomto ohledu dnes u nás nemohou být překvapení zcela vyloučena.

Organizačně nezvládnuté podání demise nemění nic na základním obraze. Vládní krizi vyvolalo hluboce nemorální, dost možná kriminální, počínání Andreje Babiše. Jeho holding se svou politickou a mediální divizí je natolik opovrženíhodnou a nebezpečnou institucí, že před námi nestojí větší úkol nežli zabránit jeho účasti na vládě. A sociální demokracie zůstává hlavní silou, která toho může dosáhnout.

Osmadvacet let po demokratické revoluci tu totiž věci stojí takto: Líp na tom nejsme a nijak brzy ani nebudeme. Ale můžeme na tom brzy být o mnoho, o mnoho hůř.

    Diskuse
    AM
    Sice jsem byl zprvu velice kritický ke kroku premiéra Sobotky, ale včerejšek a dnešek mne donutil ke změně názoru.

    Včera jsem si poslechl dvě nahrávky.
    A dnes přečetl jeden rozhovor:

    https://www.respekt.cz/politika/demise-neznamena-ze-z-prezidenta-je-car-nebo-sultan

    Docela jsem se bál, že bude Sobotka prostě jen odstraněn z cesty, ale tak snadné to nebude.
    Jak ústavní právníci dokazují, demise premiéra podaná za celou vládu se nedá vyložit tak, že je možné příjmout demisi premiéra, ale vlády ne. I když se to v ústavě přímo neříká, s premiérem zcela bez pochyb padá i vláda a prezident to může buď příjmout nebo nepříjmout, ale ne rozdělit.

    Tedy ne že by nemohl, může, a víme, že prezident Zeman má různé choutky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale na 99% to neudělá. Tady už totiž mluvíme o hlubinných ústavních pohybech, které by takové rozhodnutí vyvolalo, ne o nějaké provizorní půlroční "prezidentské" vládě.

    Takže předseda vlády a ČSSD nebude moci být jen tak odšoupnut stranou. Bude stát v čele vyjednávání za ČSSD.

    No a ty nahrávky.

    Člověk to všechno jakoby věděl. Četl jsem tady v DR články o drsných praktikách při nepřátelském přebírání firem, chápu, jak a proč Babiš použil korunové dluhopisy, chápu, že si ty média nekupoval pro srandu králíků,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale když to člověk přímo slyší v ryzí nezkreslené podobě............ vzpomínáte co říkal o tom, až se ujme moci??? O změnách v parlamentu, ve volebním systému, v legislativní radě vlády atd... ???
    ------------------------------

    Možná měl Sobotka nejdřív zkusit odvolat Andreje Babiše a až kdyby prezident dělal problémy přijít s demisí vlády, než naopak.
    (počítám, že pokud by prezident demisi odmítl jako neopodstatněnou, navrhne Sobotka prezidentovi jeho odvolání)

    Možná to měl předseda Sobotka probrat s více lidmi předem, ale prostě neriskoval, že se něco prokecne, protože efekt by byl mnohem menší.

    Možná...

    Nicméně sociální demokraté si musí uvědomit, že je Sobotka do ničeho nezatáhl, nic neukul za jejich zády........... jen prostě pořádně zadul do polnice a odstartoval to, čemu se stejně nešlo vyhnout..... jen si Andreje poslechněte.
    (je postmoderně paradoxní, že tu nahrávku pořídil Andrejův člověk)
    Není zbabělec. Dokonce ani nechrtí funkci.

    Je třeba být svorní a během dvou měsíců zařídit vládu bez Andreje Babiše (a zřejmě i bez Sobotky), která dovládne do řádných voleb.

    A začít jezdit po republice a vysvětlovat, proč se děje co se děje, kdo je Babiš, co dělá a co chystá.
    A že opravdu není dobré, aby vyhrál volby.
    Asi to pohltí a zastíní jiná témata, ale Babiš je prostě jiný kalibr. Je to oligarcha.
    JV
    May 4, 2017 v 18.14
    Díky za přínosný článek
    Článek pana Patočky vystihuje dobře to podstatné, a díky za něj.

    Myslím, že pan Sobotka se zachoval dobře. Z jeho kroků je patrné, že už to dále nechtěl vydržet. Že demisi s nikým nekonsultoval, je jen důkazem, že jednal na základě vlastního přesvědčení, tedy nikoli pod vlivem nějakého kalkulu.

    Docela zábavné je to ústavní kutilství, jak jej pan Patočka správně zmiňuje. Jak ukazuje záznam z Hradu (ona fraška), kde prezident Zeman a premiér Sobotka mluví k novinářům, neví ani sám Bohuslav Sobotka, zda se jím podávaná demise vztahuje jenom na jeho osobu nebo na celou vládu. To je skutečně pikantní a svědčí to o úrovni českého "právního" státu.

