Stop nenávisti, smrt patosu

Mikuláš Ferjenčík

Srovnání s nacistickým Německem je sice klišé, ale ve společnosti se něco děje. Politici, policisté i občané by se neměli nechat strhnout tím, že se právě teď rozhoduje o osudu naší civilizace.

Policajti, politici, občani,

obracím se na vás, protože kolem toho přijímání uprchlíků vzniknul vážně průser. Lidi, co se normálně chovaj rozumně, se začali chovat divně a já z toho mám strach. Tomio Okamura už vytuneloval svojí partaj, přímou demokracii nezavedl a potřeboval nový téma, pan učitel Konvička někde z jihu Čech si dlouho nevrznul a trochu mu z toho šiblo a Jana Wolfová už dlouho nezaložila žádnou partaj. Tak se teďka dali dohromady a řekli si, že našli téma, na kterým by zas v dalších volbách mohli vyvařit sto mega jako se Tomiovi povedlo minule. Jejich fanoušci to ale trochu přepískli a už mašírujou po Václaváku s šibenicema a vyřvávají cosi o věšení vlastizrádců, přičemž o tom, kdo je to vlastizrádce má rozhodovat A. B. Bartoš, člověk, který proslul sestavováním seznamů pravdoláskařů, Židů a homosexuálů a jeblo mu ještě nějaký čas před Konvičkou.

Na demoškách už se neřve jenom obligátní cikáni do plynu, ale vyzývá se i k likvidaci muslimů a jejich přisluhovačů. Což o to, muslimové u nás žádný nejsou, takže tady až takovej problém není, ale těch jejich přisluhovačů je tu asi dost a bojím se, že i já můžu být za takovýho přisluhovače označenej. Už proto, že neřvu cikáni do plynu. No a když si týhle náckovský demošce stoupnete do cesty, tak policajti nezatknou týpky, co nesou šibenici a vyzývají k pověšení premiéra, ale vás. Holt pomáhají a chrání slušný lidi před anarchistickou lůzou. 

Policie si na Václavském náměstí nevšímala těch, kteří nesli šibenice, ale naopak zatkla ty, kteří s nimi nesouhlasili. Foto Michal Uhl

Premiér mezitím drží hubu, protože z průzkumu veřejnýho mínění, co si nechal udělat, mu vylezlo, že třetina jeho voličů by si, kdyby měla na výběr, vybrala rači toho týpka, co nesl tu šibenici než premiéra. Stejně tak drží hubu Andrej Babiš, kterej se radši chlubí tím, že snížil zadlužení ČR, což byl sice jen učetní trik a zadlužení letos ve skutečnosti zase o něco stoupne, ale na Facebooku to dobře vypadá. Stejně tak drží hubu i všichni ostatní, co ve sněmovně seděj (teda až na toho Okamuru). Hubu naopak nedrží Strana Zelených, což je fajn, akorát to je jediná strana, která tím nepřichází o žádný voliče, tak se nedá úplně mluvit o statečnosti. Stejně si toho ale vážim.

Jo, srovnání s nacistickým Německem a druhou světovou válkou je hrozný klišé, ale občas si fakt začínám myslet, že lidi zase jednou začínají uvažovat jako stádo. Místo toho, abychom přemejšleli, jak těm lidem na blízkým východě kurva pomoct, řešíme, kolik prachů vyčlenit na potápění lodí. Přitom je každýmu jasný, že dokud bude Sýrie, Irák a Lybie v prdeli (za což z části můžeme my a naši spojenci z NATO), tak se ten problém nevyřeší. Stejně tak u nás platí nějaký zákony, podle kterejch lidem s nárokem na azyl udělujeme azyl bez ohledu, jestli jsou černý, bílý, barevný, mohamedáni, budhisti, ateisti nebo třeba pastafariáni. Mám za to, že tyhle zákony by mohly platit i nadále.

