ČSSD ustoupila: lidovcům nabízí resorty zemědělství a kultury

Vratislav Dostál

Sociální demokraté nakonec přistoupili na to, aby KDU-ČSL obsadila ministerstvo zemědělství. Podmínkou je, že ČSSD bude mít na ministerstvu svého náměstka. Sobotka lidovcům nabídl také resort kultury a post vicepremiéra bez portfeje.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přišel na páteční jednání o nové vládě s údajně poslední nabídkou: lidovcům, kteří trvají na obsazení ministerstva zemědělství vyšel vstříc. Podmínkou je, že sociální demokraté budou mít na ministerstvu svého náměstka, který bude odpovídat za Státní pozemkový úřad.

Lidovcům by také připadlo ministerstvo kultury a post vicepremiéra bez portfeje. Sociální demokraté i hnutí ANO mají za to, že by to měla být poslední nabídka. Podle předsedy KDU-ČSL ale není jisté, že ji budou lidovci akceptovat. Požadovali mimo jiné tři plnohodnotná ministerstva.

„Pro KDU-ČSL, obávám se, to nebude dostatečná nabídka, protože na včerejším celostátním výboru byla velice výrazná snaha na tři plnohodnotná ministerstva," řekl Bělobrádek novinářům v pátek po jednání se zástupci hnutí ANO a ČSSD.

„Jestliže ČSSD chce mít náměstka a ještě mít vliv na to, jak bude jmenován šéf pozemkového úřadu, tak je to legitimní. Stejně tak my budeme chtít náměstka na jejich ministerstvech, na vnitru, financích a podobně, kteří zase budou hlídat finanční analytický útvar, Generální inspekci bezpečnostních sborů a tak dále," reagoval pak Bělobrádek na požadavek sociálních demokratů.

Otázka ale je, zda budou lídři ČSSD a hnutí ANO ochotni na další požadavky reagovat vstřícně. „Předpokládám, že by to měla být poslední nabídka,“ uvedl předseda sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek. Také podle Sobotky by měla být páteční nabídka defitivní.

Lidovci o dalším postupu rozhodnou o víkendu, Pavel Bělobrádek kvůli nové nabídce sociálních demokratů svolal na sobotu celostátní výbor strany. Se Sobotkou a Andrejem Babišem by se chtěl Bělobrádek sejít nejpozději v pondělí.

„Jsem ochoten dál jednat, ale uvidíme, jak dopadne hlasování celostátního výboru. Na druhou stranu jsou tu i další možnosti, jakými je vznik menšinové vlády nebo její podpora. Nám ale nejde o počet křesel, ale o to, jak ta vláda bude fungovat. Jaké v ní budou poměry. To je otázka principu a je klidně možné, že v té vládě nebudeme vůbec. Pokud v ní budeme, musíme hrát důstojnou roli," uvedl Bělobrádek v rozhovoru pro server iDnes.cz.

V páteční podvečer ale lidovci na svém facebookovém profilu uvedli, že předsednictvo KDU-ČSL doporučí celostátnímu výboru strany, aby přijal současnou nabídku resortů ve vládě, tj. zemědělství, kulturu a post ministra bez portfeje.