    Jiří Vyleťal
    JN
    May 4, 2017 v 21.07
    Absurdní drama a štěstí na prezidenty
    To, co Zeman na Hradě zinscenoval, to by ani Havel nenapsal :-)
    JN
    May 5, 2017 v 0.45
    Právě se vracím z Hradu
    "Právě se vracím z Hradu, sorry jako od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise - sorry jako Bohuslava Sobotky. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident - sorry jako všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal!"
    May 5, 2017 v 7.18
    Kdyby teď Sobotka kandidoval na prezidenta, tak ho určitě budu volit.
    JV
    May 5, 2017 v 9.30
    Střízlivá chvála Sobotky
    Mluvíte mi docela ze srdce, paní Hájková. Ne, že by snad Bohuslav Sobotka vždy zastával postoje čestné a morálně nezpochybnitelné, ale nemalý kus poctivce a charakterního člověka v něm je.

    Nevím, koho jiného by ČSSD chtěla mít v čele a už vůbec si nedovedu představit lepšího premiéra.

    Nezapomeňme, v jaké situaci se politika a demokracie na celém západě dnes nachází. Vezměme také v úvahu, že politika je jen a jen věcí možného, a že v ní, bohužel, hrají podstatnou roli věci skryté a nečestné, které obecnému dobru škodí. Takto viděno, je Sobotka docela určitě lepší, než kdokoliv jiný, koho by mohla tato politická scéna vynést nahoru. Nejen politická scéna v ČR, ale i mnohde jinde na západě.

    Jen si všimněme toho ohromného rozdílu mezi chováním Trumpa, tohoto nového standardu západního top-politika, a našeho Bohuslava Sobotky.

    Jiří Vyleťal
    AM
    Jak se stavíte k těm nahrávkám Babiše?
    -----------------------------------------------------

    Je docela skandální, že někdo odposlouchával místopředsedu vlády, navíc zřejmě delší dobu. To je pravda a nedivím se, že pan Babiš podal trestní oznámení. Ale vyšetřovalo by se to asi i bez toho, tady jde o státní zájmy.

    Kdyby se ukázalo, že je za nimi jakkoliv někdo z ČSSD (třeba přes ministerstvo vnitra), nebylo by nejhorší to, že bych už nikdy ČSSD nevolil.
    Byl by to rozvrat státu.

    Ale nemyslím si to.
    Vše nasvědčuje tomu, že nahrávky pořizoval někdo z Babišových lidí. Ať už blázen, který chtěl vytřískat prachy proti druhému nejbohatšímu člověku republiky, nebo totální debil, který vůbec netušil, co dělá (ale možná si připadal mazaně), a jaké by to mohlo mít následky.
    Počítám, že Robert Šlachta, ať zrovna dělal, co dělal, toho nechal, a teď v okolí Babiše hledá toho, kdo nahrával......
    ------------------------------------
    ------------------------------------
    ------------------------------------

    Nicméně obsah těch nahrávek je takový, že je v obecném zájmu, aby byl známý. I přesto, že byl pořízen v rozporu s dobrými mravy a pravděpodobně i se zákonem.

    Tak to vidím já.
    JP
    May 5, 2017 v 9.53
    Hnus
    Míra bezcharakternosti a křupanství toho člověka, který v současné době vykonává - bohužel - nejvyšší státní funkci v České republice, včera dostoupila svého vrcholu.

    Pokud by pražský lid za něco stál, pak ještě dnes půjde průvodem na Hradčany, a takového "prezidenta" prostě z Hradu vypráská bičem.
    JP
    May 5, 2017 v 9.56
    Co se Sobotky týče, ten tuto situaci dokázal ustát nejen s jemu vlastní slušností, nýbrž i dosti překvapivě s dostatečnou pevností a i jistou důstojností. Jedině díky jemu česká politika jako taková v onom okamžiku nepoklesla až na samé dno politické žumpy.

    ------------------------------

    Je ovšem velká otázka, do jaké míry tohle dokáže pochopit - a ocenit - obecný lid; a jestli u něj Zeman svým neomaleným křupanstvím naopak ještě nezíská další body.
    JN
    May 5, 2017 v 10.43
    Pokud Zeman, po tom, co předvedl,
    zvítězí ve druhém kole prezidentské volby, omluvím se panu Poláčkovi a uznám, že Zemanův výrok o tom, že polovina národa jsou hlupáci, je hluboce moudrý a pravdivý.
    MP
    May 5, 2017 v 13.13
    Josefu Poláčkovi
    Lid obecný dovede pochopit hodně. Pokud ho to zajímá. A to, obávám se, o současné politické scéně v České republice neplatí.

    Prostě se ti pání hádají a a jestli jsou zkorumpovaný? Mají ruce a berou. Líši jen tím, že na některé to ještě neprasklo. Proč tomu tedy věnovat pozornost?

