Iniciativa Blokujeme! bude protestovat proti akcím krajní pravice. Poprvé v sobotu

Vratislav Dostál

Tento týden vznikla platforma Blokujeme! Jejím cílem je upozornit širokou veřejnost na současnou vlnu násilných protiromských demonstraci a pochodů. V sobotu budou její členové nenásilně blokovat protiromskou akci ve Vítkově.

Tento týden byla ustavena platforma Blokujeme! Vznikla jako reakce na současnou vlnu násilných protiromských demonstrací a pochodů. Platforma ve svém ustanovujícím prohlášení vyzvala občanskou společnost, aby vystoupila proti násilí a nenávisti, které se odehrává v ulicích českých a moravských měst každý víkend.

„Jsme občanská iniciativa složená z jednotlivců i organizací a propojená za účelem vyjádření veřejného nesouhlasu proti demonstracím pravicových extremistů,“ vysvětlila tisková mluvčí iniciativy Alica Heráková. „Kromě happeningu před Úřadem vlády připravujeme na sobotu nenásilnou Blokádu neonacistického pochodu ve Vítkově,“ dodala.

„Odmítáme ignorovat skutečnost, že každý víkend probíhají násilné protiromské demonstrace a pochody. Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak nenávist pramenící z nedostatku informací a společenské frustrace stoupá každým dnem. Naším cílem je tyto projevy nenávisti společně zastavit,“ uvedla iniciativa v prohlášení.

Jeho signatáři zdůrazňují, že žijeme v období vleklé celospolečenské krize, která se projevuje jak ve vztazích ekonomických, tak i mezilidských a morálních. „Elity, které za tento stav nesou zodpovědnost, projevům otevřeného rasismu pouze přihlížejí," zdůraznila iniciativa.

Podle signatářů politická reprezentace pouze využívá protiromské nenávisti k odvedení pozornosti od vlastních provinění. „Jsme svědky toho, že někteří političtí představitelé ve svých veřejných projevech používají protiromskou rétoriku a zneužívají ve svůj prospěch situaci chudých lidí v České republice,“ zdůraznili signatáři.

Připomněli také, že Rada Evropy vyzvala Českou republiku ústy svého komisaře pro lidská práva Nilse Muižniekse, aby úřady vyslaly důrazný signál, kterak nebudou tolerovány žádné projevy nenávisti.

Již tuto sobotu se aktivisté sympatizující s platformou chystají blokovat pochod krajně pravicových radikálů ve slezském Vítkově, kde v roce 2009 zaútočili rasisté pomocí zápalných láhví na dům, obývaný romskou rodinou, a těžce popálili tehdy dvouletou Natálku Kudrikovou.

„To, že se rozhodli pochodovat ve Vítkově, v Den romského holokaustu, chápeme jako provokaci toho nejtěžšího kalibru“ uvedl k akci neonacistů aktivista Jozef Miker. „Situace zašla opravdu daleko, rasisté naplánovali protiromské pochody na každý víkend nadcházejících měsíců,“ dodala Ivanka Mariposa Čonková, jedna z iniciátorek platformy.

Strach, který romské rodiny zažívají, je pro většinu obyvatel podle jejích slov nepředstavitelný. „Každé takové protiromské shromáždění silně narušuje i vztahy, které byly do té doby v daném místě přátelské. Situace je velice nepředvídatelná a něco se musí udělat hned teď, než bude pozdě,“ uzavřela Čonková.

    Diskuse
    August 1, 2013 v 12.10
    Podpořme děti ve Vítkově
    Ve městě, kde má zítra proběhnout demonstrace je škola, která vzdělává zejména romské žáky. Je to základní škola se speciální péčí, kde jsem byl jako náhodný host na pár hodin. Jedna věc je v této škole evidentní: potřebuje větší podporu a podporu potřebují romské děti, které tam chodí. Nechci zde rozvádět jaká je tato škola z hlediska práce učitelů /kteří na mne působili většinou jako zajímaví lidé/ nebo z hlediska obce Vítkov, zda dobře nebo špatně pečuje o tuto školu, nechci se ani věnovat v tomto komentáři tomu zda má nebo nemá existovat více inkluzivní vzdělávání ve městě Vítkov nebo jinde. Chci říct jednoduchou a přitom složitou věc: byla tam "potřebná" atmosféra, kterou jsem prožil v této škole, kde je hodně romských dětí. "Potřebná" ve smyslu, že právě do vzdělání těchto dětí by měly proudit velké peníze, díky různým fondům, projektům a programům. A nejen peníze, i zájem okolí, dobré slovo, dobrovolná spolupráce, zájem médií o osudy těchto dětí. Napadla mě taková akce, která by se mohla u příležitosti zítřejších událostí ve Vítkově, které proběhnou a nikdo neví jak dopadnou. Média se budou věnovat zítra Vítkovu, co využít této pozornosti a začít se zajímat o osudy dětí v této škole, uspořádat sbírku pro tuto školu, navštívit tuto školu, zapojit do projektů tuto školu, pozvat děti z této školy na nějaké akce. Pokud máte občanské sdružení, máte nadace, máte zájem, prosím kromě toho, že zítra někteří pojedete demonstrovat do Vítkova proti plánované rasistické akci, zkuste se zaměřit na tyto děti. Zde přidávám link na zmíněnou školu http://zsvitkov.unas.cz/. Dále nápady a kontakty na podporu dětí ze školy ve Vítkově můžeme shromažďovat takto: zde link facebook skupinu, kam se můžete přidat a domluvit se, co můžeme udělat https://www.facebook.com/groups/573731932683081/#!/groups/573731932683081/ nebo otevřený dokument na webu (pokud nemáte facebook) kam můžete vkládat "komentáře" - tedy nápady a kontakty na vás (bez nutnosti se registrovat na google), link na dokumnet zde: https://docs.google.com/document/d/1YRA--iwWtcsa-_fhHmjKNyHH5nDCcwfe9f9grX1o7x8/edit?usp=sharing nebo prostě můžete napsat co vás napadá na email petrchalus@gmail.com