Izrael zaplatí OSN za rozstřílené budovy v Gaze

Jan Miessler

Během loňské ofenzívy Izrael v Gaze zničil několik budov, mimo jiné i sklad s humanitární pomocí. Nyní vyčíslené škody dobrovolně zaplatil.

Během loňského vpádu na palestinská území v Gaze Izreael zničil nebo poškodil dvě skladiště, šest zdravotních středisek a třicet sedm škol provozovaných Uřadem pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě, který je součástí OSN. Nyní se dobrovolně rozhodl škody zaplatit a na účet mezinárodní organizace poslal 11 milionů dolarů.

„Pro Spojené národy jsou platbou finanční záležitosti související s tímto incidentem uzavřeny," prohlásil mluvčí OSN Martin Nesirky. Většina majetku OSN byla zničena 15. ledna 2009, kdy areál kolem skladiště s potravinovou pomocí a zdravotnickým materiálem zasáhla izraelská dělostřelba. Izrael nejprve tvrdil, že z areálu na jeho vojáky útočili bojovníci palestinského hnutí Hammás, později se ale omluvil.

Podle představitelů OSN existují důkazy, že Izrael během svého útoku na území Gazy použil bílý fosfor. Během izraelské ofenzívy přišlo o život více než 1400 Palestinců a 13 Izraelců, většina Gazy skončila v ruinách.

Další informace:

Commondreams.org Israel Pays UN for Gaza War Damage

    Diskuse
    PM
    January 23, 2010 v 23.18
    Milý deníku, kdyby sis porovnal komentář, který jsi převzal od Al Džazíry, se zprávou dejme tomu CNN, mělo by ti být přinejmenším podezřelé, že ve zprávě CNN se hovoří pouze o jednom skladišti a třech školách. Takto je až příliš průhledné, jakým zdrojům dáváš přednost, a to zřejmě ze stejného důvodu, proč jsi nezveřejnil mou reakci na článek E. Novákové "Izrael vytáhl do války proti míru".
    January 27, 2010 v 9.21
    Milý pane Mareši, pokud budete chtít v budoucnosti zveřejnit reakci na nějaký text, obracejte se prosím na mne. suhlova@denikreferendum.cz
    PM
    January 27, 2010 v 10.11
    OPRAVA
    Omlouvám se redakci za liché podezření z předběžné cenzury diskuzních příspěvků, na druhý pokus se k dotyčnému článku připojil můj komentář bez problémů zcela automaticky. Proč ho napoprvé tlačítko "Potvrdit" poslalo do jakési černé díry, s obsahem zřejmě nijak nesouvisí.