    Malér je, že ona některá patra politického života jakoby zmizela nejen ze zorného úhlu lidu obecného, ale i politických komentátorů.

    Malér bude, až lid obecný dospěje k názoru, že se ho vlastně ty hry těch pánů nahoře týkají, protože by se mohly zavřít hranice pro ráci (najednou by např, v Plzeňském kraji skočila nezaměstnanost na 25%), protože klesá koruna, i když není důvod atd., bude naivně hledat ty, co jim tu politickou maškarádu vysvětlí -- protože Honza ví, kolika coulovou trubku, Vašek, jak podříznout dům a Jindra umí vyděšené dítě posaditna zubařské křeslo a vytrhnout mu zub, aniž by plakalo. Tak podobně bude čekat, že ti, co píšou o politice, asi vědí, co říkají. A při četbě Jiřího Pehe nebo Lukáše Jelínka... radši si to nepředstavovat.
    MH
    May 5, 2017 v 14.34
    K zákonitě vždy a pouze zklamaným nadějím vkládaným do Sobotky, asi tolik:

    Jakub Patočka: "Byl by to [citace Sobotky a Chovance] důvod k ukončení členství ve straně?

    Jeremy Corbyn: "Za rasistické výroky, hodné trestního stíhání, se už z Labour party členové vylučovali"
    May 5, 2017 v 16.27
    Vkládat naděje do politiky nebo do politiků? To není moc rozumné. Jde jen o to, abychom nevolili úplné lumpy, ale aspoň relativně slušné a poctivé lidi. A to, myslím, Sobotka je.
    Tak už zde máme první výstupy ohledně odposlechů.

    Podle investigativce z ČRo Janka Kroupy vede stopa k mocným pražským lobbistům a podnikatelům, kam patří třeba Rittig.

    No ano, osamocený vlk, který sbírá kompro na Babiše, když se mu před tím pracně vetřel do přízně, to je historka z filmu.
    V reálu za tím nějaké mocné zájmy musely stát.
    May 5, 2017 v 20.12
    Je pozdě teď chtít volit Sobotku, když jste před 4 lety volila Zemana. Je to jakoby volič komunistů v roce 1946 si řekl, že už je příště volit nebude...

    "Kriminální podstatu" nemá koaliční partner ČSSD on nic více než samotná ČSSD. Jen si nenahromadili tolik, aby si koupili MAFRu a proto jsou tam, kde jsou. Není jen Sobotka, je i Chovanec, Palas, Novák, Vaňhová, Tesařík, Rath, Ludvík, Zimola a mnoho a mnoho dalších.

    Když jsem slýchával od pravicové opozice, že ČSSD má daleko od sociálnědemokratických stran západoevropského typu, bral jsem to jako nekorektní výtku oponentů ČSSD. Nyní cítím, že je na tom kus pravdy.

    Babiš ničí tradiční politické strany vlastními zbraněmi a proto vzbuzuje hysteričtější reakce.
    May 5, 2017 v 21.02
    Proč pozdě? Koukám, že už jste Českou republiku odepsal. Pravda, růžové to tu nebude. Ani nic takového nečekám. Ale pořád je to můj domov.
    JV
    May 5, 2017 v 23.40
    Panu Ungerovi
    Vážený pane Ungere,
    klást do protikladu volbu Zemana z doby před čtyřmi lety a sympatie k Bohuslavu Sobotkovi za dnešní situace, to dost dobře není možné.

    Zaprvé, ne všechno to odpudivé, s čím Miloš Zeman přišel v druhé půli svého mandátu a zejména nyní, se dalo od něho očekávat. Za první rok jeho úřadování bych jej dokonce pochválil. Pak to šlo z kopce, od horšího k ještě horšímu.

    Zadruhé, jak všichni asi víme, ve volbách je volič postaven před přetěžkou volbu: volí mezi špatným a ještě horším. A nadto volí v určitém aktuálním čase; ohledně vlivu jeho volby na budoucnost se může jenom domýšlet. Kromě toho, za člověka (ale i stranu), kterého volič volil, volič odpovědný být nemůže.

    Já jsem například ve druhém kole prezidentské volby vůbec nevolil. To proto, že jsem nebyl schopen odhadnout nikoliv to, kdo z dvojice Schwarzenberg – Zeman by byl lepší, ale kdo z ní bude horší. V poslední den volby mezi Schwarzenbergem a Zemanem jsem si však přece jenom sám pro sebe řekl, že kdybych opravdu volit musel, zvolil bych nakonec Zemana.