To co se v posledních dnech děje nás posouvá ještě do většího průseru, než v jakým už jsme kvůli soukromejm exekutorům, totálnímu rozkladu veřejné správy, korupci, která je už tak velká, že ji ani nevidíme a oligarchům, kterejm patří prakticky všechny média v týhle zemi.

Navíc hrozí, že válkou s touhle muslimánskou invazí, jak to propagandisticky nazývá Okamura se sami připravíme o svobody, za který údajně chceme bojovat.

Proto vyzývám policajty, aby nemlátili lidi, který v klidu sedí na zemi na náměstí, ale aby vyšetřovali nácky, který vyřvávají, že je potřeba pověsit premiéra a všechny sluníčkáře.

Proto vyzývám politiky, aby nebyli posraný z volebních průzkumů, aby nenafukovali problém, kterej je ve skutečnosti řádově menší, (u nás), než jak se zdá z pozornosti, která se mu věnuje a aby aspoň letos, když pro jednou pro budoucích dvacet let nebudou volby, nehrotili, jestli jim jedno umírněný protifašounský vyjádření ublíží.

V neposlední řadě vyzývám všechny občany, aby se nenechali strhnout atmosférou, že se právě rozhoduje o osudu naší civilizace, podle mě teda ne. Rozhoduje se akorát o tom, jestli naše civilizace zase jednou zhnědne. Nebo jinak, jestli naší civilizaci položí pár zoufalců na vorech, tak si asi fakt zasloužíme zaniknout.

Dík za sdílení

Ozývají se mi lidé, že se Bohuslav Sobotka už vyjádřil. Ano to, je pravda, a rozhodně to je lepší než drátem do oka. V době, kdy jsem tento text psal, se ovšem premiér nechtěl k události vyjadřovat. Mluvčí premiéra odmítal rozhovor se slovy, že se Bohuslav Sobotka rozhodl, že k tomu nemá co říci.

    Diskuse
    JV
    July 4, 2015 v 18.48
    Nač ta sprostá slova?
    Díky za článek, pane Ferjenčíku.

    Máte samozřejmě naprostou pravdu. Jenom ten způsob, jakým tu pravdu podáváte, snižuje její váhu.

    Vězte, že je nemálo lidí toužících po lepším světě, avšak k těm, kdo chtějí lepší svět budovat pomoci sprostých slov, se nikdy nepřidají.

    S přáním všeho dobrého, Jiří Vyleťal
    July 22, 2015 v 10.34
    Mikuláši, když už, kurva, píšeš, kdo za imigraci může...
    Mikuláši, styl OK, lidový, proč ne. Článek je čtivý s řadou věcí jde souhlasit. Ale tady nejde o naše zhnědnutí, vlastně nejde vůbec o nás. Respektive jde jen o naše oči, o to, zda se dokážou podívat správným směrem…

    Mikuláši, zarazilo mě, jak jsi najednou zcela bezzubý v otázce, kde se ta imigrace vzala. Cituji:

    »Přitom je každýmu jasný, že dokud bude Sýrie, Irák a Lybie v prdeli (za což z části můžeme my a naši spojenci z NATO), tak se ten problém nevyřeší.«

    Chápu a rozumím, že i ČR je v NATO, ale chci se Tě tedy zeptat, kdo je to to my, kdo vymyslel, že se bude honit bin Ládin v Afghanistánu (stále mě fascinuje, jak kromě obou budov WTC dokázal telepaticky shodit i třetí budovu WTC-7, fakt machr), kdo konkrétně z nás Čechů pomohl lhát šéfům USA, že Irák má zbraně hromadného ničení, zda to byl třeba Brooch, Václav Fořtík, Martin Švadlenka, Dominika Michailidu nebo kdo přesně, kdo rozbil na cucky africké Švýcarsko, tedy Libyji (dnes je tam jen a pouze chaos), nebo kdo se třeba všemi silami a tak dlouho snažil destabilizovat Sýrii a řádnou Asadovu vládu, až se mu to povedlo.

