Chládek to dělal roky. Proč strana mlčela?

Pavel Novák

Chování ex-ministra Chládka jeho domovská ČSSD roky tolerovala. Řada lidí proto, že se bála. Jiní chtěli mít z jeho moci a vlivu prospěch. Jakou cenu je člověk ochoten zaplatit za kariérní postup ve straně?

Městečko Nové Strašecí na Rakovnicku by se klidně mohlo jmenovat Tady je Chládkovo. Na radnici sedí ti, které na kandidátku před pěti lety vybral ex-ministr školství a tehdejší senátor za Rakovnicko Marcel Chládek.

Díky němu třeba vzrostl počet členů vládnoucí ČSSD ve Strašecí o desítky, a není s podivem, že právě místní fotbalové družstvo se tak houfně začalo zajímat o politiku. Chybělo mu totiž osvětlení na hřišti.

Chystá se taky přístavba školy za sto milionů (i když projektová dokumentace za několik milionů skončí možná po nedávných událostech v šuplíku). Čtvrť Pecínov taky vybudovala kanalizaci, na kterou přispěl Středočeský kraj, kde tehdy úřadoval v pozici náměstka pro místní rozvoj Marcel Chládek.

Postupy, které museli podřízení Marcela Chládka tolerovat za to, že mají práci, teď už zná díky MF DNES celá Česká republika. Nemluví se ale kupodivu o tom, proč jeho chování tolerovala jeho domovská ČSSD. Podobně nevhodně se totiž Chládek choval i k členům a členkám strany. A to dlouhodobě.

Mocenské hry, ponižování, nemístné chování k ženám, polomafiánské praktiky. Chládkovi se podařilo jejich prostřednictvím v rámci nejprve okresní a pak středočeské sociální demokracie vybudovat silnou základnu delegátů pro klíčové primárky ve straně.

Sám jsem byl mnoha excesům z jeho strany k jeho spolupracovníkům svědkem. „Kdyby ses schejbnul pro mejdlo, tak bych tě vojel,“ vysmíval se svého času svému spolustraníkovi, který byl při těle. Zíráte? Taky jsem zíral.

Oplzlé komentáře k mladším kolegyním v kuloárech po stranických akcích se staly praktikami pověstnými, přesto praktikami snášenými. Byla to cena za různé přímluvy, výhody v rámci strany plynoucí z vlivu člověka na senátorském postu. Anebo za tím byl jednoduše strach.

Otázka, na kterou se v tuhle chvíli ptá většina lidí, je, jak dlouho se tohle dá snášet, kde je hranice mezi prospěchářstvím a osobnostní integritou člověka. Co snést, čemu přihlížet, proti čemu se vymezit, kdy jít do střetu a kdy přiznat porážku.

Marcelu Chládkovi se podařilo vybudovat širokou síť. Díky ní se mu dařilo odolávat všem vnitrostranickým odpůrcům, kteří se stavěli proti jeho nemístnému chování. Repro z vysílání ČT

Čas střetu mezi Marcelem Chládkem a mnou, coby někdejším předsedou novostrašecké ČSSD, přišel před třemi lety. Do té doby šlo o menší šarvátky právě kvůli jeho chování ke kolegyním a kolegům. V roce 2012 jsem ho ale vyzval, aby coby nejbližší spolupracovník Davida Ratha vyvodil svou zodpovědnost z celé kauzy — odstoupil z rady Středočeského kraje, a především již nekandidoval v dalších krajských volbách, dokud se věc nevysvětlí.

Dalším předmětem sporu bylo i Chládkovo prohlášení, že kvóty pro ženy jsou nesmysl, čímž šel přímo proti celostranickým a tehdy již schváleným principům ČSSD. Co se stalo? Všichni dosavadní spolupracovníci Davida Ratha včetně současného hejtmana Miloše Petery v čele kraje zůstali a kandidátku vedli i v následujících volbách.

Naopak z kandidátky již schválené krajskou konferencí jsem jako jediný zmizel já sám. Marcel Chládek taky rychle zorganizoval mé sesazení z čela novostrašecké ČSSD.

Na základě toho jsem vytvořil vnitrostranickou iniciativu, která měla za cíl zbavit Marcela Chládka nepřiměřeného vlivu. Příznivců měla iniciativa hodně, ale žádné oficiální výsledky. Špinavé prádlo musela za stranu — a k jejímu veřejnému zostuzení — vyprat dnes tolik pranýřovaná „babišovská“ MF DNES.

Dva roky na to jsem nezaplacením příspěvků přestal být členem ČSSD. Pokud je ovšem za mě Marcel stále neplatí. I tahle praktika je totiž u nás na venkově běžná.