    A sice proto, že to naprosto nejstrašnější co v naší společnosti je, je děsivá sociální nespravedlnost ústící v umírání lidí bez domova v mrazu na ulici. A bylo mi jasné a je mi to jasné dodnes, že pokud někdo z těch dvou pánů má blíže k řešení této hrůzy, na níž se tu všichni díváme, pak je to rozhodně spíše Zeman a nikoliv Schwarzenberg.

    A ještě něco. Když už si tu tak kolektivně odpliváváme před Zemanem, zkusme pustit z uzdy fantazii a představit si, jak by to dnes v ČR vypadalo se Schwarzenbergem na Hradě a Nečasem v druhém období jeho premiérování. Mohlo by to snad být lepší? Kolikrát jen Schwarzenberg odcházel z vlády za podmínky, že se nevyšetří korupční kauzy pomalu všech jeho vládních souputníků, kteří nakonec jeden po druhém stejně museli odejít? Kolikrát se Schwarzenberg tvářil zásadově v nekonečné kauze Čunek a nekompromisně trval na jejím vyšetření (dokonce si nechal udělat Čunkův audit, který samozřejmě nic nezjistil ani nepotvrdil), jinak prý odejde. A zase neodešel. Kolika bezohledným asociálním opatřením Kalouskovsko-Nečasovy vlády s dopady na ty nejslabší to jen bez hnutí brvou pan ministr Schwarzenberg sekundoval? A co pan Nečas, jak ten by to dnes mistroval veden coby loutka svojí milenkou? Kolikpak kabelek by jí asi nakoupil za peníze, za něž by se s trochou přídavku pořídilo bydlení pro pomalu všechny bezdomovce?

    Tak to jen tak, abychom si osvěžili paměť a nemysleli si, že občan tím, že někoho zvolí anebo nevolí vůbec, nemá právo žít ve spravedlivé společnosti. Abychom si znovu nemysleli něco podobného, jako jsme si tu s Benešem mysleli v roce 1945, když jsme naše bližní, sudetské Němce, brutálně vyháněli z jejich domovů: „Heim ins Reich“.

    Váš JiříVyleťal
    HZ
    May 6, 2017 v 7.54
    Divím se,
    pane Vyleťale, že si neumíte představit jiného hradního pána, třeba právě Karla Schwarzenberga, k současné vládě. Proč ke KS zcela nerealisticky dosazujete Nečase.
    Zaujalo mě, co mu vyčítáte. I já jsem KS měla velmi za zlé lavírování v kauze Čunek. Byl to důvod, proč nemohl být mou první volbou. Uvědomila jsem si ale při tom vašem výčtu, že Sobotka vlastně dlouho kopíroval jeho váhavý přístup, než se konečně vzepřel osudu při vědomí hradních protivenství. No ano, mohla to být i při svém váhání sehraná a korektní dvojka, když by prezident měl pochopení pro důvody odstavení ministra financí.
    Nestalo se. Coby kdyby neplatí nikdy.
    Ještě zbývá se zeptat, o kolik milimetrů má podle vás Zeman blíž k řešení situace lidí na ulici než Schwarzenberg.
    May 6, 2017 v 8.57
    Já bych nevytahovala znovu ten spor o Zemana a Schwarzenberga. Už jsme si toho užili dost, i tady na Referendu. Politiky (a lidi vůbec) bychom neměli pořád posuzovat podle toho, co dělali dřív (co jednou řekli, napsali atd.), ale podle toho, co dělají teď. Uvažujme, že každý může změnit své chování (bohužel i k horšímu) a každý by měl dostat šanci změnit je k lepšímu.
    Ve společnosti by se mělo vyplatít poctivé jednání. To je totiž základem spravedlnosti.
    "Pokud by pražský lid za něco stál, pak ještě dnes půjde průvodem na Hradčany, a takového "prezidenta" prostě z Hradu vypráská bičem. "

    Musím říct, že mi tahle vaše věta leží v hlavě, pane Poláčku.

    Bičem sice Češi práskat nepůjdou, ale je fakt, že špatný dojem z chování prezidenta byl velmi razantní.

    Vlastně se v posledních dnech ukázaly dvě věci v nesmírně jasném světle:

    1/ Miloš Zeman má s Andrejem Babišem dohodu - já udělám VŠECHNO pro to, abych tě udržel v pozicích, včetně překrucování a ohýbání ústavy, ty zato proti mě nepostavíš prezidentského kandidáta, víc nepotřebuju. Win - win.
    Petr Honzejk to nazval "brutální reálpolitikou".
    (podkapitolou je, že teď už snad všichni sociální demokraté do jednoho vystřízlivěli z představ, že to M.Z. myslí s ČSSD jakkoliv dobře)
    Přestože nedojde k defenestraci, nechutnost a trapnost Zemanova chování lidi docela zasáhla.
    Byl tak opojený mocí, že to absolutně neodhadl.

