Referendum o euroškrtech

Jan Májíček

Vznikne zde levicová alternativa, která bude na aktuální problémy ochotna a schopna odpovědět? Odpovědí by mohl být další růst občanských iniciativ a sociálních hnutí. Témat pro ně je celá řada. Třeba euroreferendum.

Referendum. Slovo, které označuje nástroj přímé demokracie, a které se stalo požadavkem řady iniciativ. Po včerejším jednání vlády se otázka referenda dostala opět do debaty, když dvě ze tří vládních stran vyjádřily přesvědčení, že o přistoupení České republiky k dohodě Evropské unie o společných rozpočtových pravidlech by se mělo rozhodnout právě pomocí něj.

Pro byla ODS a VV, proti se postavila TOP09. Nečasova strana projevila svou rozštěpenost, kterou představuje její ekonomický liberalismus, jemuž jde současná ekonomická politika Unie na ruku, a klausovský konzervativismus s obhajobou národního státu. Konzervativně-liberální strana tak balancuje mezi logickými ekonomickými zájmy, jež vyhovují jejím podporovatelům, a ideologickým zázemím s autoritou otce-zakladatele. Proto premiér Nečas tak opatrně hovoří o možné půjčce MMF, přijetí rozpočtových pravidel a pozici České republiky k dalšímu vývoji EU. A nově zvolený místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák se zmůže jen na zopakování prázdné floskule o důležitosti euroatlantické vazby.

ODS referendum obecně odmítá, ale pokud by se mohla odvolat v pro ni nepříjemné otázce na „vůli občanů“, ráda to udělá. Když nejrůznější iniciativy chtějí tento institut zavést do právního řádu natrvalo, to je oheň na střeše.

Své spojence našla ODS ve Věcech veřejných. Ty nepropásly příležitost a připomněly, že jsou stranou přímé demokracie. Těžko říct, zda je to cynická prohnanost, deformace marketingovou „nalejvárnou“ nebo příznak halucinací, ale jedno je jisté: VV jsou stranou přímé demokracie asi jako Vít Bárta je dobrosrdečný podnikatel, který chtěl pomoci své zemi od korupce a zlých a ošklivých politiků.

To TOP09 opět prokázala svoji pevnou ideovou linii, jako strana konzervativní, zastávající omezenou demokracii a naprostou volnost trhu. O přijetí rozpočtových pravidel (čti škrtů) by měli rozhodnout poslanci a senátoři a ti z TOP 09 jsou plně pro. Možná Kalousek cítí, že to věčné odvolávání se na ekonomickou nutnost je ohraná písnička. Díky levicovým ekonomům jako je Ilona Švihlíková a analytickému zázemí odborů totiž existují alternativní scénáře hospodářské politiky. Pokud fiskální pravidla projdou, mohl by on, nebo kterýkoliv jiný ministr financí ukázat prstem nahoru a říci „chtějí to po nás tam, v Unii, jako členové jsme se k tomu zavázali.“ Měli bychom tak obdobu spojeneckých závazků, tohoto argumentu poslední instance, který slýcháme v souvislosti s různými zahraničními taženími NATO.

V maďarském týdeníku Heti Világgazdaság komentoval aktuální politickou situaci země filosof a politik Gáspár Miklós Tamás. Maďarsko je kritizováno za novou ústavu, ale zejména za to, že vláda chce v době krize posílit vliv na Centrální banku. Stejně tak se na Maďarsko kromě EU mračí také Washington a ratingové agentury. Nevím proč se mi vkrádá pocit, že kdyby nešlo právě o centrální banku, žádný pokřik bychom neslyšeli. Tamás píše: „ ...je třeba hájit národní nezávislost, když je svrchovanost lidu v troskách a když byla základní práva v podobě svobod relativizována? Předpokladem obnovy národní nezávislosti je obnova demokracie. Rekonstrukce a obnova demokracie, které mohou vyklíčit pouze z nových politických sil vzešlých z občanské společnosti, nesmějí být předem ohroženy taktikami krátkodobého charakteru.“

Nelze si nevzpomenout na sociální demokracii, která je mistryní v taktikách krátkodobého charakteru. Souvisí to s tím, že stejně jako ostatní strany socialistické internacionály, nemá vizi, ke které by chtěla společnost a Evropu vést. Luxus plavání s proudem jí zbavil kritické schopnosti reflexe vlastní politiky i nástrojů, jak ji měnit. Stejně tak ji zbavil odvahy kvůli dlouhodobým cílů prohrát bezprostřední volební utkání. Materiální zájmy obsazování různých funkcí a úřadů vítězí na vizí. Nejhorší je to, že tento postoj dostal českou sociální demokracii do pozice, že bojuje proti vládě škrtů doma, ale škrty dua Merkelová-Sarkozy považuje za „proevropskou politiku“ a náklady s tím spojené za pomoc, kterou jsem povinni Evropě poskytnout.

Sociální demokracie by mi byla ukradená, kdyby nezaujímala tak velký politický prostor. Otázkou je, kdy (nikoliv zda) vznikne levicová alternativa, která bude na aktuální problémy ochotna a schopna odpovědět.

V tom má opět pravdu Tamás, protože cestou, jak se k této alternativě dopracovat, je další růst občanských iniciativ a sociálních hnutí. Témat pro ně je celá řada. Třeba ono euroreferendum, které by se jednou nemuselo smrsknout na klausovské „ne evropskému superstátu“ a sociálně demokratickou euroadoraci. Mohli bychom hlasovat proti s názorem, že za krizi mají platit banky a finanční spekulanti, ne občané Evropy, jejichž sociální stát má být dále likvidován.