Jiní zůstali věrní. Bývalý učitel tělocviku v Novém Strašecí Karel Filip, někdejší zastupitel města za ODS, se i díky podpoře Marcela Chládka stal v oranžových barvách oblíbeným starostou. Chládkův asistent a předseda místní organizace ČSSD je teď zaměstnancem městského úřadu v Novém Strašecí.

Voliči loni zbavili Marcela Chládka jeho senátorského postu. Novináři odhalili jeho skandální chování. Bohuslav Sobotka ho z pozice ministra odvolal.

Pro občana města, kde Marcel Chládek ještě před nedávnem ve starostenské kanceláři kouřil doutníky, je teď nejdůležitější věc tato: není Chládek příštím kandidátem ČSSD na našeho starostu?

Autor byl tři a půl roku členem ČSSD. V letech 2010 až 2014 byl členem rady Nového Strašecí. Loni byl v komunálních volbách zvolen jako nestraník za koalici Strany zelených a KDU-ČSL v Novém Strašecí do zastupitelstva.

    Diskuse
    June 14, 2015 v 21.37
    Díky za článek,
    je trefný a k zamyšlení nejen v tomto případě. Sám mám určitou zkušenost z místní vnitrostranické politiky.

    Mám ale možná dotaz na tělo. Jestli by autor vytvořil onu vnitrostranickou iniciativu proti MCh, kdyby nebyl vyškrtnut z kandidátky nebo sesazen z čela vedení místní organizace...
    PN
    June 15, 2015 v 8.53
    dobrá otázka
    Popravdě, těžko říci. Velmi pravděpodobně by to ještě nějakou chvíli trvalo. Trochu jsem se to snažil naznačit v té částečné úvaze o limitech trpělivosti či ochoty něco snášet. Tehdy ještě spolustraníci mne od jakýchkoli aktivit tohoto typu zrazovali. Byli tu i příklady z rakovnické okresní organizace, že kdo se podvolí a akceptuje dočasnou nemilost, může, pokud se osvědčí, zase se dostat do přízně. Na to ale nemám žaludek.
    Nechci nicméně zastírat, že to, co jsem bral jako příkoří osobně bylo rozhodujícím faktorem, proč jsem šel do zásadního střetu. Na moji omluvu jsem se ale"přítelem" Chládkem potýkal permanentně a konflikt postupně gradoval. Takže časem by to asi dopadlo stejně. Ono vždy člověk může dělat více, lépe a být konzistentnější a ráznější.
    Na druhou stranu, Chládek měl - a stále ještě zřejmě má - velký vliv v Středočeském kraji. Kde se rozhoduje o dotacích, podporách, vracení půjček, pokutách při chybách u dotací a podobně, týkajících se Nového Strašecí. Přičemž třeba u posledně jmenovaného, resp. přesněji u odpuštění pokuty či vrácení dotace se ani nenaznačuje nějaké objektivní nestranné hodnocení, jako je tomu třeba teoreticky u přiznání dotací z ROPu a FROMu a podobně , ale rozhoduje se na plénu rady a zastupitelstva kraje. Kde se počítá politická váha. Takže stavět se Chládkovi mohlo znamenat nejen osobní problémy a konec "politické kariéry", ale mohlo to dopadnou i na město. Které mělo problémů po letech vybydlovací vlády ODS a při sporech s vodárnami a bývalým provozovatelem teplárenství a etc., více než dost. To mi ostatně bylo neustále připomínáno jak stranickými kolegy na radnici, tak koaličními partnery. Prostě faktorů, které musí člověk, který má odpovědnost za správu věcí veřejných zvažovat v tomto nečernobílém světě, je vícero. Ale časem po mnoha kapkách pohár přeteče. Záleží jen na velikosti poháru a kapek a také na frekvenci kapání :).
    Jsem jen zvědav, jak se k případu Chládek nyní postaví krajská ČSSD. Budou množící se svědectví o rozhodně nesoudružském, respektive ne-přátelském chování MCh k podřízeným a lidem - z kterých nic zrovna nekápne - obecně dále ignorovat? Vyzvou jej k opuštění vnitrostranických funkcí? Asi ne.
    Co jsem se zatím dozvěděl, tak ve vnitrostranických oběžnících jde stále o nejlepšího ministra školství světa, vesmíru a vůbec a o štvavou kampaň novinářů MfDnes a Respektu a případně DR.
    Obecně - domnívám se, že nutnou, nikoli postačující podmínkou toho, aby se někdo mohl definovat jako levicový politik, je respekt a úcta k lidem. Obé MCh evidentně postrádá a proto by se měl věnovat něčemu jinému. Nebo přestoupit někam k neofeudálům na pravici, tam by jeho chování dávalo smysl.