    2/ Andrej Babiš není ten chudáček s přelepenými ústy, za kterého se chtěl vydávat, ale spíš ten, kým doopravdy je - člověkem, který zneužívá své bohatství k získávání moci a používá přitom neférové prostředky.

    Myslím, že ani jeden z nich nečekal, že z dění posledních dnů vyjdou s tak těžkými ranami hluboko do masa...
    ---------------------

    Teď to trochu zlehčím a budu přehánět, ale kdyby Bohuslav Sobotka prostě jenom požádal o odvolání A. Babiše, jak jsme všichni křičeli, že měl postupovat, tak se Zeman s Babišem tak příšerně neodkopou.
    Navíc Sobotkovi přála štěstěna v podobě té nahrávky, kde Babiš organizuje diskreditační kampaň na konkurenční politiky, protože tohle je maximálně srozumitelné pro každého a pekelně úderné Ale štěstí přeje připraveným,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    -------------------

    Třeba si, až Sobotka s ČSSD vyhraje volby, budeme říkat, jak jsme podceňovali brilantní politický mozek Bohuslava Sobotky.

    Budeme psát, že ve zdánlivě beznadějné situaci začal svůj velký obrat fenomenálně sehraným matením tělem, přesně podle nových strategických politických postupů, které například také používá nynější vůdce největší světové mocnosti Donald Trump.
    A po tomto třeskutém úvodu následovaly další brilantní tahy na politické šachovnici,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Vždyť Donald taky každý den říká něco jiného a v případě blízkovýchodní politiky je to dokonce jeho taktika!!!!

    Sobotka odvolával, neodvolával, podával demisi, nepodával............... a nakonci odvolá.
    A že se ho budou snažit napasovat do pozice chaotika je jasné, hlásí to Ovčáček, píše to Kamberský:
    http://www.lidovky.cz/kambersky-kdyz-zoufalstvi-plodi-zoufalstvi-f3k-/nazory.aspx?c=A170505_111347_ln_nazory_pev

    Ale Niccolo Machiavelli to v rozhovoru při procházce rajskými zahradami s mistrem Sun-c´ zhodnotí jinak -- dobrá práce Bohuslave.

    :-))
    JP
    May 6, 2017 v 13.00
    Prohlédnout politiky
    Pane Vyleťale, v jednom bodu Vám nemohu dát za pravdu: totiž že v posledních prezidentských volbách nebylo možno od M. Zemana očekávat "všechno to odpudivé, s čím přišel ve druhé půli svého mandátu".

    To jediné co od něj znovu a znovu dokáže překvapit a omráčit, je ta m í r a jeho nestoudnosti a až vysloveného chrapounství, s kterou dokáže bez sebemenší známky studu prosazovat své osobní mocenské choutky.

    Ale co se samotného charakteru jeho osobnosti týče: tak to bylo z jeho činů naprosto zřetelné už dříve; a právě z toho důvodu mu svůj hlas nedalo už tehdy i mnoho příznivců levice.

    Ale právě tohle je znovu a znovu ten zcela centrální problém: lidé (občané, voliči) se znovu a znovu nechávají oklamat a zaslepit tím, že ten či onen politik je "jejich". Že reprezentuje ty či ony p ř e c e tak pozitivní a chvályhodné hodnoty; a tak je přece možno odpustit mu i ty či ony jeho s l a b ů s t k y.

    A tak mnozí Zemanovi odpouštěli (a nemálo ještě i teď odpouští) jeho obhroublost a jeho křupanství, neboť se domnívali či stále ještě domnívají, že zastupuje sociální hodnoty.

    Ale i z jiného tábora: i po tom neuvěřitelně ostudném výstupu M. Zemana v souvislosti s podáním demise vlády, kdy by se zdálo že každý i jenom trochu slušný člověk může při pohledu na počínání této osoby hledět už jenom s pocitem naprostého hnusu, se najdou i sami o sobě docela solidně a slušně vyhlížející lidé, kteří dokáží celou věc vidět přesně opačně. Byl to opravdu tristní pohled na ten houfec představitelů hnutí ANO (včetně ministra spravedlnosti!), když na tom odpudivém jednání prezidenta nenašli nic nezávadného, jenom proto že to hrálo do karet jejich vlastnímu šéfovi (a faktickému chlebodárcovi).

    Takže dokud se lidé znovu a znovu nechají zaslepit ve svém úsudku tím, že "ten je přece náš" - tak do té doby budeme muset znovu a znovu snášet takové existence jako je Zeman, Orbán nebo Trump.

    JP
    May 6, 2017 v 13.09
    Prohlédl teď národ?
    Bohužel nemohu sdílet Váš optimismus, pane Morbicere.

    V BL včera vyšel (převzatý) text "Zemanovo další dno". Autor Vratislav Dostál tu naprosto přesně charakterizoval tento poslední Zemanův počin.

