Záhadné miliony nejsou totéž co satirický pořad

Andrea Cerqueirová

V české politice vládne již přes dvacet let korupce, namočil se kdekdo. Jednodušší je ale posmívat se političce kvůli jednomu satirickému pořadu, přestože nikdy do žádné korupční aféry nebyla zapletena.

Lidové noviny publikovaly jakousi anketu, která měla být údajně reakcí na záhadné přistání 16 milionů na účtu maminky Martina Kocourka. Není prý sám, kdo se ztrapnil. Je srovnáván s Grossem, Johnem, Babákem, Jakešem a Jacques. Neuvěřitelné a neměřitelné! Gross s kouzelným zbohatnutím, Babák, který by měl věrohodně vysvětlit financování véčkařské kampaně, do toho historický projev Jakeše a televizní pořady, kde vystupovali Jacques a John… Pěkná gulášovka. Proboha, je vůbec normální, že Jacques a John jsou za vystoupení v televizních pořadech dáváni na roveň Kocourkovi se záhadnými miliony na účtu matky, s pochybnou obhajobou v podobě „oholení“ své bývalé manželky a prosazením zákona, který znevýhodní malé výrobce obnovitelných zdrojů energie, tedy konkurenty ČEZu? A na vše je použít neviňoučký eufemismus „trapas“?

Kateřinu Jacques provází virtuální kauza biomasa nespravedlivě, ona sama na ni přitom s nadhledem reagovala už v předvolebním spotu při volbách do Evropského parlamentu v roce 2009. Udělala si legraci sama ze sebe, což u politiků tak časté nebývá. Co u politiků…, srandu si ze sebe neuměl udělat ani moderátor inkriminovaného pořadu Jan Kraus, který se sice zálibně snaží zesměšňovat jiné, ale nesnese, když si někdo vystřelí z něj — v momentě, kdy se v jeho pořadu objevil kontroverzní David Černý se zpožděním a dvojníky, vykázal ho. Kraus na sobě samém nesnáší ani ostrost, kterou ovšem vůči jiným nešetří — z rozhovoru s Barborou Tachecí pro Mf Dnes, když se mu nelíbil dotaz, dokonce utekl a ještě jí sebral diktafon, ona pak musela rozhovor přepisovat z redakčních kamer.

Ale zpět k anketě. Je s podivem, že „kauzu biomasa“ omílají už takřka jen Lidové noviny — nedávno se o pořad ve sloupku otřel jakýsi překladatel, který Jacques vyčítal, že své příjmení nepřechyluje, ještě předtím kvůli satirickému pořadu zpochybnil kompetenci političky věnovat se lidským právům (oboru, ve kterém úspěšně působila ještě před vstupem do politiky)zase bývalý redaktor LN Kolář. Není přitom pravda, jak se vžilo, že „Jacques nevěděla, co je biomasa“. Šlo o pořad, který měl bavit a podle kterého opravdu nelze soudit, co který politik umí, či neumí. Zmiňovaný díl pořadu měl navíc osvětový charakter - nejvíce totiž křičeli ti, kteří slovo biomasa slyšeli vůbec poprvé. Z pohodlí svého kanape se cítili být v tu chvíli silní. Mnozí lidé, kteří věděli, naopak Jacques, okamžitě po odvysílání pořadu, hájili.

Virtuální „kauza biomasa“ se netýká Kateřiny Jacques, která v desítkách pořadů vystupovala bezchybně a byla vyhodnocena nejpracovitější poslankyní tehdejší sněmovny, ale nastavení hodnot ve společnosti. V české politice vládne již přes dvacet let korupce, namočil se kdekdo. Prochází jim to, různé tváře vídáme na televizních obrazovkách celkem často. Proč ale někteří redaktoři Lidovek přesto chtějí, kvůli jednomu satirickému pořadu, šlapat zrovna po političce, která nikdy v žádné korupční aféře nejela a navíc odmítla veškeré výhody vyplývající z vysokých funkcí, které zastávala? Je to jednodušší? Nebo to má být zastření vážných problémů v zemi? Odvrácení pozornosti, něco jako chléb a hry? Apropó, když už to je o těch trapasech: Cože není v anketě zmíněn prezident Klaus, který způsobil trapas republice a ostudu sobě, když si při zahraniční návštěvě do kapsičky schoval latinskoamerické vzácné pero, které navíc nazval obyčejnou propiskou?

