Modrý slon v porcelánu

Kateřina Kňapová

ODS hledá vlastní tvář i cestu ke stabilitě. Víkendový kongres ale ukázal, že je v tomto ohledu poněkud bezradná.

Před dvěma lety znamenal pro Petra Nečase kongres ODS neopakovatelný triumf. On sám i titulky v médiích oslavovali vykročení k čistoskvoucí, kmotrů zbavené straně, v poslanecké sněmovně se mohl opírat o luxusních 118 hlasů a u české veřejnosti měla jeho vláda podporu 42 procent. Současnou ODS oslabují vnitřní mocenské spory ztělesněné skupinou nespokojenců kolem Petra Tluchoře a Ivana Fuchsy, v poslanecké sněmovně vládní koalice ztratila většinu a rostoucí nespokojenost velké části společnosti je zhmotněna mizivými 12 procenty lidí podle průzkumů vládu stále ještě podporujících.

Zlý pes od Hluboké a kontrahlasy

Prvním místopředsedou a „zlým mužem“ ODS se stal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Muž, o kterém Petr Nečas ještě před dvěma lety prohlašoval, že jeho přítomnost ve vedení by v ODS nedělala dobrotu, a který je u veřejnosti poměrně výrazným způsobem spojován s „kmotrem z Hluboké“ Pavlem Dlouhým. Jeho zvolení na místo druhého muže strany tedy může na značnou část na náznaky korupce a klientelismu alergické veřejnosti působit jako rudý hadr na býka. Svou roli v tomto kontextu pochopitelně bude hrát i nenápadné podřeknutí Alexandra Vondry o tom, že boj s korupcí je sice důležitou součástí programu ODS, nikoliv však hlavní. Je sice pravda, že do výkonné rady nebyl zvolen Ivan Langer ani již zmíněný Dlouhý, otázkou ale zůstává, nakolik se tím omezí jejich případný vliv na chod strany.

Hlasy proti Petru Nečasovi byly poměrně výrazně znatelné v samotné volbě předsedy — 178 hlasů z celkových 592, tedy asi 30 procent, pro nepříliš známého Ivana Fuchsu oznamujícího svou kandidaturu v sobotu ve večerních hodinách, naznačuje určitou nespokojenost s Nečasem jako leaderem nejsilnější pravicové strany. Na kontrahlasy proti Nečasovi doplatila i dosavadní první místopředsedkyně Miroslava Němcová, která sice byla zvolena do předsednictva, nicméně jen 306 hlasy. Nejsilnější podporu vůbec — 454 hlasů - zaznamenal bývalý ministr Jiří Pospíšil, který se pro své náhlé odvolání stal pro část veřejnosti symbolem rezignace na boj s korupcí v ODS.

Kam kráčíš? V kruhu

Již příští týden se česká politika ponese v duchu boje o tzv. úsporný balíček a tedy i o důvěru vládě. Možné scénáře jsou už jen dva — Nečas nesežene dostatečnou podporu pro návrh (i s nespokojenými poslanci má ODS, TOP 09 a LIDEM jen 99 hlasů) a vláda padne, nebo se mu s pomocí jednotlivých nezařazených poslanců či poslankyň podaří slepit velmi křehkou většinu. Kongres v neděli v podvečerních hodinách v jednom z usnesení sice vyzval nespokojené poslance, aby se dále nevzpírali a podřídili se názoru poslaneckého klubu, jako takové ale neřeší hlubokou krizi, ve které se ODS nachází. Komentátor Jidřich Šídlo nazval celý kongres sešlostí pacientů s depresí, pražský primátor Bohuslav Svoboda zase pacientem na jednotce intenzivní péče.

Leitmotivem velké části projevů v Brně přednesených byla ztráta důvěry tradičních voličů ODS. Nespokojení poslanci viděli jasný důvod v současné politice ztělesněné například novým úsporným balíčkem, ti další třeba v rezignaci na komunikaci s veřejností i členskou základnou. Nikdo však nezpochybnil samotný rámec, ve kterém se současná destrukční politika odehrává — rozklad sektoru veřejných služeb, přesun nákladů na občana (nebo spíš klienta), zhoršování postavení zaměstnanců, ale také rodin s dětmi a samozřejmě pověstné obsesivní škrtání ve státním rozpočtu. Místo toho se kritika zaměřila na údajně nedostatečně vysvětlování z pohledu mnohých jen velmi obtížně obhajitelných kroků. Své místo si našlo i tradiční strašení poněkud opelichaným strašidlem komunismu a socialismu, které chce minimálně zadlužovat, ne-li dokonce znárodňovat a jinak terorizovat úspěšné a podnikavé jedince.