    A - v diskusi pod tímto textem? - V š i c h n i diskutující zde vyjadřují plnou podporu Zemanovi!!

    Nedělejme si žádné iluze, že ta politická obhroublost a křupanství, s kterými jsme teď byli na Pražském hradě konfrontování, jsou záležitostí jenom jednoho mravně deformovaného jedince. Těmito patologickými deformacemi je zasažena velká část české populace, která tomuto svému "hrdinovi" zachová věrnost za všech okolností. A u mnohých právě naopak tou svou neomaleností ještě získal.

    "Ryba smrdí od hlavy," říká se. Ale stejně tak platí: každý národ má takového vůdce, jakého si zaslouží. To platí jak pro Poláky, tak pro Američany, tak i pro Čechy.
    May 6, 2017 v 22.02
    Panu Vyleťalovi a ostatním
    Nebezpečí pro rebubliku v Zemanovi ve funkci prezidenta bylo zřejmé již před jeho zvolením.
    1. Petr Pithart již v lednu 2013 upozorňovali na Zemanovu mstivost jako nebezpečí pro ČSSD i celou republiku. Také upozornil na nebezpečí bezprecedentního a širšího výkladu Ústavy ve prospěch prezidenta.
    2. Miloš Zeman dokázal v získání přeběhlíků pro Topolánkovu vládu a kandidaturou ve volbách 2010, že pomůže mafiánské pravici pod psychopatickým uraženeckym heslem "po mě potopa" ve smyslu ČSSD, kterou pozvedl.
    3. Přijal finance od ruských firem a dovedl zároveň lhát, že je pro přijetí eura, nyní otevřel karty.
    4. Svým postojem k Benešovym dekretům a výrokům o sudetských Němcích, kteří mohli být rádi, že nebyli všichni po válce postříleni se přihlásil populisticky k českému nacionalismu.
    5. Již ve volební kampani se hlásil k prezidentskému aktivismu, který v našem kontextu nutně bude i nadále prohlubovat ústavni a politickou patologii České rep.
    JV
    May 6, 2017 v 22.49
    Máte pravdu, pane Ungere (úřad prezidenta je škodlivý a patří zrušit))
    Ano, souhlasím, pane Ungere. Proto a nejen proto jsem Zemana nevolil. Volil jsem Táňu Fischerovou a také jsem pro její kandidaturu pracoval.

    Co se týče prezidentského úřadu u nás, dlouhodobě zastávám názor, že tento úřad má být zrušen. Proč? Protože je nejen zbytečný - není důvodu k tomu, aby nestačil premiér - ale je i škodlivý.

    Tak, jak byl u nás zaveden, jako náhrada za císaře, ovšem právě jenom náhrada vede ke zneužívání jeho vykonavatelem. Slouží výhradně k sebepresentaci prezidenta, nikoliv ke službě občanům. Takto s ním nakládal do snesitelné míry Havel a v míře zcela nesnesitelné Klaus se Zemanem. A bůhví, co ještě přijde.

    V tomto úřadě se znovu a znovu ukazuje nejasnost ústavy, spornost dělby kompetencí mezi premiérem a prezidentem, bídná definice prezidentových pravomocí, jakož i nesmyslnost ústavní neodpovědnosti prezidenta. Co to, prosím, má být ten ústavně neodpovědný prezident? Jak je potom prezident vlastně odpovědný? Evidentně nijak. Anebo je snad alespoň trošku odpovědný, alespoň neústavně odpovědný? Každý dlaždič je odpovědný svému zaměstnavateli za každou kostku a prezident je neodpovědný. To už není ani kocourkov ani absurdistán. Je to Česká republika. Úřad prezidenta zkrátka patří zrušit.

    Děkuji panu Ungerovi za odpověď a přeji vše dobré.

    Jiří Vyleťal

    May 7, 2017 v 10.17
    Výborná analýza
    Především děkuji za výbornou analýzu panu šéfredaktorovi. Pochybnost mám pouze o větě:
    "O kondici sociální demokracie nedobře vypovídá i to, jak velmi dlouho ji trvalo rozpoznat kriminální podstatu svého koaličního partnera".

    Obávám se, že skutečnost je horší, že sociální demokraty to moc nezajímalo, to se přece mezi námi politiky až tak moc nebere, pokud se to neprovalí. Nezapomeňme, že náš stranický systém politologové označovali termínem 'korupční kartel stran' a na wikipedii se dá nalézt hezky dlouhý "Seznam politických afér v Česku". Když Babiš "politikům" říká, že je jejich produktem, není moc daleko od pravdy.

    To nic nemění na tom, že Sobotka prokázal sebeovládání, pohotovost a odvahu a že zaslouží plnou podporu. A nápad s Josefem Středulou považuji za výborný.
    JP
    May 7, 2017 v 11.15
    Zbytečný prezident?
    Že by byla funkce prezidenta (jinak také zvaného "hlava státu") byla zcela zbytečná, se tak dost dobře nedá tvrdit, pane Vyleťale.