    Diskuse
    December 21, 2013 v 9.04
    Webový šotek
    V prvním odstavci je chyba. Místo Ministerstva zemědělství se tam vloudilo Ministerstvo kultury.
    December 21, 2013 v 9.24
    Naděje
    Dolních deset milionů musí doufat, že lidovci budou mít na českou vládu menší vliv než SPD na německou.
    December 23, 2013 v 8.47
    Dnes je v Právu hlavní zprávou článek Vláda hotova, Zeman v koutě. Takže sestavení vlády můžeme, dle autorů této zprávy, chápat jako vítězné tažení proti Zemanovi a hlavně tedy jeho voličům. A já, bláha, jsem se domníval, že vláda se sestavuje proto, aby pokud možno co nejlépe řídila zemi. No člověk se musí pořád učit.
    Také jsem zjistil, že ČSSD nešla do vlády prosazovat svůj program, protože jí na to voliči nedali mandát. Dali ho ale zjevně Babišovi a lidovcům, kteří dostali hlasů daleko méně. Hledál jsem tedy ve slovnících význam slova mandát. Našel jsem, že mandát je plná moc, pověření, příkaz. A pochopil jsem, že voliči prostě Sobotku ničím takovým nevybavili. Babiše a Bělobrádka zřejmě ano. Je jsem nevolil, takže to nemohu vyvrátit. Budu muset před přístími volbami lépe číst programy stran. Abych pak nebyl zbytečně zklamán. Budu se ale do té doby snažit tlačit na Ústav pro jazyk český, aby přehodnostil synonymum slova odpovědný. Protože zatím by se ním Sobotka zaštiťovat neměl. To, co dělá, není přece žádné ručení za program ČSSD.
    MP
    December 23, 2013 v 9.54
    P. Ševčíku,
    vy byste vyjednal vládu, radost pohledět, viďte? Že vás k tomu nepustí? Ostatně, jak říkal jeden starověký filozof, nejsnazší je poradit druhému:)
    Rozum do hrsti, politika je umění možného. Víc (zatím) vyjednat nešlo. Nebo co měl nebo mohl Sobotka udělat jinak?

    Vždyť i SPaP, které nikdo z nedostatečné levicovosti snad podezírat nebude (Kavan, Švihlíková), novou vládu spíše chválí než kritizuje (viz http://www.blisty.cz/art/71450.html).


    MP
    December 23, 2013 v 20.35
    To chce konstruktivní kritiku, soudruhu, konstruktivní kritiku...:))
    Pánové, nadpis berte jako vtip, ale ani p.Ševčík, ani p. Franěk nedokážou odpovědět na otázku, co měl a mohl Sobotka udělat či vyjednat lépe - a především, kdo jiný a schopnější měl vládu sestavit.
    Opakuji - kritizovat a hledat chyby umí každý. Ale vy navrhujete teda co? Vládu s Okamurou? Návrat staré koalice? Možná že vám jenom není po chuti to, že vládu nevede M. Hašek, Zemanův to milec...

    V každém případě radostné Vánoce vám všem...
    MP
    December 24, 2013 v 9.41
    P. Fraňku,
    vaše odpovědi mají minimální validitu.
    Kdybyste prostě napsal, že nemáte rád Sobotku a vše, co udělá, bude ve vašich očích špatné, vystihl byste situaci lépe.

    A jen k té zradě Zemana - já nechci, aby v politice platily mafiánské či feudální zásady věrnosti. Sobotka, Špidla a spol. měli plné právo Zemana nevolit, když se jim nelíbil. To je, jako kdyby dnes třeba pí Němcová řekla, že národ zradil ODS, protože ji nevolil, resp. volil málo. Na volené funkce neexistuje přece žádný morálně ospravedlnitelný automatický nárok.

