Dva Brazilci si píší o jednom malém pivovaru, který je někde tam daleko v České republice a překáží v používání značky Budweiser.

Ahoj Fabiano, jsem rád, že jsem tě našel tady na facebooku. Naše bývalá kolegyně Aline mi doporučila, ať se obrátím na tebe. Říkala, že po té co jsme skončili ve škole, ses odstěhoval do Prahy. Asi se ti tam hodně líbí, co? Že jsi tam už patnáct let! Prý jsi pořád takový revolucionář jako ve škole. Ještě platí tvůj nick Che Golgo?

Každopádně ti nepíšu, abych vzpomínal na dobu, kdy jsme měli dlouhé vlasy, ale potřebuju projednat pracovní záležitosti. Teď dělám pro Ambev. Jsem v oddělení mezinárodních akvizicí a dostal jsem za úkol udělat rešerši o jednom malém pivovaru tam u vás v nějakém zapadákově, který nám překáží v používání značky Budweiser po celým světě. Kolega se zabývá přímo tím pivovarem, ale já mám složitější úkol. Musím sestavit takový seznam politických garnitur a vlivných lidí, kteří můžou stát v cestě privatizaci toho malýho pivovaru.

Náš prezident je proti úplatkům, ale mezi námi, bez toho to asi nejde, že? Prý se v takovýhlech věcech Česká republika neliší moc od Brazílie.

Pokusil jsem se zjistit nějaký informace, ale ten jazyk je fakt šílený. Ani Google překladač ho nezvládne dobře.

Je jasné, že dostaneš odměnu za jakoukoliv informaci, kterou nám poskytneš. Tak zdravím do Prahy a doufám, že si snížil počet vykouřených fajfek, oproti našim Red Hot Chilli Peppers dnům…

Ahoj Churchille (nebo tě už tak nenazývají, řečníku?), tak ty si nakonec opravdu skončil u nějaký zlý korporace, jo?

Hele, upřímně řečeno tohle není můj šálek kávy. I proto, že bych nerad viděl Budvar zprivatizovanej. Ale protože jsem pořád tvým dlužníkem za to, jak jsi neustále chodil ven, abych já mohl spát s tvým spolubydlícím na koleji a ještě si hlídal, jestli paní Wiggins nejde na kontrolu, tak ti můžu doporučit pár lidí, kteří by ti s tím mohli pomoc.

Každopádně si vždycky vítán v mém bytě v Praze, stejně jako ta celá naše Kerouacovská parta, hehehe…

Díky za tipy Fabiano. Předpokládám, že do půl roku přiletím s dalšíma lidmi z firmy do Prahy, tak se s tebou určitě sejdu na nepracovní večeři. Děkuju za pozvání, ale samozřejmě využiju právo na pětihvězdičkové hotely, neboť tady ve firmě tečou prachy jako pivo během karnevalu.

Ahoj Winstone, dlouho ses neozval. Jak probíhá ta vaše akce s českýma kmotrama? Mám se začít bát, že se Budvar přejmenuje na Brahmu?

No, záměrně jsem tě neinformoval, protože si dobře pamatuju, jak si pořád prohlašoval, že „nemravný tajemství nemá právo být utajený“. Ale za třiačtyřicet dní budu v Praze, tak ti povyprávím, jak probíhá naše jednání s vašimi lidmi. Ale můžu říct, že jsem byl překvapen, jak jsou levní!

No dobře, ale ty jsi uzavřel pakt s ďáblem, tak mi dlužíš alespoň nějaký sladkosti ze zákulisí. Dám ti na to embargo jeden rok. To stačí ne? Ty jsi vždycky byl rychlej ve fotbale.

Věděl jsem, že skončíš vydíráním. Ale dej mi dva roky, protože ti vaši Češi jsou pomalý jako Mexičani. Do jednání se teď připletli naši partneři z Ameriky, takže je to teď složitý.

Dobře, dám ti dva roky, ale chci jména a čísla. Nezveřejním to dokud nebude těsně před prodejem nebo dokud neodejdeš z firmy.

Doufám, že můžu věřit slibu ateisty. Řeknu ti to jenom takhle. Bez určitýho lobisty, který se jmenuje Ivo R. a jednoho politika, který se jmenuje Miloslav K., máme prý na to zapomenout. Stanovená cena je milion eur na hlavu. Jenže ten seznam politiků je delší. Už máme čtrnáct jmen, ty vole! Ale nedělej s tím bordel, prosím tě. Přestaň se nažit o spásu světa, prosím!

Jistě, pane premiére, ale jak to dopadlo s tím Donathem a Savovem?