    Takže tady z hlediska stylu, to mělo být asi takto:

    »Jak je možný, kurva, že se u nás vůbec nepíše, kdo přesně rozvrtal celý Střední východ a sever Afriky? Jak je možný, že jsme my Češi tak sebemrskačsky připosraný, že budeme říkat, že za to můžeme my, když ani o vstupu do „našeho“ NATO u nás nebylo referendum? A hlavně, do prdele fakt už, jak to, že nikdo nekomentuje toho připosranýho generála z Iráku Wesley Clarka, který se sice už počátkem 90. let spolu s Albrightovou napakoval na akciích a obchodech v Kosovu, ale když bylo v roce 2007 zřejmě před volbami, a šlo mu o hlasy voličů, tak si pustil pusu na špacír?

    Copak je, do prdele už, jen tak možný, aby si náš spojenec a šéf, tedy NATO, jen tak usmyslel, že do 5 let přepadne a dostane pod svoji kontrolu 7 zemí?

    Hlava mi nebere, že to může takto nahlas a oficiálně někdo říct, tedy že se jen tak tyto země „zpacifikují“, dřív, než tu bude jiná globální velmoc...

    A co čem mluvím? O tomto videu, CZ tituly, do googlu stačí dát Wesley Clark CZ 2007. A přesný název je tento: »7 zemí do 5 let - Generál Wesley Clark mluví v roce 2007 o politickém puči v USA«

    Video je zde: https://www.youtube.com/watch?v=evY71iLZ8vk

    Protože je pak už zcela jedno, zda příčinu vidí (zřejmě) magor Bartoš u homosexuální lobby, nebo zda se spojí (zřejmě) magor Konvička se (zřejmě) magorem Okamurou, když se prostě V Ů B E C N E Ř E Š Í příčina.

    Prostě je zbytečná veškerá další snaha, Mikuláši, když řešíme kolik kbelíků a kam v dolním patře dáme, když se nikdo neráčil obtěžovat jít o patro výš (USA) a tam pořádně zavřít kohoutky.

    Takže sorry, ale z hlediska literární formy je ta část věty najednou velice podivně slušná a uhlazená. Doslova praští do očí:

    »…za což z části můžeme my a naši spojenci z NATO...«

    Tato sebemrskačská věta jak od Mirka Dušína, ne jak od piráta.

    Jinak ještě doporučuju k věci tuto video-diskusi Literárních novin, která se tohoto tématu úzce týká:

    http://www.literarky.cz/offline/178-offline/19742-kulaty-stl-medialni-valka-nevalka-jako-realita-nerealita

    July 23, 2015 v 7.56
    pirát, ale z kavárny
    Být "někde z jihu Čech" má být podobně dehonestující, jako že si dlouho nevrznul nebo že mu jeblo? Co takhle vysmát se Janě Volfové, že je blondýna? Blbé, že.
    MP
    July 23, 2015 v 13.37
    Ona je Jana blondýna? Nebývala. No jestli se ji to v jejím věku (a mém, aby to nevyznělo ageisticky) povedlo, tak by to možná k pousmání bylo.

    Michalovi Ruskovi
    Zrovna s těmi USA bych měl pro MF pochopení. K čemu svádět všechno na Velkého Šajchána? Za to, že má odezvu někdo takový jako Konvička USA nemohou a za naše národovce taky ne. Za politickou situaci, která živí neonacismus lépe než koňská mrva žampióny, za tu už vůbec ne.
    A jasně, bez Buschovy politiky by nebyl Blízký a Střední východ tak dojeb..ný, abych se vyjádřil s odpuštěním po ferjenčíkovsku a doufám, že nikoliv s narážkou na budoucího prezidenta USA. Ale byly tady státy EU, které se těch křižáckých dobrodružství radostně účastnily, ČR nevyjímaje. A jsou tu státy EU, ČR nevyjímaje, bez jejichž pomoci by se tak úspěšně neblokovalo řešení současné situace.
    July 25, 2015 v 13.09
    Řešení situace: Existuje mimo příčinu? Tedy mimo USA?
    Martinovi Profantovi

