Levice bez tváře

Filip Outrata

Dění okolo Řecka obnažilo důvody, proč sociálnědemokratická levice ve většině Evropy vyklízí pozice. Ztrácí podstatu, tvář a opodstatnění.

Letní cyklistická nehoda mě zavedla do nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Na velké nástěnné reklamě jsem viděl prezentaci firmy B. Braun Medical, jedné ze společností spojených s korupcí okolo zakázek ve středočeských nemocnicích pod patronátem Davida Ratha. Zdraví, veřejný statek, se tu postupně stalo věcí velkého byznysu a rozsáhlého organizovaného zločinu.

Je to výstižné pro dnešní stav sociální demokracie, a nejen té české. Zapletla se, a nejen v osobě jednoho dříve vlivného představitele, do myšlení v kategoriích zisku a nic než zisku, za jakoukoli cenu, technokratismu, efektivity a výkonu nad veškeré ohledy, zvláště ty sociální. Je těžko k rozeznání od pravicových stran, mluví stejným jazykem.

Řecká krize odhalila slabost evropské sociálnědemokratické levice. Máme tu situaci země, jejíž dluh je, jak se již všeobecně přiznává, nesplatitelný. Jako podmínky pro pomoc v nouzi — ne pro splacení dluhu, ale prostě pro důstojné přežití — si státy eurozóny diktují takové reformy, které s největší pravděpodobností nejen prohloubí sociální krizi v Řecku, ale navíc budou udržovat zemi v dlouhodobé recesi.

Požadovat například po zemi, která žije z velké části z cestovního ruchu, aby zvýšila DPH na služby a zrušila daňovou úlevu pro ostrovy, vypadá jako dobře promyšlený recept na to, jak hlavní pilíř řecké ekonomiky podtrhnout. U všech těchto kroků požadovaných po Řecku figurují také představitelé evropských socialistických stran. Měli by se místo toho pokusit navrhnout taková opatření, která pomůžou zkoušené jihoevropské zemi postavit se na nohy.

Siegmar Gabriel a Angela Merkelová ztělesňují v Německu středovou alianci sociálních demokratů a lidovců, která je ústředním modelem v celé Evropě. Socialisté si tak pod sebou možná řežou větev. Foto archiv Zaman.de

Řecko má být potrestáno nejen za dluhy, ale také za to, že si dovolilo zvolit levicovou vládu, vládu, která představovala — nejen pro Řecko samotné — přinejmenším naději na to, že lze politiku dělat i z jiné perspektivy než je ta bank a mezinárodních finančních institucí.

Trest teď spočívá v tom, že drsné až ponižující podmínky pomoci bude přijímat a realizovat právě tato levicová vláda. Přitom bude muset popřít vůli voličů v referendu, které sama iniciovala. Všichni uvidí jasně, že žádná alternativa nadále není možná.

Sociálnědemokratická levice nezažívá v Evropě zrovna skvělé časy. Někde, jako právě v Řecku, se v p podstatě propadla do bezvýznamnosti, jinde, jako v Německu, hraje dlouhodobě roli junior partnera pravicové či pravostředové silnější straně. Je dost dobře možné, že podobný osud čeká brzy i českou sociální demokracii.

Nelze se tomu divit. Spojení programové nevyhraněnosti až beztvarosti a náchylnosti vůči korupčnímu jednání ve vlastních řadách příliš šancí na úspěch nedává. Pokud česká sociální demokracie — a její evropské sestry stejně tak — nedokáže mít čitelný levicový a sociální profil, a zároveň nebude odolná vůči rozežírající korupci, nemá proti stranám spojeným přímo s velkými ekonomickými a finančními hráči šanci.

    Diskuse
    1/
    "Požadovat například po zemi, která žije z velké části z cestovního ruchu, aby zvýšila DPH na služby a zrušila daňovou úlevu pro ostrovy, vypadá jako dobře promyšlený recept na to, jak hlavní pilíř řecké ekonomiky podtrhnout."
    Asi vypadá, ale nemyslím si, že podtrhne pane Outrato.
    Prvotní cíl - zvýšit příjmy řeckého státního rozpočtu - bude dosažen zcela jistě, DPH je v tomhle dajná daň.
    A řecký cestovní byznys naopak asi nebude chtít podtržený končit. Když se zvýší jedna část výdajů, je potřeba pro zachování konkurenceschopnosti jinou část výdajů umenšit... - myslím, že průvodcům, servírkám, kuchařům, plavčicím... brzy někdo sdělí, že jdou s platem níž.

    No, potěšilo by také vidět, že se neřeže jen do prostých lidí.
    * * * * * * * * * * * * * *
    2/
    Z toho řeckého referenda mám divné pocity.
    Levice se vzteká, že Řekové nenesou zodpovědnost za chování svých předchozích vlád, Hekrdla v A2LARMu dokonce míní, že zodpovědnost nenese ani "Řecko".
    Jenže není tak zpochybněna sama zastupitelská demokracie?

    3/
    Docela mě překvapila síla nenávistné vlny proti Německu.

    Asi jediný komentář, který na ní nejede a který jsem potkal, je od Víta Klímy
    ----- http://blog.aktualne.cz/blogy/vit-klima.php?itemid=25633 -----
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a musím říct, že mi v kontextu zní mnohem uvěřitelnější než všechny ty s Merkelovou a hakenkrajcem.
    P.S. V tomto kontextu pobavila zpráva, že jak nejvyšší němečtí politici, tak celá širší politická třída (diplomaté, úředníci), mají nově při cestách do USA telefony s jednorázovou kartou.................... to je tak miloučké :)).
    MP
    July 24, 2015 v 16.07
    P. Morbicere,
    nejde o to odsuzovat Německo nebo Němce, nýbrž německé elity politické a ekonomické a jim zaprodaný německý mediální mainstream.
    Jinak, taková Die Linke jsou taky Němci a jejich solidarita s Řeckem a Syrizou je příkladná.
    Němci jsou taky profesoři ekonomie Münchau a Flassbeck, kteří politiku Merkelové a spol. kritizují co nejostřeji jen jde.
    VK
    July 24, 2015 v 19.14
    Spolu s Vítem Klímou poněkud ponecháváte stranou samu smysluplnost politiky škrtů a vyrovnaných rozpočtů (Sparpolitiky), na níž Německo trvá a silou mocí v eurozóně, potažmo EU, prosazuje. Připomínám, že Japonsko je ekonomicky vysoce výkonnou a exportní zemí, přesto se musí zadlužovat, aby udržovalo alespoň nějaký růst a nezaměstnanost v přijatelných mezích. Když Japonsko musí - Evropa snad ne?