No vynikající, ti dva. Ten Savov nemá žádný prachy. Takže naši Belgičani mají velmi složitý plán, ale víc ti neřeknu.

Čau, doufám, že si dorazil v pořádku, a že ten náš večer v Chapeau Rouge tě přesvědčil, že nemáte kupovat český pivovar, ale český pivo. Musím ti ale přiznat, že si těžko můžu nechat pro sebe všechny ty informace, který si mi dal. Nebudu mluvit přesně o těch číslech a všech jménech, ale nemůžu to jen tak ignorovat, že máte takový tým lidí, kteří na tom intenzivně pracujou přímo tady v terénu. Dovol mi aspoň napsat o těch reklamních projektech a PR akcích, abyste přesvědčili Čechy, že Brazilci nejsou tak zlý (čemuž moji čtenáři nebudou věřit). Jsou to informace, který se netýkají přímo tebe, ale jiných lidí v jiných místech, tak se nedostaneš do problémů.

Ajajajaj, tušil jsem, že mě dostaneš do úzkých. Díky tomu co mi ti Arabové prodali vedle záchodů, jsem mluvil víc, než jsem měl. Ach jo.

A mimochodem, ten Budvar mi moc nechutnal. Jsem spíš teď fanoušek Velveta. Nezapomeň, že jsem jen malá ryba, ty potvoro. Na rozdíl od tebe, můj tatínek, není daňový právník. Tak já tu práci potřebuju. Můj přítel je číšník. Nemá ani na tu kosmetiku, kterou pořád kupuje, hihihihi…

Ahoj, už uběhly dva roky a pořád nic? Co se děje? Vzdali jste se?

Ne, ale jak jsem ti říkal. Náš prezident je papežštější než papež a prostě nemá rád korupci. Navíc premiér byl, pak nebyl, pak zase byl a teď musíme počkat, až bude nějaká skutečná vláda. Mezi tím nás vysávají kvůli volební kampani, takže uvidím, jak to dopadne.

Díky, každopádně jsem se sešel s tím druhým Brazilcem a on, jak mě nezná z dob vejšky, tak dost mluvil. Ale mám pocit, že ti politici a hlavně ten lobbista si s vámi jen hrajou a budou posouvat ten prodej, tak dlouho jak je jen budete moc měsíčně sponzorovat. Jak říkala ta manželka od toho vašeho manažera, bylo to poprvé, kdy viděla tolik buranů pohromadě, v té restauraci Le Terroiru. Skočili do toho francouzského jídla jako by to bylo německý žrádlo a vypili to francouzské víno jako Rusové vodku. Nemluvě o tom, jak jeden politik dával lístek na parkoviště za dvacet korun, k proplacení!

No, kamaráde, teď jde spíš o naše interní války mezi tzv. strategiemi „Van Sá“ versus „Sicupira“, jak jsem ti vyprávěl. Hlavně se prezident nechce plést do žádných korupčních skandálů. Zrovna teď se chceme stát tzv. „zelenou firmou“.

Proč tak dlouho mlčíš?

Ahoj, jednání se zase zpomalilo. Ale ten zrzavej podvodník, ehm podnikatel, už koupil ten pivovar za ty peníze, co jsme zprostředkovali. Tak teď to jde už mimo mě. Jen vidím, jak připravujou různé PR plány v našem oddělení. O ty vysoký šachy se starají daleko důležitější lidi, než jsem já. A hele, ta fotka toho chlapa u Berlusconiho, tak jak ho pán bůh stvořil, je fakt ten Mirek, ten co s námi jednal?

    Diskuse
    PM
    February 9, 2012 v 10.52
    Hergot pane Fabiano,
    zrovna jsem četl internetovou rozpravu Houellegecq - Levy, kterou si vydali pod názvem Zrádci lidu. Myslím, že po zveřejnění vašich facebookových rozprav, budete označen aktivní pravicí přinejmenším za vlastizrádce.
    SH
    February 9, 2012 v 11.52
    Budvar.
    V našem státě, ovládaném privatizační demagogií, mají zástupci ČR na mezinárodním soudním kolbišti jediný úkol. Vyhnat cenu Budvaru co nejvýše, aby nejen oficiální provize byla tomu přiměřená, ale především pak sponzoring pro politické špičky.
    PM
    February 10, 2012 v 10.26
    Z dnešních novin
    Neue Zuercher Zeitung
    07. Februar 2012
    Ein amerikanischer Trojaner in Budweiser Bierfässern
    Obsáhlý článek hlásí, že americký Brauerei-Riesen Anheuser Busch, je na cestě k vítěznému zakončení více než stoleté Bud-války. Naše pravicové elity spějí k sic poslednímu, ale potěšitelnému Bud-vývaru.