    Když vidím v TV, že šéfem ornitologické stanice je pan Orel, vidím, že jsem na správné stopě, je to znamení. Svět funguje – dává mi znamení. Takže opravdu nevím, zda právě Jeb Bush je dalším spikleneckým mrknutím Velkého Architekta, který se nás snaží udržet tímto suchým humorem v pozoru, nebo co jiného by to mělo znamenat.

    Ale jaksi jsem nepochopil další kus textu, pardon.

    Rozumím, že existuje teze, že za vším jsou USA. Jistě, chápu, i mně by bylo hloupé takto zkratkovitě černobíle uvažovat.

    Na druhé straně se tu však volá po nějakém řešení.

    To řešení snad někde již existuje? Někdo někde napsal, jak přesně lze vyřešit milionový exodus ze zemí, které USA zcela, ale zcela roz-jeb.ly? – Nevšiml jsem si.

    Zatím je tu placatá diskuse mezi sluníčkáři, kteří píšou #souhlasím a jejich ego se tetelí, jak jsou krásně lidští a dobří na rozdíl od všech těch konviček, které jen zalévají národní identitu postavenou na vymezení se vůči nepříteli.

    Dva extrémy.

    K tomu tématu nyní nemohu nezmínit A2, zde:

    Tomáš Samek: Lákavé slovo identita

    http://www.advojka.cz/archiv/2015/15/lakave-slovo-identita

    Také souhlasím a chápu, že to byly státy EU, které se těch tažení účastnily. Ale stále mi tu připadne, že máme snad dokonce až jakýsi strach ukázat, kdo byl a je šéfem, kdo to celé vymyslel a kdo si u toho nechal posluhovat.

    Jistě, je to – také – též – i – problém náš, tedy zemí EU, které přisluhovaly, podobně jako na Václaváku část lidí vlastně docela nedávno (nejen britská královna za mlada) z hlouposti hajlovala. Ale nebyli příčinou, příčinou byl Hitler. Podobně jako české kulturní elity ještě méně nedávno jako jeden muž podepsaly Antichartu. A příčinou byla studená válka a soupeření velmocí.

    Copak ale není jasné, že studená válka neskončila? Naopak se stupňuje?

    Takže to „k čemu svádět vše“ na USA mi připadne jen jako další odklonění od řešení problému. Protože tady přece nejde o pár tisíc imigrantů, nebo i set tisíc, ale o příčiny tohoto stavu. Proč tu je, kdo je strůjcem. A tím nejsou méně či více zhnědlí občané ČR. Ti jsou pouze následkem.

    Jistě, můžeme řešit i tento marginální problém. Ale nevidět, to, co tento vedlejší problém způsobilo, to je hloupost ba přímo krátkozraká pošetilost.

    Tak řešme aspoň to, kdo konkrétně toho Velkého Šajchána dnes v EU poslouchá, a ptejme se, zda není divné, že EU trvá na sankcích proti Rusku (v zájmu právě tohoto Velkého Šajchána) a zda právě tento Velký Šajchán naopak s Ruskem (nikoliv Michalem) dále vesele neobchoduje…

    »Zatímco evropští podnikatelé strádají kvůli sankcím zavedeným proti Rusku, uzavírají jejich američtí konkurenti s Ruskem nové výhodné dohody, píše německý časopis Spiegel.«

    Více zde (proč jen zde, když jde o Spiegel?): http://cz.sputniknews.com/byznys/20150602/494402.html#ixzz3gtsudxPE
    July 25, 2015 v 13.29
    Nikoliv Hitler byl příčinou, ale ti, kterým se hodil. Nezaměňujme příčinu a následek!
    Pardon, nutné upřesnění. I já jsem se dopustil v rychlosti zásadního byť oblíbeného zkreslení a tedy pochybení ve faktech a historické logice.