    Diskuse
    January 19, 2012 v 17.49
    jako sociální demokrat souhlasím s textem. Pouze jedna věcná poznámka, jedná už se o samostatný názor Berlína. Ani Paříž už nerozhoduje o tom, co bude či ne. Čeká nás na konci ledna nový summit EU, kde bude cesta Berlína zásadně modifikována a přehlasována, přetransformována na růstovou a zaměstnanostní. Přehlasován tedy bude i názor eurohujerů v ČSSD, kteří podporují zásadně desintegrační koncepce v Evropě, přitom se tváří, že brání jednotný postup. Ještě více je to úsměvné, když povážíme, že i EK a Evropský parlament demokraticky deficitní summitovou cestu Berlína kritizují ve všech velkých frakcích, když povážíme, že již nyní jde EU do recese, tedy jasně se ukazuje, že tupými škrty se ani v ČR, ani v EU opravdu nic neušetří, naopak..
    MP
    January 19, 2012 v 21.55
    Jenom bych rád upozornil na to,
    že ČSSD má jasné výhrady proti politice Merkozy. Já považuji souhlas se současnými plány za takticky správný krok ve chvíli, kdy levice EU neovládá a nemůže tedy prakticky žádnou levicovou alternativní politiku uskutečňovat, a to ani kdyby chtěla a měla sebelepší vize...

    Jinak ale souhlasím s tím, že tlak ještě více zleva, od různých občanských iniciativ atd. je nezbytností.
    January 19, 2012 v 23.33
    Martine
    stačí si přečíst dnešní článek Lukáše Jelínka v Právu, stačí si přečíst staus Bohuslava Sobotky na facebooku a bezesporu tu nebudete tvrdit něco o "výhradách". Naopak já mám zásadní výhrady. Říkám, budoucí summit EU, bude otočkou o 180 a já sebudu hodně smát "taktickéů nemohoucnosti vedení ČSSD a některým poradcům, které DR tak hojně cituje..Mimochodem, MErkozy už neexistuje, Francie půjde na Berlín také...alespoň tímto pochopením bych začal....a to už je zpráva stará tak měsíc minimálně...
    MP
    January 20, 2012 v 10.29
    No, Lukáši, to bych se moc divil,
    kdyby to náhle nabralo takovouto otočku. Četl jsem pritority dánského předsednictví (země vedené t.č. socdem vládou!) a nic protiněmeckého jsem tam neobjevil. O Sarkozym za poslední týdny vím nového leda to, že vyzval "k dalším reformám, aby byla jeho země pro finanční trhy důvěryhodnější". To vypadá, jakoby mu to diktovala Merkelová osobně.
    January 20, 2012 v 12.06
    Nezávislost centrálních bank
    je jednou z největší ideologických lží doby. Jsou nezávislé asi tak, jako jsou nezávislí ekonomičtí experti, které známe z médií.
    January 20, 2012 v 17.13
    "Podstatou debaty o evropské agendě je v této chvíli postoj k fiskální úmluvě, tedy mezinárodní smlouvě mezi jednotlivými členskými zeměmi Evropské unie. Jednoznačně platí, že pokud vláda České republiky neunese svou odpovědnost a zaštiťuje se referendem, tedy tím, že se chce ptát občanů, tak by měla odstoupit. V jiných záležitostech se vláda občanů neptá a schvaluje zákony a smlouvy, které se českých občanů skutečně a bezprostředně týkají," říká Alena Gajdůšková Už to chápu, proč má ČSSD tak defektní postoj. ČSSD vlastně říká, že se jí celoevropská ultrakonzervativní strohostní koncepce, která podřízne růst, zaměstnanost, budoucnost, která zničí především exportní zemičky jakou je ČR, netýká a tomu říká ČSSD "proevropský sedánek u stolu"....Bravo!!!!!
    PM
    January 21, 2012 v 11.24
    Pane Lukáši,
    i já se domnívám, že jediným a posledním východiskem je integrace evropy zbavené diktátu finančních elit. Když se ale zahledím do nejrozumnějších západních masových medií, tak dojem konce rozhodujícího vlivu soukromého kapitálu na společenské rozhodování se mi ztrácí v nedohlednu.
    Snad zatím...rád bych si pomyslel.
    January 21, 2012 v 21.38
    aktuální stav
    tak smlouva uz neni, byla vykuchana, vyskrtana i diky zemim jako je Svedkso a Dansko, nebudeme tedy jeste drze trestat zeme periferie vysavane dvourychlostni eurozonou a nebudeme se jim montovat do rozpoctu....Jiste i CSSD vzdy sedici a vse nekriticky podepisujici oslavuje...Ja tedy ano....neresit strukturalni problem, trestat jeste jizni kridlo za defekci eurozony, trestat stredni a vychodni Evropu, no to by byl vrchol pratele......Tedy kdo mel pravdu? Dolejsi, Hekrdla, Majicek, Kraus, Svihlikova, nebo Jelinek, Pehe, Znoj , Gajduskova, Zaoralek a dalsi, dalsi?http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropskaunie/_zprava/nova-rozpoctova-smlouva-eu-vychazi-vstric-ceskym-pozadavkum--1006778