Václavské náměstí se promění v jídelnu. Rozdá se tisíc obědů zadarmo

Dolní část Václavského náměstí se příští úterý promění ve velikou jídelnu. Během několika hodin se tu rozdá tisíc obědů zadarmo. Vařit se bude ze surovin, které by obchody musely vyhodit, přestože se ještě dají použít.

(vd)

05.09.2013 11:05

A1

Česká legislativa neumožňuje prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se věnují sociálně slabým. Foto neznámého autora, flickr.com

Tisíc porcí zeleninového kari se rozdá příští týden v úterý na Václavském náměstí. Vařit se bude ze surovin, které by obchody musely vyhodit, přestože se ještě dají použít. První českou Hostinu pro tisíc, jak se akce jmenuje, pořádá skupina Zachraň jídlo. Servírovat se bude od dvanácti hodin do vydání tisíce porcí.

Připraveny budou stolečky, jídelní stany, informační panely i pódium, na kterém zazní tóny klavíru i rozhovory s hosty. Lidé se tak dozvědí více o příčinách plýtvání a formou konkrétních rad, tipů a receptů i o možnostech, jak jim předcházet. Organizátoři ze skupiny Zachraň jídlo tím chtějí upozornit na problém plýtvání potravinami a ukázat, že i z jídla, které nevypadá jako z katalogu, se dá uvařit skvělý oběd. Ochutnat netradiční pokrm přijde také renomovaný kuchař Roman Vaněk, který projekt podporuje.

„Legislativa této země vůbec nenahrává velkým řetězcům a prodejcům, aby zboží na hraně trvanlivosti mohli jednoduše rozdat lidem nebo organizacím, které se sociálně slabým věnují, tak jako to dělají ve vyspělých zemích. Pořád se máme co učit, abychom se třeba i eticky začali těmto státům přibližovat. Snad se podaří touto akcí rozproudit další zásadní téma mezi lidmi,“ uvedl Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu.

Přípravy a samotné vaření se uskuteční ve Střední škole hotelnictví a gastronomie v Klánovicích pod dohledem šéfkuchaře Petra Peška. Zelenina na přípravu tisíce porcí váží stovky kil a vařit se začne už od brzkých ranních hodin. Jídlo na přípravu obědů darují potravinové řetězce Makro a Tesco, které jako jedni z mála spolupracují s tzv. Potravinovou bankou. Potravinová banka je instituce, kam mohou obchody i jednotlivci přivézt potraviny, které by jinak skončily v koši.

„Makro od roku 2009 spolupracuje s Českou federací potravinových bank, jejímž prostřednictvím podporujeme potřebné. Dodáváme jí zboží s krátkou dobou spotřeby, zejména potraviny a drogistické produkty, které následně putují k lidem v nouzi. Naším cílem je zabránit plýtvání potravinami a drogistickým zbožím a v maximální možné míře zajistit, aby se tyto přebytky dostaly k potřebným," uvedla Kateřina Pištorová, manažerka interní komunikace pro Makro.

„Spolupráci s Potravinovou bankou vřele doporučujeme nejen ostatním obchodníkům či provozovatelům restauračních provozů, hotelů a dalších zařízení, ale také jednotlivcům, kteří mohou pomáhat jako dobrovolníci,“ dodala Pištorová.

Skupinu Zachraň jídlo podporuje také česká pobočka OSN či poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc. „V Evropské unii je ročně zbytečně znehodnoceno na devadesát miliónů tun potravin. Tyto potraviny musel někdo vyrobit nebo dovézt a jejich znehodnocení znamená ekonomickou ztrátu, snížení potravinové soběstačnosti a nakonec i zbytečné zvýšení uhlíkové stopy,“ uvedl Poc.

„Toto chování je nutno změnit. Neznamená to nějaké uskrovňování nebo utahování opasků. Znamená to pouze rozumné a rozmyšlené stravovaní a nákupní chování. Proto také velice vítám akci Hostina pro tisíc, která se snaží na tyto nešvary upozornit,“ dodal Poc, který je v Evropském parlamentu členem Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

Hostina pro tisíc je první veřejnou akcí skupiny Zachraň jídlo, která vznikla před půl rokem. Uskuteční se v duchu minimální produkce jakéhokoliv odpadu. Nekonzumovatelné zbytky potravin se zkompostují a jíst se bude z talířů ze stále probíhající sbírky „Zachraň nádobí“ pořádané ve spolupráci s organizací Bezobalu. Darované nádobí následně poputuje charitativním organizacím.


A co si myslíte vy? Diskuse (0 příspěvků)

Pro vložení příspěvku musíte být zaregistrováni a přihlášeni.