Jonáš Červinka: Dienstbier prokázal charakter a opírá se o čitelné hodnoty

Vratislav Dostál

Jonáš Červinka alias Lipo vysvětluje v rozhovoru pro Deník Referendum důvody, jež ho vedly k natočení předvolebního spotu na podporu Jiřího Dienstbiera.

Jonáš Červinka alias Lipo, který na sebe již dříve upozornil předvolebním klipem Pozdravy z Liberce, v pátek zveřejnil spot na podporu Jiřího Dienstbiera. V klipu nazvaném Chci změnu mimo jiné zdůraznuje, že nechce dávat svůj hlas kandidátům za zásluhy. „Věřím v osobnost, která se může stát symbolem změny,“ tvrdí Lipo, který video natočil z vlastního popudu a bez nároku na honorář.

Proč jste video natočil? Co vás k tomu vedlo?

Jednoduše protože mam za sebou nějakou historii a výsledky a chci tak pomoci věci kterou považuju za správnou. Taky proto, že se už nemůžu koukat na tu hlubokou propast mezí tím, jak moc o politice mluvíme a jak málo přitom politiku prakticky žijeme.

Dienstbier se mi jeví jako nejsmysluplnější kandidát. Jeho politické postoje jsou navíc těm mým blízké.

Spousta lidí z umělecké branže se angažuje ve prospěch Franze nebo Schwarzenberga? Proč ne i vy?

Franz je umělec, ale za avantgardním projevem se paradoxně skrývají konzervativní názory. Spousta mladých, kteří ho budou volit, tak nakonec nebudou vědět, koho volí.

I přes možné, lidské sympatie ke Schwarzenbergovi: Postavil se do čela projektu, který vnímám jako asociální.

Můžete rozvést, proč je pro vás právě Dienstbier nositelem změny?

Pořád slyším hlasy od mladých o obstarožní, nefunkční levici, potažmo ČSSD. Já to tak nikdy necítil, ale zároveň jejich kritiku v něčem chápu. Teď tu máme mladého kandidáta, který prokázal charakterní chování a přitom se opírá o jasné, čitelné hodnoty.

O čem jste s Jiřím Dienstbierem hovořili na pivu?

Kupodivu o politice. Říkal jsem mu, že čtu paměti Tonyho Blaira. Tak o něm.

A proč ve spotu vystupujete proti Zemanovi a Fischerovi?

Protože mam proti oběma jasné výtky. Zeman je pokračovatel éry, kterou bychom měli uzavřít. Klausova podpora mluví za vše.

Na Fischerovi mi je sympatický vstřícný postoj k menšinám. Jinak je to pro mě trochu — nadsazeně řečeno — muž bez vlastností. Jeho názor, že by nejmenoval vládu s účastí KSČM, i když byl léta ve straně, nechápu jako názor "konvertity", ale mediální, vstřícné gesto vůči voličům pravice. To lidi necítí ten rozpor?

A jakou vlastně očekáváte reakci veřejnosti?

Rozproruplnou. Většinový vztah k politice je pokřivený. Spousta lidí vůbec nepochopí, že se člověk pro něco takového může svobodně rozhodnout.

    Diskuse
    December 17, 2012 v 12.35
    šance pro občany a mediální produkty
    Mediálními produkty jsou Fischer a Zeman po všech stránkách, včetně divadelních gest, mediálních týmů, které kolem nich skáčou a průzkumů veřejného mínění, které jim jdou na ruku. Víceméně k tomu, že se to děje, přitakal i Václav Klaus, protože pravil, že prezidenta vyberou média. Je smutné, že se do tohoto cirkusu podle některých známek zapojila i Transparency International.

    Šancí pro občany jsou Dienstbier, Fischerová a možná i Franz. Média je odsouvají stranou, průzkumy veřejného mínění ani TI jim nepřejí.

    Když však po zkušenostech s průzkumy veřejného mínění z posledních voleb odečteme Zemanovi a Fisherovi 10 % a ty přidáme našim médii nemilovaným kandidátům, můžeme se těšit na vyrovnaný zápas, ve kterém promluví voliči - občané, zvláště ti voliči - občané, kteří se nenechají oblbnout našimi médii.
    JH
    December 18, 2012 v 12.44
    Dienstbier – nejhorší kandidát na prezidenta
    Na nominaci Jiřího Dienstbiera mě překvapuje jedna věc. Ještě v r. 2010 Dienstbier nebyl dost dobrý na to, aby ho ČSSD umístila na volitelné místo do sněmovny, natož jako lídra kandidátky v některém kraji. Avšak už o rok později byl Dienstbier dost dobrý dokonce na funkci prezidenta republiky. Nabízím 2 vysvětlení:

    1) ČSSD nikdy předtím nenominovala Dienstbiera na významnější funkci, protože by prokázal svoji neschopnost. Vytasili ho až těsně před volbou, aby nestihl nic zkazit. Dienstbier byl poslancem 90-92 a pak už nikdy na celostátní úrovni nekandidoval, zřejmě se jako poslanec neosvědčil.