    A ještě k tomu zániku socdem. Moc bych se z něho neradoval - protože opravdu nevím, kdo pak bude hájit levicovou politiku. A je skutečně úsměvné, když nejste schopen uvést jméno lepšího a schopnějšího socdem politka, než je ten "břídil" Sobotka, zato ale jste si jist, že dělá všechno špatně...
    MK
    December 24, 2013 v 13.04
    Pane Fraňku
    i kdybyste měl pravdu, a M. Hašek by byl schopen ubránit MŽP pro ČSSD, protože má větší vyjednávací schopnosti, tak by to ničemu nepomohlo. Protože MŽP je "měkké" a člověk, který v tom "umí chodit" ho rád přenechá koaličnímu partnerovi, aby ho nasytil slíbenými posty a udržel si ministerstva tvrdší. Takže by se o jeho udržení nejspíše ani nepokusil. Takže by ho takjakotak dostal Babiš a dosadil na něj ředitele chemičky. Tak jaký má smysl Vaše litanie?
    JD
    December 24, 2013 v 14.21
    Navíc za Haška, kdyby si ČSSD nechala resort životního prostředí pro sebe, byl by ministrem Zimola.
    December 25, 2013 v 11.08
    Pane Plevo,
    čtete po sobě to, píšete? Špidla a Sobotka měli plné právo nevolit Zemana, ale když Hašek a spol. chtěli odstavit Sobotku, který fakticky prohrál volby, tak už to právo neměli, už byli zrádci?
    Vytýkáte panu Fraňkovi validitu jeho odpovědí s tím, že má rovnou napsat, že nemá rád Sobotku. A co kdyby jste tak napsal vy, že nemáte rád Zemana a Haška?
    Je nesmyslné do politiky tahat nějaké sympatie. Politici, stejně jako jiní vedoucí činitelé v dalších odvětvích lidských činností, by měli být hodnoceni podle výsledků své práce. Jak je začnete posuzovat dle nějakých sympatií, či antipatií, tak jste ztracen.
    Stejně tak tehdy, když se začnete chlácholit tím, že on by to stejně nikdo jiný lépe neudělal. Pokud to není praxi ověřeno, je to jen vaše chiméra.
    Vy, jako pedagog by jste se především měl řídit heslem Aristotela : "Kdo se snaží poučit, musí umět především pochybovat, neboť pochybnosti ducha vedou ke zjevení pravdy". Tím by jste nejlépe posloužil svým žákům, i sobě.
    MP
    December 25, 2013 v 13.54
    P. Ševčíku,
    Zemana a Haška nemám rád na základě toho, že prokazatelně škodí jak levici, tak ČR jako celku. Nikdy jsem ale automaticky a apriorně neodmítal všechno, co dělají. Nikdy jsem jim také nevyčítal, že dělají koaliční kompromisy. Ostatně, předpokládám, že víte, že Hašek, když si mohl vybrat koaličního partnera mezi KDU a KSČM, sáhl neochvějnou rukou doprava... Takže neexistuje žádný argument pro to, že H. by byl levicovější než Sobotka, naopak, všechno svědčí spíše o opaku.

