Špatné literární časopisy jsou konečně známy

Jakub Vaníček

Literární kritik a nově i pracovník Ministerstva kultury ČR Radim Kopáč se ostře pustil do některých literárních časopisů. Legitimizuje skutečnost, že snižující se finanční podpora vede k pomalému zániku literárních periodik.

V literární obci vzbudil pozdvižení text publikovaný Radimem Kopáčem v prvním letošním čísle internetového literárního časopisu Dobrá adresa. Jeho autor je od ledna tohoto roku zaměstnán na Ministerstvu kultury ČR v Odboru umění a knihoven.Ministerský úředník, literární kritik, autor několika knih rozhovorů a editor se pustil do tuzemských literárních periodik v textu nazvaném Co číst aneb Poznámka k jednomu pláči Kopáč text uvádí slovy: „Známe ten expresivní obraz. Visí v médiích každým rokem. Literární žurnály na něm pláčou, že se o ně stát málo stará a jak je ten stát podlý, zlý a ošklivý. Brečí tu každým rokem stejné značky: A2, Host, Revolver Revue, Souvislosti, Tvar.“ Píše-li Kopáč o „expresivním obrazu“, pak má nejspíš na mysli i události z minulého roku, které upoutaly pozornost veřejnosti. Šlo o demonstrativně pojatý protest iniciovaný právě literárními periodiky, jimž měly být sníženy státní dotace na úroveň označenou jejich šéfredaktory za likvidační.Radim Kopáč ve svém textu dále uvádí: „Krajinu zdejších literárních časopisů zaplaťpámbů netvoří jenom marnosti typu Revolver Revue, Tvaru nebo A2, jejichž pojetí otevřeného kulturního periodika se zužuje na stoku pro neurózu svého vůdce a hrstky jeho oddaných poddaných.“ Vyzdvihuje méně známé časopisy, například Pandoru, Pako, Živel, H_Aluzi, Analogon a jiné. V závěru textu píše o potřebě zřizovatelů kritizovaných časopisů „vystavovat na odiv svůj mocensko-cenzorský potenciál.“Na Kopáčův text zareagoval šéfredaktor Psího vína Petr Štengl. Ten ve svém textu nazvaném Ministerské zastrašování uvádí, že právě tento odbor rozhoduje o přidělování a výši grantů literárním časopisům. Připomíná, že Kopáčem očerněné časopisy byly minulý rok podpořeny celou řadou osobností v čele s Václavem Havlem.Štengl otevřeně píše, že v případě Kopáčova výpadu rozhodují osobní vztahy mezi ním a redakcemi časopisů. Uzavírá otázkou: „Když nám tu teď čerstvý ministerský úředník říká, které literární časopisy jsou špatné a které dobré, bude nám příště i určovat, které literární texty jsou závadné a které ty správné, které názory jsou nepřípustné a které přípustné?“Nezbývá než čekat, jak se bude Radim Kopáč angažovat v boji proti „cenzorským“ praktikám literárních periodik. Ministerstvo bude navíc v roce 2010 opět hospodařit se zkráceným rozpočtem.Text Radima Kopáče dostupný v časopise Dobrá adresa: www.dobraadresa.cz

You Tube 35 % pod nulou - film 1.díl You Tube 35 % pod nulou - film 2.díl Krátký dokument o událostech s likvidačním dopadem na českou kulturu

    Diskuse
    November 24, 2010 v 9.47
    Ať už si o Kopáčovi myslíme cokoli, a je škoda, že to musel říct zrovna on, ale to, že ty časopisy jsou příšerné, je přece všeobecně známo.
    November 24, 2010 v 11.18
    kritik?
    Oh, pane Varyši, jak přísným a odměřeným jste Kritikem! Stejně bych si ale rád přečetl nějaké zevrubnější pojednání o těch hrozných literárních časopisech z Vašeho pera - abychom už měli konečně jasno...
    November 24, 2010 v 12.09
    Je tragickým příznakem této doby, že se zcela ztratila odpovědnost za vyřčené nebo napsané slovo. Každý si může plácnout, co je mu libo. Z nezpochybnitelného občanského práva mluvit veřejně, se neznatelně stal předpoklad, že ať řeknu cokoli, mám nárok na uznání. Z práva na názor se stal komický nárok na souhlas ostatních.

    Vojtěch Varyš má libosti a nelibosti, a buďtež mu přány. Má své literární a publicistické preference, a má na ně právo. Ale když s faraónskou velebností pronáší definitivní soudy a nárokem na všeobecnou platnost, je to trapné.

    Vojtěch Varyš je odborníkem. Možná se v další etapě pokusí své tvrzení udělat méně dogmatickým a více diskusním, jak je to dobrým zvykem v akademických kruzích. Možná se pokusí své hodnocení odůvodnit.
    LV
    November 24, 2010 v 17.29
    Nikoliv.
    Pan Varyš není odborníkem, nýbrž intelektuálským exhibicionistou. Ostatně velmi podobně se začala před pár lety kariéra p. Kopáče... Ten však správně pochopil, že dříve než například zpronevěřením důchodů, přijde si na své jako vlivný ministerský úředník. Každý k svému, vrána k vráně...
    November 24, 2010 v 19.05
    vadí mi zejména (u Tvaru, Hostu, A2, Literárních novin, Plavu):

    -absence vyhraněného, individuálního stylu u autorů, kteří se literární kritice/publicistice věnují
    -vadí mi nudná a nezajímavá grafická úprva časopsiů
    -vadí mi servilita k soudobé české próze a poezii
    -vadí mi servilita k nevzdělanosti čtenářů, tj. reflexe světové literatury pouze prostřednictvím překladů
    -vadí mi nedostatek pozornosti věnovaný staré literatuře (mimo zcela akademické kruhy)
    -vadí mi servilita vůči tzv. literárním cenáma provozu vůbec
    -vadí mi obecně moralistní tón, havlovská a/nebo zelená/levicová politická orientace časopisů, projevující se zejména nesutálým fňukáním na nedostatek státních dotací či všeobecném přesvědčením , že "stát má financovat kulturu"
    -vadí mi automatické přejímání model typu první republika, 60.léta a jejich nedostatečná kritická reflexe
    -vadí mi nesutálé ventilování osobních křivd z odbobí komunistického režimu
    -vadí mi absence humoru, hravosti, nadhledu, mystifikací

    tolik obecně. podrobněji se tím zabývat nehodlám, ty magazíny mě velmi nudí a mého času je poskrovnu. tak trochu doufám, že v případě zániku některého by vznikly jiné.
    ??
    November 25, 2010 v 11.25
    poskrovnu?
    Pane Varyši, jestli máte opravdu málo času a tyto časopisy Vám nevyhovují z uvedených důvodů, nechápu, proč je přesto čtete (a to zřejmě opravdu důkladně, když jste "vyhmátl" tolik negativ) - přijde mi to dost masochistické.
    Nechápu ale, proč voláte po jejich zániku.Aby vznikly nové časopisy podle Vašeho gusta? Tomu snad ani sám nevěříte.Vaše příspěvky mají být provokativní Budiž.Přesto,že mi připadají nudné,nevolám po Vašem zániku.
    ??
    November 25, 2010 v 12.12
    Ad 35% pod nulou
    MK vedené lidovcem Jehličkou jako ministerstvo "marxistické" - to je docela gól.
    November 25, 2010 v 21.24
    -sleduji je z profesní povinnosti, abych měl přehled, jako čtu třeba noviny. Když se chci zasmát, otevřu si Fragmenty.cz nebo Deník referendum.
    -nevolám po ničí fyzické likvidaci, to je rozdíl