Výstraha pro diktátory činí svět bezpečnějším

Jiří Čáslavka

Vojenský zásah v Sýrii nebude humanitární intervence ani pokus vyřešit občanskou válku. Diktátoři celého světa si ale musí uvědomit, že vše má své limity. Pokud by došlo k oslabení Bašára Asada, tak by mohl být přístupnější diplomatickému jednání.

Bašár Asad je stejně brutální jako jeho otec. Když v roce 1982 vyvrcholil odpor proti režimu povstáním v Hamá, neváhal Háfiz Asad vybombardovat celé město. Uvádí se, že jeho zásah stál životy 20 až 30 tisíc lidí. Bašár Asad je zodpovědný za to, že se původně nenásilné protivládní protesty proměnily v krvavou občanskou válku s více než 100 tisíci oběťmi.

Od března 2011 byli demonstranti, kteří volali po demokratických reformách a vyráželi každý pátek po odpoledních motlitbách na demonstrace, pravidelně odstřelováni a zabíjeni jednotkami policie a armády.

Konflikt se postupně začal komplikovat i tím, že do země přišly různé radikální islámské skupiny napojené na al-Káidu a nikdo dnes přesně neví, jakou část protiasadovské opozice tvoří fundamentalisté a radikálové. Někteří podporují raději Asada, zvlášť alevitské a křesťanské enklávy, protože se prostě bojí, co by mohlo přijít potom, a ze stejného důvodu byla dosud rozpačitá i zahraniční reakce.

Na jedné straně v Radě bezpečnosti OSN blokuje Rusko a Čína všechny rezoluce obsahující sankce proti syrskému režimu a na druhé straně jsou západní státy zdrženlivé k možnosti vyzbrojení povstalců z oprávněné obavy, že by se zbraně mohly dostat do nesprávných rukou.

To se změnilo před týdnem, kdy došlo na damašském předměstí k použití nervového plynu. Přestože to pravděpodobně nebylo první použití chemických zbraní v syrském konfliktu, tak to vypadá, že to tentokrát vyvolá mezinárodní reakci. Přístup je zatím opatrný, zvlášť americký prezident Obama se chce vyhnout chybě svého předchůdce, který rozhodl o invazi do Iráku na základě nikdy nepotvrzených informací o iráckých zbraních hromadného ničení.

V Sýrii je to jinak. Je nepochybné, že režim tyto zbraně vlastní, sám to přiznal, jen nemáme přesvědčivé důkazy o jejich použití. Syrský arzenál chemických a biologických zbraní je považován za jeden z největších na Blízkém východě a Sýrie dlouhodobě odmítá podepsat mezinárodní Úmluvu o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní.

Nikdo si nemyslí, že by omezený letecký útok mohl vyřešit syrskou občanskou válku, to by vyžadovalo společný diplomatický tlak všech klíčových mezinárodních hráčů, tedy USA, Ruska, Iránu, Turecka a Saudské Arábie, nasazení chemických zbraní však nemůže být ponecháno zcela bez reakce, protože by to znamenalo, že mezinárodní společenství toleruje používání zbraní hromadného ničení, jednalo by se o nebezpečný precedens.

Podobně nebezpečné se samozřejmě může jevit to, že patrně nedojde k dohodě na úrovni OSN a letecký úder tedy nebude mít z tohoto pohledu dostatečnou legitimitu. Rada bezpečnosti je však dlouhodobě paralyzována a je iluzí si myslet, že k její reformě dojde v nějaké dohledné době. Rizikem samozřejmě je i to, že se Západ opět nechá zaplést do dlouhotrvající občanské války.

Pokud se podaří vytvořit dostatečně širokou „koalici ochotných“, která bude zahrnovat i arabské země, tak si myslím, že by k nějaké reakci na použití chemických zbraní mělo dojít. Diktátoři celého světa si musí uvědomit, že vše má své limity. Toto nebude humanitární intervence ani pokus vyřešit občanskou válku. Pokud by však došlo k oslabení Bašára Asada, tak by mohl být přístupnější diplomatickému jednání, což by mohlo představovat alespoň malé světlo na konci tunelu.

    Diskuse
    ??
    August 30, 2013 v 9.38
    Tomu nerozumím?
    "Pokud by došlo k oslabení Bašára Asada, tak by mohl být přístupnější diplomatickému jednání."

    Možná čtu zprávy špatně, ale Asad pokud vím je ochoten přistoupit na jednání, ale ten slepenec islámských extremistů, žoldnéřů a zklamaných opozičníků se není schopen domluvit kdo je bude reprezentovat a tedy ponese i zodpovědnost za dohody.
    ??
    August 30, 2013 v 9.48
    Stává se z DR hlásná trouba politiky USA ?
    Jedním z přispěvatelů "Glopolis" je opět Velvyslanectví USA, že pane Čáslavka.
    August 30, 2013 v 10.27
    Pro autora
    Dobrý den,

    na toto téma dnes vyšel v BL velice zajímavý článek od Hanse Blixe, bývalého zbraňového inspektora OSN.

    http://blisty.cz/art/69888.html

    Máme zde několik otázek:

    1) byly opravdu použity chemické zbraně. To opravdu stále není stoprocentně jasné
    2) pokud byly použity tak kým? Tvrzení, že to byla určitě vládní vojska není potvrzeno. Zmocněnkyně OSN Carla Del Ponte vyšetřující podezření, že chemické zbraně byly použity již v dubnu, se přiklání k názoru, že tehdy sarinem útočili povstalci:

    http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188


    3) Komu útok chemickými zbraněmi prospěje, vládě nebo povstalcům? Zde je zřejmé, že vláda v na tomto útoku v době, kdy měla na svém území inspektory OSN a v době kdy v občanské válce vítězí, žádný zájem. Zájem by na tom ovšem mohli mít povstalci.

    4) Co je dobrého na nerespektování mezinárodního práva? Vojenský útok na cizí zemi je možný jen pokud jsem napaden a nebo za souhlasu RB OSN. Jinak jde o zločin. Proč ho podporovat?




    ??
    August 30, 2013 v 13.11
    Vy jste velmi šťastný ve své naivitě p. Šťastný.
    1) Chemické zbraně byly použity, tvrdí to Al Kajda a nositel Nobelovy ceny míru Obama.
    2) Carla Del Ponte je podplacená Putinem a jední pravnukem velkého kormidelníka Maa.
    3) Vy vůbec nejste schopen ,ve své naivitě ,prohlédnout zvrácené a úskočné intriky, jichž je schopen Asadův orientální mozek.
    4) Bílé civilizované země přece nepáchají zločinné války. Vy jste se neučil dějepis? :)