    Jsem názoru, že i kdyby se konkrétní Hitler nenarodil, tak světové dějinné síly by se i tak projevily. Skrze jiného konkrétního hybatele.

    Jinými slovy nikoliv Hitler, ale mocenské kruhy, které jej financovaly, které mu zajistily volební kampaň atd., ty jsou příčinou nástupu nacismu k moci.

    Žádný pária se k moci nedostane řečněním po hospodách. I kdyby zaujal milion hospodských povalečů, nikdy nebude mít ekonomickou a tedy skutečnou moc.

    A jak už jsem uvedl v jiné diskusi, dokument BBC o tom, "Kdo financoval Hitlera" (na YT) je dnes znovu a více aktuální:

    https://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs

    Šibenice a hnědnutí není příčinou, ale jen a pouze vyvolaným důsledkem, byť se jistě shodneme, že by k němu nemělo docházet.

    Lakmusový papír se zabarví a my přemýšlíme o tom, že by neměl takto po svém reagovat, nebo by měl reagovat jinak, lépe. Místo abychom se věnovali faktu, že byl ponořený do kyseliny.

    Přemýšlení o etické kvalitě reakce je jistě dobré a vhodné. Ale vůbec nesouvisí s faktem, že papír opravdu byl namočený do kyseliny.

    Ty země dříve relativně slušně fungovaly, Irák byl lehká totalita, nepoměrně bezpečnější země, než dnes. Neměl zbraně hromadného ničení a byl rozbitý. A Libye byla Švýcarskem Afriky a dnes je tam jen chaos, bezvládí a teror.

    To přece není náhoda. To není omyl, to není dopuštění.

    To je zlý a vědomý záměr. Který navíc spoléhá na to, že většina občanů EU je tak slušná a eticky vychovaná, že věří tomu obrazu, který si Velký Šajchán nechá o sobě všude, kam sahá jeho moc a vliv vytvářet.

    Nyní budeme řešit Konvičku a zda 1100 lidí nebo míň. Nikoliv příčinu.

    (A že je tu Rusko, USA cvičí vojáky na Ukrajině je hned vedlejší…)

    http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/usa-poslou-ukrajine-dalsi-instruktory-budou-cvicit-armadu/r~5e5d351c29a611e5a43f002590604f2e/

    http://zpravy.idnes.cz/americti-instuktori-prijeli-na-ukrajinu-vysadkari-narodni-garda-phm-/zahranicni.aspx?c=A150417_121635_zahranicni_vez


    ??
    July 26, 2015 v 7.49
    "Jinými slovy nikoliv Hitler, ale mocenské kruhy, které jej financovaly, které mu zajistily volební kampaň atd., ty jsou příčinou nástupu nacismu k moci."
    Tyhle kruhy, ovsem nelze konkretne pojmenovat, zvlaste pokud od nich "slunickari " berou financni prispevky. Pak museji misto vinika bicovat vlastni narod . Ono je jednodussi a bezpecnejsi opakovat narodu, jste xenofobove, rasisti a fasisti, nez rozebirat konkretni osoby jako je Lauder, Soros nebo Sekera, abychom zustali i trochu doma. Zvlaste, kdyz to sype. I neziskovky potrebuji penizky.
    ??
    July 26, 2015 v 8.21
    Pricina jako vzdy je nenazranost p. Rusek.
    Ale co delat, kdyz propagenda oligarchu (babisnoviny napr.) vtlouka zpitomelemu narodu do hlavy, ze kdo ma milion, tak uz ma dost a nebude krast. Pardon obohacovat se. Takze propagandou zblbly narod voli do snemovny a senatu miliardare v hloupe nadeji, ze uz maji dost. Nejak nemohou, skrze zavoj propagandy pochopit, ze tihle oligarchove meli kdysi milion, pak sto milionu a pak miliardu a jejich apetit neochabl. A pak obavam se, ze stejne jako kdysi i dnes lesk moci, zlata a majestatu mnoho lidi oslnuje. Staci se podivat na hysterii, kolem Schwanzerberga. Obecne se dnes lidem, kteri valky financuji, aby na nich videlali rika financni kruhy. Neni zrejme sila, ktera by dodala konkretni jmena, reprezentujici tyto financniky. Jsou to Babis, Janecek, Schwanzerberg, Rockefelerove, Rotschildove, Soros, Lauder, Sekyra, Britska kralovna, Porosenko ? Az budeme ve svobodnych mediich probirat skutecna jmena, pak snad s necim pohneme.