    Prezident má ve standardním politickém systému jednu nezastupitelnou roli: má být n a d s t r a n i c k ý m arbitrem především v případě kolizí mezi jednotlivými (ideově a ideologicky podjatými) stranami.

    To že v českých podmínkách současný prezident (a z dosavadních snad s výjimkou Havla ani žádný jiný) tomuto základnímu postulátu neutrality nedokáže dostát, to není vina ústavy - nýbrž toho, čemu se obecně říká "politická kultura".

    Svého času v jednom "Hovoru na plovárně" s Markem Ebenem jeden z tvůrců české ústavy, ústavní právník Vojtěch Cepl zcela pregnantně načrtl to dilema:

    "My samozřejmě můžeme v ústavě naprosto přesně a do detailů předepsat, kdo co má v jakém okamžiku dělat. Jenže za prvé, pak by ústava přestala být sama sebou - tedy vymezením jenom těch zcela nejzákladnějších státoprávních zákonů a norem, a stala by se obyčejným technickým manuálem; a za druhé, v praxi se pak stejně vždycky ukáže, že nikdy není možné vytvořit předpis pro každou konkrétní životní situaci. A tak tedy nezbývá nic jiného nežli ponechat aktérům určitou volnost, s tím očekáváním, že této volnosti nezneužijí, a budou vždy jednat v souladu s duchem té ústavy."

    Jenže, ta připravenost jednat v souladu s duchem ústavy je dána právě tím stupněm politické kultury, kterou jsem zmínil výše. A bohužel - tato politická kultura je v českém prostředí na neuvěřitelně nízké úrovni. - Budiž, nepoklesla ještě tak zcela hluboko jako dejme tomu v Bulharsku, kde snad dokonce celá jedna třetina současných členů parlamentu(!) nemůže v následujících volbách kandidovat proto, protože je proti nim vedeno trestní stíhání!

    Nicméně ve srovnání s jakýmkoli skutečně civilizovaným státem je ta politická kultura v českém prostředí stále ještě neobyčejně ubohá. Kdyby se kdekoli na Západě tamější prezident zachoval tak jako Zeman vůči Sobotkovi, pak takový člověk prakticky ten samý den přestane být prezidentem. Upadl by do tak hlubokého všeobecného opovržení, že doslova "pes by si od něj kůrku nevzal".

    To je právě to naprosto deprimující na politice české: že Zeman si něco takového může dovolit, a ještě pro toto své neuvěřitelně křupanské jednání nalezne celé zástupy obhájců, či dokonce obdivovatelů!

    Tady zcela evidentně chybí zcela základní výchova ke slušnosti; a to nejen u Zemana samotného, nýbrž právě i u velkých částí národa samotného.
    May 7, 2017 v 11.29
    Pane Poláčku
    obávám se, že máte pravdu. Ovšem socialní a psychické souvislosti jsou dalekosáhlé a tak hluboké, že změna by mohla přijít jen velmi pomalu.

    Jádro vidím v tom, že feudální rozdělení na pány a lid je stále v nás. Projevilo se ve volbě prezidenta a komentátoři Bělohradský a Rupnik se toho dotkli. My si v tom však i libujeme, alespoň v TV pdádkách.
    JP
    May 8, 2017 v 10.39
    Feudálové a lid?
    Nemohu soudit, pane Rychetníku, tu diskusi s Bělohradským a Rupnikem jsem nesledoval, takže nevím přesně jakým způsobem argumentovali.

    Ale mohlo by se jednat o ten fenomén, který se v plné intenzitě tradičně projevuje a udržuje v Rusku: totiž ta v lidovém vědomí hluboce zakořeněná víra v "dobrého cara".

    V Rusku se nikdy nevytvořila skutečně aktivní, kritická občanská společnost. Naprostá většina populace zůstává politicky zcela pasivní; deficit své vlastní občanské a politické angažovanosti si kompenzuje emocionálním, nereflektovaným a nekritickým identifikováním se se svým "dobrým carem", tedy v současné době s Vladimírem Putinem. Který tuto svou roli hraje - nutno mu uznat - velice dovedně.

    Neméně dovedně - a snad ještě s větším talentem - tuto roli hraje a splňuje i "náš" Miloš Zeman.

    Česká společnost sice není tak zcela nevyzrálá a pasivní jako společnost ruská; nicméně ve srovnání se společnostmi zemí Západu je ta česká stále ještě velice nevyvinutá a nevyzrálá.

    Český národ je na jedné straně tradičně skeptický vůči autoritám; to je všeobecně známo. Jenže - to platí zřejmě jenom o autoritách "oficiálních", které byly českému národu tak či onak naordinovány cizí mocí, nebo vůbec nějak "shora".