    Diskuse
    MS
    November 17, 2011 v 11.58
    Souhlasím,
    na těch příkladech je vidět, jak to u nás je se svobodou slova, resp. svobodou slova v hlavních médiích. Něco se donekonečna omýlá, daleko závažnější věci záhy zmizí. Vlivní lidé mají dlouhé prsty - ani žádná parlamentrní strana nevolala po odvolání prezidenta, který nás z ústavy reprezentuje navenek, miliony lidí viděly jak. Je to smutné, po 22 letech po změně režimu. Ale většina se bohužel nechá opít rohlíkem, resp. předvolební reklamou, financovanou z pochybných zdrojů. A nebo se řídí tím co tě nepálí...
    November 17, 2011 v 12.41
    Ano, takhle se to dělá. Účelové srovnávání nesrovnatelného. Na jedné straně se pak z malého pochybení udělá zločin a ze zločinu malé pochybení. Jen by značná část článku nemusela být věnována obhajobě paní Jacques. Většině jejich kritiků je asi jedno, jestli chápe termín biomasa. U paní Jacques je spíše problémem její spolupráce při likvidaci Zelených. Tohle má na triku, i když Bursík více. Silou Katuško, silou. Výsledkem je diskreditace ekologického hnutí na dlouhá léta. To není přínosem pro demokracii, i kdyby paní Jacques pracovala v parlamentu za čtyři.
    AC
    November 18, 2011 v 15.42
    Luďku, Kateřiny Jacques zelené nelikvidovala, naopak vykonala
    mnoho práce (stejně tak Martin Bursík). Zde stručný výběr
    legislativních a dalších úspěšných iniciativ někdejší poslankyně
    Kateřiny Jacques v Poslanecké sněmovně:
    Prosazení snazšího vymáhání výživného pro rodiče-samoživitele.
    Možnost vyžádání si výpisu z Rejstříku trestů na pobočkách
    CzechPointu, což šetří lidem čas i energii.
    Otevření diskuse o protiprávních sterilizacích romských žen,
    což za ministra pro lidská práva Michaela Kocába vyústilo
    v omluvu vlády takto poškozeným ženám.
    Návrh legislativní změny upozornil na tendenčnost mnoha
    radničních novin, kde si za veřejné peníze dělají mnohdy reklamu
    výhradně vedení radnic. Hotového návrhu se může chopit stávající parlamentní reprezentace.
    Navýšení rodičovského příspěvku, v čemž se SZ i KDU-ČSL
    postavily proti ODS.
    Důraz na nedělitelnost lidských práv, ustavení parlamentní
    skupiny přátel Tibetu coby symbolu boje za lidská práva všude
    na světě, zákonodárný sbor poprvé v historii navštívil dalajláma
    prosazující mír, dodržování lidských práv a sociální spravedlnost.
    KJ prispěla k přijetí antidiskriminačního zákona a k ratifikaci Lisabonské smlouvy.
    Držela si zásadový odmítavý postoj k antievropským postojům
    Václava Klause.
    Spolu s ČSSD navrhli zelení, na čemž hodně pracovala KJ,
    vlastního kandidáta na prezidenta - ekonoma Jana Švejnara.
    KJ pozvedla genderovou politiku, strana za to dodnes získává
    ocenění od neziskového sektoru, KJ byla oceněna také Zlatou
    žábou za přínos rovnosti žen a mužů.
    KJ přispěla ke vzniku agentury pro sociální začleňování.
    Navzdory prezidentu Klausovi i ODS zelení podpořili a pomohli prosadit návrh ČSSD zavádějící možnost konání krajských referend.

    Atd.
    November 19, 2011 v 12.48
    Opravdu ocenuji vaši obhajobu paní Jacques. Asi jí není možno vyčítat lenost.Já patřím však bohužel mezi ten typ lidí, kteří v těchto případech neocení kvantum vykonané práce, jako spíše její výsledek. A ten je katastrofální. SZ, v jiných evropských zemích spíše levicová, se u nás pod vedením výše jmenovaných, spojila s neoliberální pravicí a kromě ušlechtilých činů, vámi psaných, se podílela na likvidaci sociálního státu spojeném s navýšením ekologických škod. Tohle nevyváží "ustavení parlamentní skupiny přátel Tibetu coby symbolu boje za lidská práva všude na světě" což patří ke klasickým akcím neoliberálů. A rovněž vše vámi jmenované asi nevyváží faktickou likvidaci SZ, spojenou s diskreditací ekologických hnutí na dlouhou dobu u nás. Lidově řečeno "sympatický výkon našich hokejstů je naprd, pokud skončili poslední".