    Odkaz na zajimaveho autora.

    http://news.e-republika.cz/HomePage#&panel1-1
    PM
    July 26, 2015 v 11.58
    Jak pohnout s nenažraností konkrétních a to od píky
    Současné vývojové stadium demokracie je instrument částečně prověřený a mnohými uznávaný (i panem Poláčkem), jako jediný kterým mohou současní uživatelé západní civilizace korigovat brutalitu střetu zájmů. A to nejen mezi mocnými a na moci závislými, tak i v boji o mocenskou/majetnickou pozici uvnitř elit.
    Vítězní konzervativní revoluce však usnuli na vavřínech a došlo k destrukci rovnováhy moci a paralyzaci demokracie. Nesladce spící mocenské elity doposud jak bezhlavě tak svůdně demagogicky hájí dominanci neoliberální ideologie.
    Dnes je známo, že
    - úspěšnost politických stran je zcela odvislá od investic do mediálního prostoru.
    - strany zastupují masy závislých (a i menšinu těch kteří nepodléhají mediálnímu vlivu) pouze stínově a nabízí bezzubé programy bez opozičního potenciálu
    - mezi stranami semknutými za ideologií neoliberalismu vládne na venek bezproblémový soulad, umožňující jakékoliv strategické manipulace s voliči i formou klukovin.
    Není zcela vyloučeno, že nastávající stěhování národů, náboženské války, kasíno Financkapitalismus ap, rozžehne zájem o restrukturalizaci mocenských poměrů a reanimaci umrlého demokratického režimu .........bych vykláněje se z nedělní kazatelny naznačil směrem k lavicím nesladce spící elity, plných nenažraných konkrétních.
    MP
    July 26, 2015 v 12.28
    Michalovi Rusekovi
    Já nepopírám, že USA mají lví podíl na tom ... na Blízkém a Středním východě. I když označit Kadaffiho Lýbii za Švýcarsko Afriky je dost krutý humor.
    Jenomže dokonce i kdyby byl Hitler opravdu až po tu patku, knírek a obdiv k Martě Goebelsové redukovatelný na nutný projev světodějných sil, nijak to nevyviňuje podomka z mnichovské pivnice, který se rekvalifikoval na sadistického bachaře v Osvětimi, vyučiv se nejprve v pouličním teroru Křišťálové noci.
    a podobně Konvičku neomlouvají zájmy Wall streetu. Spíše naopak, pokud bychom považovali USA za katastrofické ztělesnění "světových dějinných sil", zvyšuje se naše odpovědnost pomáhat obětem tí katastrofy a nakopat zadek těm, kteří o nich tvrdí, že si za to mohou sami.
    Ano, žádný hospodský demagog se nedostane k moci řečněním po hospodách, ale ony se ty ekonomické elity, které jeho vzestup financují zase na druhou stranu bez nějakého demagoga neobejdou a když se dotyčný dostane k moci, přestává být jejich loutkou.
    PM
    July 26, 2015 v 13.09
    Der hat Goscherl, den holen wir .......
    Ten má kušnu, toho berem ...... bylo slyšet mezi vlivnými návštěvníky mnichovských pivnic a posluchači Adolfa.
    July 26, 2015 v 23.00
    Kdybyste popřel, že byl Hitler příčinou,
    sebral byste hlavní argumentační osu představitelů české levice, která je v jádru nacionální a protiněmecká. Mluví o všem v kontextu, jen ne o kontextu, ve kterém vznikl nacismus. To je tabu. Už vůbec ne, že vznikl v reakci na komunistické hnutí. Natož aby přiznali, že hrála roli např. hospodářská krize nebo versailleské uspořádání Evropy.
    MP
    July 26, 2015 v 23.24
    Davidovi Ungerovi
    Pochybují, že by někdo považoval Hitlera za příčinu. Ale proč právě versailleský mír a ne třeba pád Atilovy říše, který vehnal nebohé germánské kmeny k nutnosti zakládat barbarské říše, což jim chudákům nešlo a nutilo je to k loupežný tažením?
    Bez dějinných souvislostí se epocha pochopit nedá ale právě tak na ně nelze redukovat. Důsledky porážky v roce 1918, zpackaná revoluce a Výmarská republika, která působila jako nechtěné dítě, hospodářská krize atd. - jistě, bez toho všeho by nacismus nebyl, ale nedělá z Hitlera nebo Henleina bezmocné, a tudíž nevinné loutky. A nejde na to ani redukovat nacistickou ideologii, německou formu antisemitismu, agresivního pohrdání Slovany atd.
    July 29, 2015 v 18.32
    ČT neinformuje o podstatném - tj. o tom, kdo financuje zbrojení, kdo má zisky ze zbrojení
    Tato věta opravdu stojí za pozornost: >>Neni zrejme sila, ktera by dodala konkretni jmena, reprezentujici tyto financniky.<<

