Co nám odhaluje samorozpínací podprsenka

Daniel Soukup

I tisková zpráva o bizarním vynálezu může mnohé napovědět o dnešním vztahu k technice či k sexu.

ČTK vydala zprávu, že jakási japonská firma vyvinula samorozpínací podprsenku. Tato funkce má nositelce prádla posloužit „při milostném vzrušení“: při zrychlení srdeční frekvence začne podprsenka blikat a spadne.

Je to jen marketingová pitomina, ale lecčím příznačná.

Především — právě svou přitroublostí — jasně ukazuje, jak nesmírná je dnešní víra v moc techniky, ztělesněné do nejrůznějších „vychytávek“.

Člověka by napadlo, že příčinou zrychleného tep nemusí být sex, ale třeba strach. Jestli se samorozpínací podprsenky rozšíří (prosadily se už i větší hlouposti), tak je kupříkladu při maturitách budou školníci muset sbírat ze země po tuctech.

Člověka by taky napadlo, že i pokud se ženě skutečně rozbuší srdce sexuální touhou, ještě to nutně neznamená, že se s jejím objektem chce vyspat. Třeba nechce. Nebo chce, ale ví, že by neměla. Nebo váhá.

A člověka by konečně napadlo, že ne každé technické zjednodušení je žádoucí. Třeba by si žena raději sundala podprsenku sama. Nebo by si ji chtěla nechat sundat od toho, s kým se bude milovat. Nebo se nejraději miluje v podprsence. Nebo se nedokáže milovat, když jí do toho něco bliká.

Jenže „vychytávky“ člověka — s jeho emocemi, pochybnostmi, rozumem a svědomím — nepotřebují. Všechno vědí nejlíp samy a všechno hned převedou na tupě jednoznačný sled příčin a následků. Rozbušilo se ti srdce? Tak svléknout a šup do postele!

Jistě: pokud žena samorozpínací podprsenku nechce, tak si ji nekoupí. A nejspíš si ji nekoupí nikdo, protože po pár dnech zmizí v zapomnění a pozornost ČTK upoutá zase jiný vynález. Jenže právě to o naší době ledacos vypovídá.

18. století se svou vírou v rozum nebo 19. století s vírou ve vědu a pokrok byly jednostranné a občas i směšné; ale dokázaly si uchovat základní smysl pro lidskou důstojnost a hierarchii hodnot. V 19. století sice vznikly stohy mizerných básní oslavujících sílu páry, ale ani ten nejblouznivější veršotepec nesnil o tom, že pára bude někdy člověku poroučet. A i ten nejvýstřednější vědec z 19. století by užasl, jakým infantilním hračičkařením se dnes zabývají celé vývojové týmy.

Další pošetilost, kterou odhaluje samorozpínací podprsenka, je pochopitelně dnešní vztah k sexu. Samozřejmost, s níž se erotika vtírá do veřejného prostoru, se přitom značně vzdálila od představ o osvobodivé, posvátné moci sexuality, jimiž se opájel — dejme tomu — D. H. Lawrence nebo sexuální revoluce 60. let. Tento postoj měl aspoň svůj étos i patos, byť pomýlený; dnes se sex prezentuje spíš jako něco mezi lifestylovým trendem a kondičním cvičením.

A rozlézá se úplně všude. Nároží v naší čtvrti (za první republiky tam mimochodem bývala proslulá intelektuální kavárna) už před lety obsadil obrovitý sexshop. Vévodí frekventované křižovatce, kudy — jako mnoho jiných rodičů — vodím několikrát týdně děti do školky, do školy, na kroužky. A skoro pokaždé se v duchu ptám, jestli mi sexshop smí vadit.

Neprojevuje se tím náhodou moje potlačovaná sexualita? Asi ale ne, protože to bych těžko dokázal napsat tenhle sloupek.

Nebo mám snad narušený vztah k vlastním dětem a děsím se chvíle, kdy se mě na ten podnik zeptají? Opět ne — už jsem jim dokázal vysvětlit složitější věci, než k čemu slouží „vychytávky“, které se tam prodávají.

Smějí nám křiklavé sexshopy vůbec vadit? Foto Zákupák, Wikimedia commons.

Jsem tedy konzervativní autoritář? Také ne — rozhodně nechci sexshopy zakazovat. Jen si říkám, proč by aspoň ty z nich, které leží vedle školek a škol, nemohly povinně mít jednobarevnou výlohu a na vývěsním štítu nějaký stanovený kód, třeba červené S. Zájemci by si cestu dovnitř našli; a kolemjdoucí prvňáci by nemuseli své výtvarné cítění rozvíjet na polonahých slečnách a svou schopnost slabikovat na nápisu E-RO-TIC CI-TY.