    A ten rozdíl "zrada Zemana" versus "puč proti Sobotkovi" tady je přece značný. Zeman z politiky už odešel a pak kandidoval - a jednoduše nebyl zvolen. Člověk s elementární pokoru, sebereflexí a s minimem demokratického duha by to akceptoval, zkrátka nepřesvědčil jsem... Sobotka byl právoplatně zvoleným šéfem strany a útok proti němu byl tedy pokusem o převrat. To by bylo srovnatelné s tím, kdyby se třeba takový S. Gross nebo P. Buzková pokusili Zemana sesadit např. po prohraných krajských a senátních volbách v r. 2000. K ničemu takovému jak známo nedošlo, a kdyby došlo, to by Zeman rozpoutal rodeo, v rétorice by si nazadal s Kim Čong-unem...:)
    December 25, 2013 v 17.12
    nová Sobotkova vláda
    nevypadá úplně špatně, pokud bude složena tak, jak se psalo v médiích. Za mínus samozřejmě považuji, že na MŽP nebude Špidla, ten by měl pro to dobré předpoklady jak z důvodů ideových - šlo by mu skutečně o životní prostředí a ještě by byl na rozdíl od mnoha jiných ministrů a především předchozích pravicových vlád sehnat peníze z Bruselu. Myslím, že Sobotka zde dopředu ustupuje pravděpodobnému Zemanovu odporu, z čehož nemám radost. Naopak mě těší, že by ve vládě měli být jak Zaorálek, tak Dienstbier. Myslím, že ministerstvo pro lidská práva a legislativu může být pro něj velmi dobré, dokonce lepší než ministerstvo spravedlnosti, jež se většinou považuje za důležitější, protože u nás jsou lidská práva i dobře vytvořené zákony dost podceňovány, i když představují fundament každé fungující právní a ústavní demokracie. Koalice s ANO a lidovci nebude snadná, ale myslím, že Sobotka to zvládne, pokud mu prezident Zeman nebude házet klacky pod nohy. Nyní se chová vcelku konstruktivně až na ty výroky o ministrech, jimiž chce Sobotku zastrašovat a asi ho trochu zastrašil v případě MŽP. Příjemně mě překvapilo, že se kvůli tomu ozval dokonce i V. Klaus. Hašek se pučem znemožnil natolik, že dříve než začnou být vážnější problémy v koalici, moc toho nezmůže. Každý ví s kým má tu čest. Je to pitomec dle Zemanovy definice (Pitomec je ten, jehož ambice přesahují jeho schopnosti). Zeman mi jako prezident nevadí, pokud se nesnaží škodit Sobotkovi a soc. dem. - to nedělá, pokud je Sobotka a soc. dem. silná.
    December 26, 2013 v 17.15
    Pane Plevo, ta pozoruhodná lehkost, s níž zprošťujete své favority viny z chyb, kterou naprosto neodpouštíte těm, kteří nejsou idoly vašeho fanklubu, je důvodem, že už vám vaše argumenty nebudu vyvracet.
    Když napíšu, že Sobotka prodal sociálně demokratický program za koryto, dozvím se, že nedostal mandát od voličů. Když na to reaguji tím, že mandát nedostal, protože jako předseda ČSSD nezvládl volby, dozvím se, že za volby může Zeman, Hašek atd. Prostě správný fandovský přístup. Tak, jako fanoušek Sparty nikdy neuzná, že jeho tým hrál špatně a bude z prohry jeho týmu vinit všechny ostatní, tak i vy budete hájit kroky Sobotky, byť jsou očividně pro socany čím dál víc katastrofální. A vaše argumentace fandovství naprosto odpovídá. Když předsednictvo strany vyzve, po katastrofálním výsledku voleb, předsedu k rezignaci, tedy k vyvození vlastní zodpovědnosti, tak normálně "člověk s elementární pokorou, sebereflexí a s minimem demokratického ducha by to akceptoval, zkrátka nepřesvědčil jsem..." Protože se však jedná o váš idol, tak to nazvete pokusem o převrat. Co dodat. MF by to lépe nezvládla. Jen by jste to měl zkoušet na někoho jiného. A lépe. Pomáhat si Kim Čong-unem je už úplné dno. Pak už vám zbude jen Stalin, gulagy, holocaust a Hitler.
    Vyvracet argumenty fanouška nemá smysl. Svůj tým, svého favorita nevidí v reálu a jeho kritiku chápe jako útok na sebe. Čtu teď Ivanova - Kdy umírá vojevůdce. Jdu pokračovat. To, na rozdíl od této debaty, není ztrátou času.
    MP
    December 27, 2013 v 12.08
    P. Ševčíku,
    normální by přece bylo, aby Sobotka obhajoval svou funkci na sjezdu - a pokud by tam nebyl zvolen (jako nebyl Zeman zvolen prezidentem, zde a jenom zde by existovala paralela!), pak by nešlo nic nemítat.

    Ale že odmítl vyvodit "osobní odpovědnost" po prohraných volbách (formálně ale vyhraných), bylo jeho právo. Dobře totiž věděl, co jsou zač ti, kdo by přišli po něm. Myslím, že Sobotka do politického důchodu nejpozději za pár let odejde, to nemusíte mát strach. Ví ale (a zde se zajímavě stýká s myšlenkami S. Žižka), co to znamená mít moc - nevyhýbat se jí a neutíkat před odpovědností za ni. Nebo myslíte a skutečně věříte tomu, že je to takový med a taková slast, dělat za současné situace v ČR premiéra? Já bych skoro řekl, že je jen málo nevděčnejších povolání...
    MP
    December 27, 2013 v 12.19
    P. Fraňku,
    jsem rád, že považujete Haška a Tejce za gaunery. Hodnotíte ale negativně prakticky všechny vrcholné politiky ČSSD, z čehož vám vyplývá, že není NIKDO, kdo by mohl být autentickým lídrem české nekomunistické levice, potažmo levice vůbec. To je velmi neradostný obrázek.

    Já se naproti tomu mohu pochlubit vírou a nadějí: myslím, že Sobotka a Dienstbier jsou v zásadě slušní lidé a ten druhý že je velmi perspektivním politikem... Samozřejmě mohu být zklamán a mohu se mýlit. To už k naději patří. Ale pořád jsem na tom lépe než vy...
    + Další komentáře