Kongres ODS ukázal její ideovou krizi, slepotu a vyprázdněnost v celé své kráse. Pokud nedojde k hluboké sebereflexi a odklonu od destruktivní politiky, skončí tato strana daleko od výsledků z dob své největší slávy.

    Diskuse
    November 5, 2012 v 8.53
    Cesta k (čí) důvěře? Důsledné vyrovnání s (čí) minulostí?
    Kongres Občanské demokratické strany:

    " ...považuje důsledné vyrovnání s minulostí za důležitou část politiky ODS a podporuje dokončení restitučních procesů v zemědělství a schválení majetkového vyrovnání vztahu státu s církvemi v tomto volebním období. " - (http://www.ods.cz/clanek/3297-usneseni-23-kongresu-ods)

    Chce-li se ODS opravdu vyrovnat s vlastní minulostí, musí nejdříve odstranit ze svého názvu slovo "občanská".
    November 5, 2012 v 9.20
    opravdovým ideovým vyvrcholením kongresu ODS
    je rozhovor Petra Nečase po jeho skončení:

    * To ale vůbec nevypadá jako plán. Jak budete řešit situaci regionu, o němž budete mít zprávu, že se tam dostávají k moci lidé kvůli zisku?

    - Postupně je odstavovat od moci.

    * Ale jak? Domluvou?

    - Někdy i domluvou.

    * A máte v zásobě i jiný způsob?

    - Ráznou domluvu.

    (Tady každý na názorném příkladu pochopí, že jsou i jinačejší metody než prázdné oprátky na kandelábrech...)
    November 5, 2012 v 10.49
    Silný Klaus, silný Kalousek, slabý Nečas, ODS ...
    Kongres řešil problém rebelů, kteří jednají, jak Klaus mluví a problém vlády, v níž má hlavní slovo Kalousek. Pro posílení Nečase zvolili Kubu, který však zjevně bude dělat vlastní politiku, pokud bude kmotrovská, tak bude dále oslabovat ODS bez ohledu na to, jak "zle" bude vystupovat.

    Hlasy pro Pospíšila a velký potlesk pro Kuberu svědčil o tom, jak zoufale ODS vyhlíží po někom, kdo měl nějaký úspěch u veřejnosti a voličů, ať už je to úspěch získaný populistickým kouřením na radnici či tím, že dotyčný byl Nečasem z hodiny na hodinu vyhozený z vlády. Nečasovi bude "krýt záda" asi jen Mirka Němcová, Blažek nebo Chalupa si budou hlídat svou vlastní image.

    Mimochodem Blažek byl asi jediný, kdo se pokusil přemýšlet o něčem takovém jako politickém programu, i když je otázka, zda je v ODS ještě někdo kromě něj, kdo ví, o čem mluví,když mluví o ústavním liberalismu, humanitních ideálech či otázce sociální a zda to ví on sám.
    MN
    November 5, 2012 v 11.24
    Ideová krize?
    ODS má přece svůj jasný program, který se naplňuje:
    "rozklad sektoru veřejných služeb, přesun nákladů na občana (nebo spíš klienta), zhoršování postavení zaměstnanců, ale také rodin s dětmi a samozřejmě pověstné obsesivní škrtání ve státním rozpočtu"
    Ale ukazuje se, že si to stále více lidí začíná uvědomovat.
    November 5, 2012 v 12.27
    Pan Novák je zřejmě nejblíže pravdy. Programové myšlenky jsou dány, chybí ale forma, přes kterou by byly propasírovány, aby byly dostatečně skryty voličům. To je to, co se hledá. Střet je trochu mezi proudem, který žije v zajetých kolejích a domnívá se, že lidé budou stále fandit veřejně proklamovanámu neoliberalismu a proudem, který tuší, že lidé se od něj odvrací a tak mu shání přijatelnější kabát, když už obsah zůstává stejný. Sledoval jsem sjezd v ČT a všiml jsem si, že jako jako u myslivců je povinný pozdrav "Lovu zdar", musel každý řečník ve svém projevu zaútočit na ČSSD a KSČM. Paní Kavalírová byla aspoň takový kavalír, že do světla kamer řekla na rovinu, že KPV je pravicové uskupení a žádala ODS o ochranu před levicí. Levicoví političtí vězni by si měli tedy založit svou organizaci /možná je, ale na rozdíl od KPV o ní není slyšet/ a dojit ve velkém stát. Když to může KPV, mohou i oni, máme demokracii, ne?