    Jenže do jakého patra současné finanční a mocenské pyramidy bychom museli umět nahlédnout, abych se k těmto jménum dostali? Je známo, že i známý "filantrop" a dárce mnoha grantů vydělal své první velké peníze na akciích zbrojovek.

    Bohužel nemáme tu moc požadovat např. po ČT, kterou si všichni platíme, aby vyčlenila např. 0,1 % svého rozpočtu (tj. cca 7 milionů korun ročně) na investigativní pořad, který by se např. aspoň jednou měsíčně jednu hodinu tomuto témau věnoval. ........Ale zase se nám tady ten hrách na stěnu tak pekně hází. Nic se nepokazí. ....bych dodal.
    July 29, 2015 v 18.50
    Libye jako Švýcarsko Afriky
    Pochopitelně si asi nebudeme vše idealizovat a podobně jako byli snad až tisíce politických vězňů v Iráku za Hussajna (stejně je to jen tisícina utrpení, které je tam po zásahu USA pod vylhanými důvody) nebyla ani vzorná demokracie v Libyji. Ale myslím, že běžný apolitický člověk, pokud neměl vyloženě smůlu, mohl mít slušný životní standard, protože Kaddáfí vysoké zisky z ropy opravdu investoval z velké části zpět do libyjské ekonomiky.

    Aeronet je samozřejmě zdroj propagující ruský, tedy protiamerický pohled, ale v rychlosti jsem jiný o Libyji nenašel.

    Pokud třeba na tom videu není něco pravda, tak díky za informaci. Netvrdím, že je vše pravda a neověřoval jsem to. Ale myslím, že tak nějak to i bylo.

    http://aeronet.cz/news/libye-zakonne-pravo-na-bydleni-i-na-lekarskou-peci-nejvetsi-demonstrace-v-historii-evropa-mlcela-kdyz-usa-popravovaly-kaddafiho-svet-mlcel-kdyz-byl-likvidovan-chavez-putin-je-dalsim-di/
    + Další komentáře