    2) Starý Dienstbier a Zeman měli vcelku korektní, přátelský vztah. Myslím, že by se starému Dienstbierovi nemusely líbit synovy útoky na Zemana a přehnané prezidentské ambice. Kandidatuta mladšího Dienstbiera je založena na pokračování působení jeho otce a neměla by smysl, kdyby se setkala s němými rozpaky, ne-li vyslovenou kritikou jeho otce. Nástup mladšího Dienstbiera logicky nastal přesně po úmrtí staršího.

    Dienstbier a Fischerová vytvářejí atmosféru nevraživého, až nečestného prezidentského souboje. Zavázali se, že v kampani nebudou používat kritiku a útoky na protikandidáty. Přitom kampaň všech kandidátů je dosud klidná a seriózní, s výjimkou právě Dienstbiera, který nejvíc útočí na protikandidáty, hlavně na Zemana. V diskuzích při projevu Zemana se Dienstbier jen šklebí a vrtí hlavou. Dienstbier evidentně zdědil Grossovu upřímnost, kterou vyjádřil ve svém etickém kodexu, a Paroubkovu zlomyslnost, vyjádřenou následnými samolibými útoky a úšklebky. Dienstbier je tak další z dlouhé řady politiků, kteří zprofanovali pojmy slušnost a morálka.

    Dienstbier obhajuje vládní spolupráci s KSČM tím, že tato strana nebyla zakázána a soudem zrušena. Pak ale není jasné, proč mu tak vadí korupční opoziční smlouva a korupční koalice v Praze, když je zákony a soudy nezakazují. V prvním případě účelově deleguje svoje svědomí na soud, ve druhém případě mluví o politické kultuře. Dienstbier odmítnul korupční koalici v Praze pouze proto, aby se měl čím chlubit při volbě prezidenta, dokonce i v textu nominační petice. Odmítnul malé korýtko v komunální politice proto, aby následně vykalkuloval velké koryto v podobě prezidentské funkce.

    Dienstbier tvrdí, že na antikomunismus byl čas před rokem 1989, když byli komunisté u moci, zatímco teď už antikomunismus není na místě, a z toho důvodu Dienstbier připouští, aby se komunisté znovu podíleli na vládní moci. Dienstbier však sám používá antizemanovství, na které analogicky měl být čas v době Zemanovy vlády, když byl Zeman u moci, nikoliv teď, kdy se Zeman znovu o moc uchází. Je s podivem, jak Dienstbier jako politik účelově nakládá s přirozeným vyjádřením politických preferencí.

    1. Zeman (dobrý), 2. Bobošíková (neutrální), 3.-4. Sobotka, Schwarzenberg (nepřijatelní), 5.-6. Fischer, Fischerová (absolutně nepřijatelní), 7.-9. Roithová, Dienstbier, Franz (lidské zrůdy)
    December 18, 2012 v 14.55
    "... kadet Biegler byl jako moucha.
    Za tu dobu prodělal několik cholerových stanic a zvykl si plným právem po všech manipulacích, které s ním jako cholerou podezřelým zaváděli, že už počal zcela nevědomky neustále pouštět do kalhot. Až se konečné dostal do rukou na jedné takové pozorovací stanici nějakému odborníkovi, který v jeho výmětech nezjistil cholerových bacilů, utužil mu střeva taninem jako švec dratví rozbité čochty a poslal ho na nejbližší etapní velitelství, uznav kadeta Bieglera, který byl jako pára nad hrncem, frontdiensttauglich.
    Byl to srdečný člověk. "
    Když ho kadet Biegler upozorňoval, že se cítí velice slabým, řekl k němu s úsměvem: "Zlatou medaili za statečnost ještě unesete. Vždyť jste se přihlásil přece dobrovolně na vojnu."
    A tak se kadet Biegler vydal za zlatou medailí.
    Jeho utužená střeva nevrhala již řídkou tekutinu do kalhot, ale zůstalo mu přece jen časté nucení."

    ***

    Obávám se jen trochu, zda ten návrat ze své nejoblíbenější místnosti náš kadet neuspěchal ... ale to je jeho věc, - a toho, kdo mu bude prát kalhoty. -- A co tomu vlastně říká "STARÝ HYLDEBRANT" ... paní Květoslavo?
    MP
    December 18, 2012 v 23.34
    Přátelé, vidím to s vyhlídkami Jiřího Dienstbiera bledě -
    a velice mě to znepokojuje...
    Připravuji otevřený dopis B. Sobotkovi - ještě je naděje, ale každým dnem se zmenšuje...
    Uvítám jakékoli návrhy na to, jak Dienstbierovi a jeho kampani pomoci.
    December 18, 2012 v 23.58
    Dobré znamení
    Antikomunisté útočí na Dienstbiera a chválí Zemana. Jen houšť!