    Diskuse
    MK
    February 4, 2014 v 14.34
    Text ve mě vzbudil touhu reagovat. Ale nevím přesně jak.
    Takže postupně:
    Samorozepínací podprsenka je samozřejmě naprostá ptákovina. A je li schopna ona japonská firma vzít tuhle hloupost jako výsledek dlouhodobé činnosti výzkumného týmu, tak potěš koště. Moc tomu ale nevěřím, spíše bych řekl, že se jedná o něco, co někdo chytrý vymyslel v řádu dnů (jedná se spíše o spojování komponent, měřič pulsu, relé, elektromagnetická spona, to už musel někdo dávno vymyslet),
    a smyslem není ani tak vyrábět a prodávat tyto podprsenky, jako udělat virál a dostat se do podvědomí.

    A i když si ji někdo koupí, tak bych v tom neviděl víru v techniku. Viděl jsem v obchodě nástroj na vymačkání malého množství citronové šťávy z citronu do čaje. Nebylo to nic technického, byl to tvarovaný kus dřeva. Ono to všechno svědčí spíš k tomu, že lidé zaplatí peníze za hlupoty, které ne že nepotřebuje, ale které jsou úplně k ničemu.

    Trošku rozporuplnější dojem mám z pasáže o sexšopu. Ne že by nebyla dnešní doba přesexualizovaná, sex zkomercializovaný a zboží z sexšopů zbytečné. Ale více by mi vadil obchůdek s nevinným názvem Zbraně & střelivo. Přijde mi zbytečné zakrývat výlohy a kódovat názvy. Minimálně v době, kdy si děti můžou prohlédnout nahou ženu v reklamě na sekačky na trávu.
    February 4, 2014 v 20.18
    Pane Kolaříku,
    děkuji za příspěvek. S vírou v techniku jsem to myslel tak, jak píšete - tedy ve smyslu fascince "vychytávkami" (které ani nemusí být nějak technicky náročné).
    Co se týče nahoty (nebo spíš lascivity) ve veřejném prostoru, skutečně se domnívám, že by s ohledem na děti nebylo na škodu poněkud ubrat.
    February 4, 2014 v 20.33
    Já myslím, že ta zpráva je kachna. Nemohlo by to fungovat. Zvýšení tepové frekvence není žádný specfický ukazatel sexuálního vzrušení.

    Tep se zrychluje taky při tělesné zátěži, stresu, strachu. Ta podprsenka by se rozepínala při tanci, loupežném přepadení nebo když se nečekaně vrací manžel domů.
    February 4, 2014 v 20.39
    Pane Kubičko,
    jestli je to kachna, nevím; ale každopádně velmi úspěšně obletěla svět (stačí dát do Googlu "True Love Tester" a "bra").
    February 5, 2014 v 5.37
    Je to kachna
    Podprsenky se nerozepínají

    Ale strhávají

    Jsou-li ...

    February 5, 2014 v 7.16
    A když je po všem?
    Kdo přišije zpátky na podprsenku háčky? Ten, kdo ji strhnul, nebo ta, jíž byla stržena?
    PM
    February 5, 2014 v 10.20
    Háček je v tom co bude po
    rozpadu neoliberální ekonomiky, následkem znevýhodněného/nesvobodného obchodu s produkty sloužícími ukájení jakýchkoliv pudů.
    MK
    February 5, 2014 v 10.24
    Pane Soukupe
    předně musím říct, že by mne ani nenapadlo interpretovat pojem technika jako vy. Ale vlastně proč ne. V tomhle nejsme ve sporu.

    Nejsme ve sporu ani stran potřeby "ubrat". Jen nevím, nakolik je to dobře cíleno. Na místě, kde to je vlastně veskrze logické, mi to vlastně vůbec nevadí. Vadí mi to na místech, kde to je naprosto zbytečné. Vizte třeba kampaň národních socialistů. A rovněž mi přijde pokrytecké řešit sexualitu, když je všude plno násilí. Řekl bych, že má na psychiku horší vliv, než sexualita.

    Stran reálnosti té zprávy: Myslím, že se jedná o virál. O té firmě teď ví celý svět, klasická reklama se stejným rozsahem by je vyšla dráž, než výroba pár těchto podprsenek pro těch pár exotů (nebo spíše exotek) co si je skutečně koupí.
    February 5, 2014 v 21.08
    s tou technikou je to jednoduché: nepřesně jsem se vyjádřil. Místo "dnešní víra v moc techniky, ztělesněné do nejrůznějších ,vychytávek' " jsem měl na mysli prostě "dnešní záliba v nejrůznějších ,vychytávkách' ".

    Ad sex a násilí: nevím, co je pokryteckého na tom, když píšu, že mi něco vadí - a někdo jiný mě upozorňuje, že by mi něco jiného mělo vadit ještě víc. (A samozřejmě: kdyby na výloze toho sexshopu byly výjevy násilí, tak mi to vadí taky.)

    A s tím virálem máte jistě pravdu.