Jak si náckové vybrali špatný cíl

Míra Brož

Útoky na Romy veřejnost nepobuřují a pro novináře nejsou tak zajímavé, aby o nich psali. Když je napadenou ženou zpěvačka a herečka Tonya Graves, reakce médií je jiná.

V sobotu pořádali (neo)nacisté z Dělnické strany sociální spravedlnosti ve Vimperku protiromskou demonstraci. Cílem demonstrace bylo zvýšit ve městě nenávist k Romům mezi majoritní většinou a zároveň vyvolat strach v místní romské komunitě. Po demonstraci došlo k incidentu, kdy agresivní neonacisté, stoupenci DSSS napadli ženu tmavé pleti v restauraci, kam si zašla na polévku.

Takovéto incidenty, přesněji rečeno rasisticky motivované útoky, se odehrávají po demonstracích DSSS pravidelně, pokaždé a většinou jsou daleko vážnějšího charakteru, než ten z Vimperka. Vandasovi oSStří hoši potřebují vypustit páru... Cílem těchto útoků vždy bývají místní lidé s tmavou barvou pleti, tedy místní Romové, nebo jejich děti.

Média o těchto pravidelných útocích mlčí, nepovažují je za zajímavé, neinformují o nich v hlavním vysílacím čase, nebo na titulních stranách. Zmínka o nezbytném rasistickém útoku po demonstraci DSSS, prosákne tak nanejvýše do rubriky černá kronika lokálního plátku.

Útok, který se odehrál po shromáždění DSSS ve Vimperku, byl v porovnání s předchozími útoky velmi mírný a bez zdravotních následků pro jeho oběť. Přesto byl jiný. Jeho cílem nebyla místní Romka, ale černošská zpěvačka, která je z Prahy a má kontakty v showbusinessu.

Pro média je to velká zpráva. Ti samí novináři, kteří ignorovali desítky vážnějších útoků, které přichází pravidelně po každé demonstraci neonacistů z DSSS, tedy téměř každý víkend, mají najednou svou mediální bombu a tak fotografie napadené zpěvačky společně s rozhořčeným popisem celého incidentu zdobí titulní strany většiny médií. A ty rozhořčené komentáře čtenářů v diskuzích pod články: "To je hrůza, zlí neonacisté napadli černošskou zpěvačku, my Češi přece nejsme rasisté a nedopustíme, aby v naší zemi byl někdo napaden, jen proto, že má tmavou barvu kůže." Raději si nepředstavovat, jak by ty samé diskuze vypadaly, kdyby cílem útoku nebyla afroameričanka, ale Romka.

A tak mi nezbývá, než vzkázat českým neonacistům — udělali jste chybu, napadnout černošskou zpěvačku z Prahy, která navíc hrála ve filmu.To se vašemu hnutí pravděpodobně ošklivě nevyplatí. Útok bude důkladně vyšetřován, útočníci popotahování, média o neonacismu napíší kritické články, které vám sníží popularitu a odeženou některé příznivce. Kdybyste místo na paní Tonyu Graves zaútočili, jako jindy, na místní Romku, nic by se nestalo a  vše by vám zase prošlo.

    Diskuse
    November 29, 2011 v 11.01
    příště lépe vybírat cíl ?
    ano, též mne to napadlo - smutné, že musí být napadern někdo slavný, aby duté hlavy začasly mít potíže s úřady - kdyby šlo o nejakou Eržiku Horvátovou, která se svými pěti dětmi bydlí někde v ghetu, tak po tom pes neštěkne, dokonce se možná dovíme že nepřizpůsobiví vyžírkové si za to mohou sami.
    Copak romská máma od dětí není stejný človek s lidskými právy jako nějaká mediálně oblíbená afroameričanka. Opravdu platí co poměrně masivně traduje napříč republikou, že romská minorita je zvýhodńována proti bílým ? Nejde pak spíše než o etnický rasismusm, o rasismus sociální ?
    ES
    November 29, 2011 v 19.09
    Ironie
    Ironií je, že afroameričanka Tonya Graves je velký ĆESKÝ patriot. O tom se těm náckům ani nezdá....
    November 30, 2011 v 18.48
    ani nevědí co slovo vlast znamená
    označení vlast (poláci říkají hezky ojczyzna, latinsky patria)
    je označení místa kde jste doma a které tím pádem chováte v jisté úctě a o které chcet pečovat.. Nacionalisté a rasisti zužují představu vlasti na něco,.co musí být etnivky čisté ale blaho samozřejmě nezpůsobíte pogromistickými kampaněmi. Netřeba neobejktivně váš domov vynášet nad jiné (i jinde žijí lidé), nadřazovat se šovinisticky vůči cizincům či přistěhovalcům. Je třeba mít prostě odpovědnost za místo cdke žijete.
    Více odpovědné a tedy i vlatenecké mlůže být starat se o funkční EU než se vzhlížet v anachronickém nacionalismu. Vlast je stále více pospolitost občanská a ne etnická. Minorita může být přínosem a ne hriozbou. A přílslušníci minorit mohou v tomhle ohledu být většími vlastenci než ukřičení xenofobové. Tihle ordneři z DSSS tohle ale odmítají chápat. Otázkou je jak ty slušnější z nich ještě nějak oslovit.