    M. Zeman má v tomto ohledu zásadní výhodu v tom, že se dokázal vyhnout takovéto pozici: naopak, on dokáže s neobyčejnou dovedností stále ještě předstírat, že právě on je ten "prostý člověk z lidu", který se dostal na hrad českých panovníků. V tom je jeho síla; a dokud si dokáže udržet tento nimbus jakéhosi novodobého Přemysla Oráče, bude i nadále velice obtížné ho z jeho mocenského postavení odstranit.
    May 8, 2017 v 12.43
    Souhlas pane Poláčku
    Jacques Rupnik v komentáři k prezidentské volbě snad v Hospodářských novinách psal o rozdělené společnosti, Bělohradský v TV debatě hned po výsledcích mluvil o 'tekutém hněvu', který je v lidech znevýhodněných a odstrčených, od devadesátých let a zejména po krizi 2008+. Ti hlasovali pro Zemana 'zastánce' proti radám oficiálních medií. Ostatně v Brexitu došlo k podobné konstelaci.

    Ano, česká občanská společnost ještě nedospěla do stavu, kdy každý je nejen právně, ale i sociálně rovnoprávný občan. "Rekonstrukce státu" vyzývala lidi, aby nebyli 'ovčané' ale občané. Ovčané spoléhají na mocného dobrého krále případně cara.
    May 8, 2017 v 13.00
    Tekutý hněv
    Právě jsem si přečetl Váš článek "Tekutý hněv liberálního kapitalismu", výborný. Otázka východiska?

    Ve francouzských prezidentských volbách se střetly dva návrhy, vítězný Macronův prosazuje modernizaci a liberalizaci pracovního trhu (očekávám stávku), podobně v EU, ale 'ne tak jako dosud' - reformy. Nevím, nevím, ale mezi poradci má moudré lidi jako Attaliho. Snad ve Francii vznikne něco nového.

    Pokud neuspěje, příště vyhraje Marine le Pen a EU se rozpadne.
    JP
    May 9, 2017 v 11.34
    Co má udělat Macron?
    Odpověď je celkem jednoduchá: on nemůže udělat nic. Tedy, alespoň nic zásadního.

    Za přetrvávajícího stavu principiální vnitřní systémové rozpolcenosti (v politice nabývající formy tradičního konfliktu mezi pravicí a levicí) se jakékoli řešení (respektive pokus o něj) nevyhnutelně pohybuje mezi dvěma klasickými protipóly: liberalizací ekonomiky na straně jedné, a sociálním státem na straně druhé.

    Tato dvě "čistá" řešení jsou už notoricky známá; a známé jsou i jejich přednosti, stejně tak jako jejich limity:

    Liberalizace vede k oživení ekonomiky (ekonomickým subjektům zbaveným tíže nadměrných odvodů se vyplatí podnikat) - ale na straně druhé vede k zostřování sociálních protikladů; a tedy k až neúnosnému chudnutí částí obyvatelstva (neboť stát který vybral méně na daních má menší finanční prostředky na přerozdělování).

    Opačná cesta je pak samozřejmě naprostým protikladem v obou aspektech: sociální stát napřed zmírní sociální rozdíly, čili zvýší míru sociální spravedlnosti; ale k tomu má zapotřebí finančních prostředků, které nemůže získat nikde jinde, nežli zdaněním "bohatých" - a to znamená především ekonomicky činných subjektů. Tím je podvázána reálná ekonomika, v důsledku toho stoupá nezaměstnanost, takže nakonec míra chudoby a sociální vyloučenosti narůstá, namísto aby klesala.

    Tyto nevýhody toho čistě sociálního řešení se dokonce i v - umírněné, státonosné - levici dostaly do širšího povědomí; takže se v posledních časech znovu a znovu vynořují levicoví politici, kteří po získání moci hledají jakousi střední cestu mezi oběma extrémy. Jako tak učinili Blair a Schröder. Lze předpokládat, že i Macron se pokusí o nějaký takovýto kompromis mezi potřebou funkční tržní ekonomiky na straně jedné, a požadavkem alespoň relativně fungujícího sociálního státu na straně druhé.

    Je ovšem nutno připomenout: takovýto kompromis je právě jenom kompromisem, nouzovým řešením, které může mít jenom relativní efekt; ale není to v žádném případě řešení skutečné.

    Připomeňme ještě jednou: systém tržní ekonomiky (vulgo kapitalismus) je sám o sobě vnitřně roztržen do tohoto protikladu mezi dravostí kapitálu na straně jedné, a mezi požadavkem sociální spravedlnosti na straně druhé. A v rámci tohoto systému principiálně není možno tento konflikt vyřešit.
    + Další komentáře